Limonádé készítés

A nyár itt van; a melegebb hőmérséklet érkezésével már a levegőben is érezni a nyarat. Mielőtt észbe kapnánk, máris tikkasztóan forró napokkal kell szembenéznünk, a folyamatosan csillapítandó szomjúsággal együtt. Mivel annyi bizonytalanság övezi azt, hogy idén hogyan fogjuk eltölteni a nyarat, van egy dolog, ami biztosan segít átvészelni: egy nagy pohár hideg, frissítő limonádé.
A jó limonádénak tökéletes az édes-fanyar íze. Másodpercek alatt elfogyasztom, és azonnal többet akartok belőle. Ez az a konkrét íz, amit akkor kerestem, amikor többféle limonádékészítési módszert teszteltem. A tökéletes otthoni limonádé megtalálása érdekében több módszert próbáltam ki a limonádé készítésére, hogy a legfrissebb, legkívánatosabb limonádé-technikát mutassam meg neked.
Hogyan teszteltem a limonádé-készítési technikát?
Kerestem az interneten pár népszerű limonádékészítési módszert, és mindegyiket teszteltem és kóstoltam. A klasszikus limonádé valószínűleg a legtöbb embernek ismerős azonban találtam pár igazán különlegeset is , mint a pörkölés vagy a turmixgépes módszer.
Bár a recepteket útmutatóként választottam ki, ezek az ismertetők kevésbé a konkrét receptről, mint inkább a limonádé készítésének technikájáról szólnak.
Az értékeléseket az elkészítés egyszerűsége, az időigény és – ami a legfontosabb – az íz alapján állítottam össze. Minden recept a következő elemek változatait tartalmazza: citrom, cukor és víz. Egyes módszerek elkészítése mindössze öt percet vesz igénybe, míg mások akár pár órát is igénybe vehetnek. A teljes időbe beletartozik a elkészítés és a hűtési idő is.
Limonádé turmixgépben készítve

Limonádé turmixgépben készítve
Szükséges eszköz
- Turmixgép
Hozzávalók
- 3 db citrom
- 1 db lime (opcionális)
- 1 liter víz
- 200 g cukor
- 2 ek cukrozott sűrített tej
Elkészítés lépései
- A citromokat és a lime-ot vágjuk fel negyedekre vagy nyolcadokra( a citrom méretétől függően) Tegyük egy turmixgépbe a vízzel és a cukorral együtt. Turmixoljuk közepes fokozaton egy percig, vagy amíg a citromok szétmorzsolódnak, és a víz limonádéhoz hasonlít. A cél az, hogy a citromot sűrű péppé törjük anélkül, hogy ténylegesen teljesen feldaraboljuk,belekeverjük a vízbe (különben a héj keserűvé teszi az ízét). A citrompépnek majdnem teljesen fel kell emelkednie a tetejére, amikor befejezted a turmixolást, így valójában nem iszod meg. Hagyjuk állni a keveréket néhány percig, hogy a szétesett citromdarabok feljöjjenek a turmixgép tetejére.
- Öntsük a limonádét egy fémszűrőn keresztül egy nagy kancsóba. Lehet, hogy ezt szakaszosan kell tenni, ha a citromdarabok eltömítik a szűrőt.
- Az eredeti recept szerint cukrozott sűrített tejet adhatunk hozzá. Én ezt annyira idegennek éreztem, hogy kihagytam belőle.
Ahogy a neve is mutatja, ez a limonádé turmixgépben készül. Egész citromokat pépesítünk a turmixgép edényében. Kezdjük azzal, hogy több citromot és egy lime-ot darabokra vágunk, majd egy kis cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje bepakoljuk őket a turmixgépbe. Ezután addig turmixoljuk, amíg az összes citrusféle szétesik. Ezután hagyjuk állni egy keveset, majd a keveréket egy kancsóba szűrjük. Kóstoljuk meg, és ha szükséges még egy kicsit ízesítsük cukorral. Az eredeti recept sűrített tejet önt hozzá. Én ezt inkább kihagytam belőle.
Bár azt írják ez a legegyszerűbb módszer a limonádé elkészítésére szerintem nem számoltak a turmixgép takarításának nehézségeivel. Nem egyszerű eltalálni azt az időt ameddig turmixolni kell. Ha nem elég ideig csinálom, nem jön ki az íze, ha túl sokáig akkor túl keserű lesz a héjától. Én inkább ezt éreztem mint a citromosságát. Próbáltam több vízzel, édesítővel korrigálni az ízét, de ezt semmi sem tudta megmenteni. A receptben leírt sűrített tej pedig nagyon távol áll tőlem.
Bolti citromléből
Limonádé bolti citromléből
Hozzávalók
- 200 g cukor
- 1 dl jó minőségű citromlé
- 1 liter víz
- 1 db citrom
Elkészítés lépései
- A kancsó aljára tegyük a cukrot.
- öntsük rá a citromlét
- majd az egészet öntsük fel hideg vízzel.
- Keverjük amíg a cukor feloldódik. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk még hozzá a szükséges hozzávalókból. Értelem szerűen ha édes akkor citromlét, ha savanyú akkor cukrot.
- A valódi limonádé érzés miatt pár karika valódi citromot dobjunk a kancsóba.
Nagyon hasonlít a klasszikus limonádéhoz, de bolti citromléből készül. A kancsó aljára tesszük a cukrot, ráöntjük a citromlét, majd az egészet felöntjük hideg vízzel. Az utolsó lépés az, hogy addig kevered, amíg a cukor feloldódik, és megkóstolod. Az ízt több cukorral, citromlével, kivonattal vagy vízzel állíthatod be. A valódi limonádé érzés miatt pár karika valódi citromot dobunk a kancsóba.
A citromkivonat mesterséges ízt adott a limonádénak, amit azért nem olyan mint az eredeti. Egyetlen egy előnye van csak, gyorsan elkészíthető ha van odahaza citromlé.
Klasszikus limonádé
Klasszikus limonádé
Szükséges eszköz
- citromfacsaró
Hozzávalók
- 200 g cukor (1 csésze)
- 6 db citrom
- 1 liter víz
Elkészítés lépései
- 1 cukrot öntsük egy bögrébe, majd a kancsó aljába.
- A citromok levét facsarjuk ki. Ugyan annyi citromlé kell, mint amennyi a cukor volt a bögrében. Öntsük a kancsóba. Keverjük amíg a cukor feloldódik. TIPP: A facsarás megkönnyítése érdekében a citromokat a félbevágás előtt enyhe nyomással görgessük meg párszor a konyhapulton.
- Öntsük fel a vízzel. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk még hozzá a szükséges hozzávalókból.
A klasszikus limonádét mindenki ismeri – csak citromléből, cukorból és vízből készül. A legtöbb recept szerint egy halom citromból kell a levet kifacsarni, így a limonádét egyenlő arányban citromlével és cukorral készítheted. Egy kancsóban keverd össze a citromlevet és a cukrot, amíg a cukor feloldódik, majd öntsd fel vízzel.
Kellemes limonádé íze volt, de valószínűleg az egyéni ízléstől függően módosításokra lesz szükség. A limonádé íze egy kicsit hígnak tűnt, amikor úgy állt össze, ahogyan írva volt. Igazából egy középszerű, kicsit unalmas ízt eredményezett.
Sült citromból

Limonádé sült citromból
Szükséges eszköz
- citrom facsaró
Hozzávalók
- 6-8 db citrom
- 100 g cukor
- 1 liter víz
Elkészítés lépései
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Félbevágjuk a citromokat keresztben középen, és vágott felükkel lefelé egy sütőlapra helyezzük őket. A citromok méretétől függően körülbelül 20-30 percig süssük őket, amíg megbarnulnak és enyhén elszenesednek a széleiken. Miután kivettük a citromokat a sütőből, hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt a levét kifacsarnánk belőlük.
- A kancsó aljára tegyük a cukrot, öntsük rá a citromlét majd az egészet öntsük fel hideg vízzel.
- A citromok pörkölése kihozza természetes édességüket, és enyhíti savanyúságukat, így ízléstől függően a klasszikushoz képest fele mennyiségű cukor mindenkinek kellő édességet ad. Kóstolás után, ha szükséges adjunk hozzá többet.
Az interneten találtam ezt a módszert és annyira forradalminak tűnt, hogy tudtam ki kell próbálnom. Először is a citromokat felezzük el és pirítsuk meg, vágott felükkel lefelé sütőlapon, amíg a széleik enyhén el nem szenesednek. Miután megsült és kihűlt, kifacsarjuk a sült citromok aranyló levét. Ezzel a módszerrel a kalsszikus recepthez képest a felére csökkentheted a cukrot mert a pörkölési módszer felerősíti a citromban lévő összes cukrot. Ezután a pörkölt citromlé, a cukor és a víz ugyan úgy készül mint a klasszikus limonádé.
A citrom sütése után meg kell várni míg kihűl így ez nem a leggyorsabban összerakható ital. A pörkölési módszerrel a citromlé gyönyörű textúrájú levet kapott, amely szépen árnyalt karamellás jegyekkel rendelkezett. Ezt a módszert ízletesnek találtam, de a cukortartalom változás miatt nem adja azt a citrusos ízt, amit egy hagyományosabb recept ad.
Ez a módszer azoknak a legjobb, akik nem szeretik a savanyúságot a limonádéjukban. A pörkölés eltünteti ezt és karamellás citromos ízt ad. Azt is megállapítottam, hogy ez a módszer nagyon jó alapot adhat citromos alapú koktélok készítéséhez.
Cukrozott citromhéjból

Limonádé cukrozott citromhéjból
Hozzávalók
- 200 g cukor
- 6-8 db citrom
- 1 liter víz
- 1 csipet só
Elkészítés lépései
- Egy zöldséghámozóval vágjuk a citrom héját hosszú csíkokra Minél hosszabb, annál jobb. Kerüljük el a túl erős nyomást a hámozóval; az aranysárga héj csíkjai kellenek, de el akarjuk kerülni az alatta lévő keserű fehér anyagot, amely keserűvé teheti a szirup ízét. A citromhéjcsíkokat és a cukrot keverjük össze egy tálban, és az ujjainkkal dörzsöljük a cukrot a héjhoz néhány percig. Fedjük le, és hagyjuk állni egy órán át.
- Forraljunk fel 2 dl vizet, majd öntsük a cukrot és a citromhéjat tartalmazó tálba. Adjunk hozzá egy nagy csipetnyi sót. Keverjük, amíg a cukor és a só feloldódik. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
- Egy szitán keresztül szűrjük a kancsóba.
- Facsarjuk ki a citromokat. A kancsóhoz adjuk hozzá a citromlevet, és keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék vizet és ismét keverjük össze.
Ez a módszer is az internetről származik. Ebben a változatban a cukrot néhány percig dörzsöljük a citromok hámozott héjába, majd egy órán át hagyjuk állni a keveréket. Ezután a zamatos cukorból egyszerű szirupot készítünk, amelyhez egy nagy csipetnyi kóser sót adunk. Miután kihűlt, a héjdarabokat egy finom hálós szűrőn keresztül leszűrjük – a szilárd anyagot kinyomkodjuk, hogy kivonjuk belőle a citrom illóolaját. A citromos egyszerű sziruphoz citromlevet adsz, majd felöntöd vízzel, újra elkevered, és jéggel tálalod.
Ez a módszer tipikusan a sok hűhó semmiért kategóriába tartozik. Az íze kicsit másabb lett mint a klasszikus limonádé íze, azonban amennyit kell vele dolgozni annyit nem ér. Más egyszerűbb módszerek is léteznek, amelyekkel hasonló citromos limonádé ízt kaphatsz.
Limonádé koncentrátum
Limonádé koncentrátum
Hozzávalók
- 200 g cukor
- 15 db citrom leve
- 3 dl víz
Elkészítés lépései
- Forraljuk fel a cukrot és a vizet, és főzzük időnként megkeverve, amíg a cukor feloldódik, kb. 2 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- Keverjük össze a cukorszirupot és a citromlevet majd öntsük légmentesen záródó üvegbe.
- Tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb 3 hétig. Fogyasztás esetén csak higítsuk fel 1:1 arányban vízzel.
Eszembe nem jutott volna, hogy a limonádét csak félig készítsem el míg nem találkoztam ezzel a módszerrel. A limonádé koncentrátum legnagyobb előnye amellett, hogy könnyen elkészíthető, a hűtőben hetekig is eltartható és nagyon jól adagolható. Nem muszáj egész kancsónyit készíteni belőle, ha csak egy pohárnyit szeretnél inni. Csak előveszed az előzőleg elkészített szirupot. A kellő mennyiséget felhígítod vízzel és márs fogyaszthatod is.
Összegzés:
A fent bemutatott módszerek közül mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt. Nálam a következő sorrend alakult ki a legkevésbé ajánlottól a legjobb felé:
- Cukrozott citromhéjból (sok hűhó semmiért)
- Bolti citromléből (nagyon mű, még ha fel is dobjuk pár karikával)
- Limonádé turmixgépben készítve (nagyon nehéz eltalálni a keserűségét)
- Klasszikus limonádé (gyors egyszerű)
- Sült citromból (érdekes karamellás – füstös íz, de sokáig tart)
- Limonádé koncentrátum (klasszikus limonádé jobban tárolható, adagolható változata)
A lista természetesen egyéni, én is nagyon sokat gondolkoztam rajta. Ha nincs időm akkor a klasszikus limonádé a nyerő. Ha kicsivel több időm van akkor érdemes a koncentrátumnak nekiállni, ha pedig nagyon sok időm van akkor az egyedi íz miatt egyértelműen a sült citromos a befutó.
Limonádé elengedhetetlen része a citromfű vagy mentalevél és a jég. De érdemes a cukor helyett más édesítőszerekkel is próbálgatni az ízeket.