Limonádé készítés

Limonádé készítés
Recept megosztása:

A nyár itt van; a melegebb hőmérséklet érkezésével már a levegőben is érezni a nyarat. Mielőtt észbe kapnánk, máris tikkasztóan forró napokkal kell szembenéznünk, a folyamatosan csillapítandó szomjúsággal együtt. Mivel annyi bizonytalanság övezi azt, hogy idén hogyan fogjuk eltölteni a nyarat, van egy dolog, ami biztosan segít átvészelni: egy nagy pohár hideg, frissítő limonádé.

A jó limonádénak tökéletes az édes-fanyar íze. Másodpercek alatt elfogyasztom, és azonnal többet akartok belőle. Ez az a konkrét íz, amit akkor kerestem, amikor többféle limonádékészítési módszert teszteltem. A tökéletes otthoni limonádé megtalálása érdekében több módszert próbáltam ki a limonádé készítésére, hogy a legfrissebb, legkívánatosabb limonádé-technikát mutassam meg neked.

Hogyan teszteltem a limonádé-készítési technikát?

Kerestem az interneten pár népszerű limonádékészítési módszert, és mindegyiket teszteltem és kóstoltam. A klasszikus limonádé valószínűleg a legtöbb embernek  ismerős azonban találtam pár igazán különlegeset is , mint a pörkölés vagy a turmixgépes módszer.

Bár a recepteket útmutatóként választottam ki, ezek az ismertetők kevésbé a konkrét receptről, mint inkább a limonádé készítésének technikájáról szólnak.

Az értékeléseket az elkészítés egyszerűsége, az időigény és – ami a legfontosabb – az íz alapján állítottam össze. Minden recept a következő elemek változatait tartalmazza: citrom, cukor és víz. Egyes módszerek elkészítése mindössze öt percet vesz igénybe, míg mások akár pár órát is igénybe vehetnek. A teljes időbe beletartozik a elkészítés és a hűtési idő is.Limonádé turmixgépben készítve

Limonádé turmixgépben készítve

Ez a turmixgépes limonádé az egyik legegyszerűbb módja a limonádé készítésének! Csak turmixolj össze néhány citromot, némi cukrot és néhány csésze vizet. Szűrd le és élvezd!
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 10 perc
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi
Adag 4

Szükséges eszköz

 • Turmixgép

Hozzávalók
  

 • 3 db citrom
 • 1 db lime (opcionális)
 • 1 liter víz
 • 200 g cukor
 • 2 ek cukrozott sűrített tej

Elkészítés lépései
 

 • A citromokat és a lime-ot vágjuk fel negyedekre vagy nyolcadokra( a citrom méretétől függően) Tegyük egy turmixgépbe a vízzel és a cukorral együtt. Turmixoljuk közepes fokozaton egy percig, vagy amíg a citromok szétmorzsolódnak, és a víz limonádéhoz hasonlít.
  A cél az, hogy a citromot sűrű péppé törjük anélkül, hogy ténylegesen teljesen feldaraboljuk,belekeverjük a vízbe (különben a héj keserűvé teszi az ízét). A citrompépnek majdnem teljesen fel kell emelkednie a tetejére, amikor befejezted a turmixolást, így valójában nem iszod meg.
  Hagyjuk állni a keveréket néhány percig, hogy a szétesett citromdarabok feljöjjenek a turmixgép tetejére.
 • Öntsük a limonádét egy fémszűrőn keresztül egy nagy kancsóba. Lehet, hogy ezt szakaszosan kell tenni, ha a citromdarabok eltömítik a szűrőt.
 • Az eredeti recept szerint cukrozott sűrített tejet adhatunk hozzá. Én ezt annyira idegennek éreztem, hogy kihagytam belőle.
Megjegyzés: Nyári ital

Ahogy a neve is mutatja, ez a limonádé turmixgépben készül. Egész citromokat pépesítünk a turmixgép edényében. Kezdjük azzal, hogy több citromot és egy lime-ot darabokra vágunk, majd egy kis cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje bepakoljuk őket a turmixgépbe. Ezután addig turmixoljuk, amíg az összes citrusféle szétesik. Ezután hagyjuk állni egy keveset, majd a keveréket egy kancsóba szűrjük. Kóstoljuk meg, és ha szükséges  még egy kicsit ízesítsük cukorral. Az eredeti recept sűrített tejet önt hozzá. Én ezt inkább kihagytam belőle.

Bár azt írják ez a legegyszerűbb módszer a limonádé elkészítésére szerintem nem számoltak a turmixgép takarításának nehézségeivel. Nem egyszerű eltalálni azt az időt ameddig turmixolni kell. Ha nem elég ideig csinálom, nem jön ki az íze, ha túl sokáig akkor túl keserű lesz a héjától.   Én inkább ezt éreztem mint a citromosságát. Próbáltam több vízzel, édesítővel korrigálni az ízét, de ezt semmi sem tudta megmenteni. A receptben leírt sűrített tej pedig nagyon távol áll tőlem.


Bolti citromléből

Limonádé bolti citromléből

Miért lehet jó friss citrom helyett bolti citromlét használni? Van aki nem szeret bajlódni a citrom kifacsarásával. Sokkal egyszerűbb elővenni egy flakon citromlét és abból csinálni a limonádét. Másik érv, hogy az ideje korán leszedett és éretlen citrom levénél sokkal intenzívebb lehet az íze.
Előkészítés 10 perc
Összes idő 10 perc
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi
Adag 4 adag

Hozzávalók
  

 • 200 g cukor
 • 1 dl jó minőségű citromlé
 • 1 liter víz
 • 1 db citrom

Elkészítés lépései
 

 • A kancsó aljára tegyük a cukrot.
 • öntsük rá a citromlét
 • majd az egészet öntsük fel hideg vízzel.
 • Keverjük amíg a cukor feloldódik. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk még hozzá a szükséges hozzávalókból. Értelem szerűen ha édes akkor citromlét, ha savanyú akkor cukrot.
 • A valódi limonádé érzés miatt pár karika valódi citromot dobjunk a kancsóba.
Megjegyzés: Nyári ital

Nagyon hasonlít a klasszikus limonádéhoz, de bolti citromléből készül. A kancsó aljára tesszük a cukrot, ráöntjük a citromlét, majd az egészet felöntjük  hideg vízzel. Az utolsó lépés az, hogy addig kevered, amíg a cukor feloldódik, és megkóstolod. Az ízt több cukorral, citromlével, kivonattal vagy vízzel állíthatod be. A valódi limonádé érzés miatt pár karika valódi citromot dobunk a kancsóba.

A citromkivonat mesterséges ízt adott a limonádénak, amit azért nem olyan mint az eredeti. Egyetlen egy előnye van csak, gyorsan elkészíthető ha van odahaza citromlé.


Klasszikus limonádé

Klasszikus limonádé

Előkészítés 10 perc
Összes idő 10 perc
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi

Szükséges eszköz

 • citromfacsaró

Hozzávalók
  

 • 200 g cukor (1 csésze)
 • 6 db citrom
 • 1 liter víz

Elkészítés lépései
 

 • 1 cukrot öntsük egy bögrébe, majd a kancsó aljába.
 • A citromok levét facsarjuk ki. Ugyan annyi citromlé kell, mint amennyi a cukor volt a bögrében. Öntsük a kancsóba. Keverjük amíg a cukor feloldódik.
  TIPP: A facsarás megkönnyítése érdekében a citromokat a félbevágás előtt enyhe nyomással görgessük meg párszor a konyhapulton.
 • Öntsük fel a vízzel. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk még hozzá a szükséges hozzávalókból.
Megjegyzés: Nyári ital

A klasszikus limonádét mindenki ismeri – csak citromléből, cukorból és vízből készül. A legtöbb recept szerint egy halom citromból kell a levet kifacsarni, így a limonádét egyenlő arányban citromlével és cukorral készítheted. Egy kancsóban keverd össze a citromlevet és a cukrot, amíg a cukor feloldódik, majd öntsd fel vízzel.

Kellemes limonádé íze volt, de valószínűleg az egyéni ízléstől függően módosításokra lesz szükség. A limonádé íze egy kicsit hígnak tűnt, amikor úgy állt össze, ahogyan írva volt. Igazából egy középszerű, kicsit unalmas ízt eredményezett.


Sült citromból

Limonádé sült citromból

Itt az ideje, hogy újragondold a limonádé készítésének módját. Mielőtt egy zacskó citromot facsarnál ki egy korsónyi hűsítő és frissítő italhoz, azt javaslom, hogy először tekerd fel a sütő hőfokát.
Miért kell megpörkölni a citromot a limonádéhoz?
A sütő nem éppen az a készülék, amit a limonádé készítéshez társítunk, de itt az ideje, hogy megtegyük. Az az egy plusz lépés, hogy a citromokat felezzük és megpörköljük, ellenállhatatlan édességet ad ennek a klasszikus italnak.
A klasszikus változatnál megszokott savanykás, édes korty helyett a sütőben töltött idő megszelídíti a citrom savanyúságát, és kivonja természetes cukrokat, így a citrom íze buja, mély lesz, ami azonnal egy gazdagabb ízű limonádét eredményez. Ha hagyja, hogy a citromok egy kicsit elszenesedjenek, a füstös íz is megjelenik a limonádéban.
Előkészítés 5 perc
Főzési idő 30 perc
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi

Szükséges eszköz

 • citrom facsaró

Hozzávalók
  

 • 6-8 db citrom
 • 100 g cukor
 • 1 liter víz

Elkészítés lépései
 

 • Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Félbevágjuk a citromokat keresztben középen, és vágott felükkel lefelé egy sütőlapra helyezzük őket. A citromok méretétől függően körülbelül 20-30 percig süssük őket, amíg megbarnulnak és enyhén elszenesednek a széleiken.
  Miután kivettük a citromokat a sütőből, hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt a levét kifacsarnánk belőlük.
 • A kancsó aljára tegyük a cukrot, öntsük rá a citromlét majd az egészet öntsük fel hideg vízzel.
 • A citromok pörkölése kihozza természetes édességüket, és enyhíti savanyúságukat, így ízléstől függően a klasszikushoz képest fele mennyiségű cukor mindenkinek kellő édességet ad. Kóstolás után, ha szükséges adjunk hozzá többet.
Megjegyzés: Nyári ital

Az interneten találtam ezt a módszert és annyira forradalminak tűnt, hogy tudtam ki kell próbálnom. Először is a citromokat felezzük el és pirítsuk meg, vágott felükkel lefelé sütőlapon, amíg a széleik enyhén el nem szenesednek. Miután megsült és kihűlt, kifacsarjuk a sült citromok aranyló levét. Ezzel a módszerrel a kalsszikus recepthez képest a felére csökkentheted a cukrot mert a pörkölési módszer felerősíti a citromban lévő összes cukrot. Ezután a pörkölt citromlé, a cukor és a víz ugyan úgy készül mint a klasszikus limonádé.

A citrom sütése után meg kell várni míg kihűl így ez nem a leggyorsabban összerakható ital. A pörkölési módszerrel a citromlé gyönyörű textúrájú levet kapott, amely szépen árnyalt karamellás jegyekkel rendelkezett. Ezt a módszert ízletesnek találtam, de a cukortartalom változás miatt nem adja azt a citrusos ízt, amit egy hagyományosabb recept ad.

Ez a módszer azoknak a legjobb, akik nem szeretik a savanyúságot a limonádéjukban. A pörkölés eltünteti ezt és karamellás citromos ízt ad. Azt is megállapítottam, hogy ez a módszer nagyon jó alapot adhat citromos alapú koktélok készítéséhez.


Cukrozott citromhéjból

Limonádé cukrozott citromhéjból

A recept titka a cukrozott citromhéjban rejlik.
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

 • 200 g cukor
 • 6-8 db citrom
 • 1 liter víz
 • 1 csipet

Elkészítés lépései
 

 • Egy zöldséghámozóval vágjuk a citrom héját hosszú csíkokra Minél hosszabb, annál jobb. Kerüljük el a túl erős nyomást a hámozóval; az aranysárga héj csíkjai kellenek, de el akarjuk kerülni az alatta lévő keserű fehér anyagot, amely keserűvé teheti a szirup ízét. A citromhéjcsíkokat és a cukrot keverjük össze egy tálban, és az ujjainkkal dörzsöljük a cukrot a héjhoz néhány percig. Fedjük le, és hagyjuk állni egy órán át.
 • Forraljunk fel 2 dl vizet, majd öntsük a cukrot és a citromhéjat tartalmazó tálba. Adjunk hozzá egy nagy csipetnyi sót. Keverjük, amíg a cukor és a só feloldódik. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
 • Egy szitán keresztül szűrjük a kancsóba.
 • Facsarjuk ki a citromokat. A kancsóhoz adjuk hozzá a citromlevet, és keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék vizet és ismét keverjük össze.
Megjegyzés: Nyári ital

Ez a módszer is az internetről származik. Ebben a változatban a cukrot néhány percig dörzsöljük a citromok hámozott héjába, majd egy órán át hagyjuk állni a keveréket. Ezután a zamatos cukorból egyszerű szirupot készítünk, amelyhez egy nagy csipetnyi kóser sót adunk. Miután kihűlt, a héjdarabokat egy finom hálós szűrőn keresztül leszűrjük – a szilárd anyagot kinyomkodjuk, hogy kivonjuk belőle a citrom illóolaját. A citromos egyszerű sziruphoz citromlevet adsz, majd felöntöd vízzel, újra elkevered, és jéggel tálalod.

Ez a módszer tipikusan a sok hűhó semmiért kategóriába tartozik. Az íze kicsit másabb lett mint a klasszikus limonádé íze, azonban amennyit kell vele dolgozni annyit nem ér. Más egyszerűbb módszerek is léteznek, amelyekkel hasonló citromos limonádé ízt kaphatsz.


Limonádé koncentrátum

Limonádé koncentrátum

Készíts egy jó nagy adag limonádé koncentrátumot, melyet bármikor elég felhigítanod vízzel és már fogyaszthatod is.
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 2 perc
Kategória Ital
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

 • 200 g cukor
 • 15 db citrom leve
 • 3 dl víz

Elkészítés lépései
 

 • Forraljuk fel a cukrot és a vizet, és főzzük időnként megkeverve, amíg a cukor feloldódik, kb. 2 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
 • Keverjük össze a cukorszirupot és a citromlevet majd öntsük légmentesen záródó üvegbe.
 • Tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb 3 hétig. Fogyasztás esetén csak higítsuk fel 1:1 arányban vízzel.
Megjegyzés: Nyári ital

Eszembe nem jutott volna, hogy a limonádét csak félig készítsem el míg nem találkoztam ezzel a módszerrel. A limonádé koncentrátum legnagyobb előnye amellett, hogy könnyen elkészíthető, a hűtőben hetekig is eltartható és nagyon jól adagolható. Nem muszáj egész kancsónyit készíteni belőle, ha csak egy pohárnyit szeretnél inni. Csak előveszed az előzőleg elkészített szirupot. A kellő mennyiséget felhígítod vízzel és márs fogyaszthatod is.


Összegzés:

A fent bemutatott módszerek közül mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt. Nálam a következő sorrend alakult ki a legkevésbé ajánlottól a legjobb felé:

 • Cukrozott citromhéjból (sok hűhó semmiért)
 • Bolti citromléből (nagyon mű, még ha fel is dobjuk pár karikával)
 • Limonádé turmixgépben készítve (nagyon nehéz eltalálni a keserűségét)

 • Klasszikus limonádé (gyors egyszerű)
 • Sült citromból (érdekes karamellás – füstös íz, de sokáig tart)
 • Limonádé koncentrátum (klasszikus limonádé jobban tárolható, adagolható változata)

A lista természetesen egyéni, én is nagyon sokat gondolkoztam rajta. Ha nincs időm akkor a klasszikus limonádé a nyerő. Ha kicsivel több időm van akkor érdemes a koncentrátumnak nekiállni, ha pedig nagyon sok időm van akkor az egyedi íz miatt egyértelműen a sült citromos a befutó.

Limonádé elengedhetetlen része a citromfű vagy mentalevél és a jég. De érdemes a cukor helyett más édesítőszerekkel is próbálgatni az ízeket.