Epres cupcake

epres cupcake

Június közepén már javában dúl az eper szezon. Szerencsére a kertben termett eperből már jut egy-egy süteményre való is a konyhába. Mivel a nagy melegben senki sem szeretne órákat a konyhában tölteni a legegyszerűbb és leggyorsabb sütemény talán a muffin. A cupcake ennek a kicsit „feltúrbózott” továbbfejlesztése. Igazából csak annyi a különbség, hogy a muffin teteje fel van díszítve egy máz vagy hab által. Az így megalkotott „mini torta” ugyan olyan gyorsan kész, csak sokkal több ízt tartalmaz valamint mutatósabb is.

A cupcake tehát alul sima muffin tészta. Persze ezt is fel lehet dobni apróra vágott gyümölcs darabkákkal. Felül pedig díszítésként kap pár centi krémet. Mivel eperszezon van így szóba sem jöhet más csak az eperkrém. A tetejét pedig félbevágott eperrel díszítjük.

Hozzávalók  

  • 175 g Liszt
  • 115 g Porcukor
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 2 db Tojás
  • 100 g Görög joghurt
  • 115 g Vaj olvasztott és kissé lehűtött
  • 100 g Eper apróra vágva opcionális

Díszítéshez

  • 300 g Porcukor átszitálva
  • 150 g Vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1 tk Vanília kivonat
  • 200 db Eper félbevágva

Elkészítés lépései 

  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a porcukrot.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a joghurtot és a vajat. Fokozatosan adagoljuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, amíg egy simatésztát kapunk.
  • Keverhetünk bele felaprított epret is. Így olyan hatást érhetünk el mint a csokidarabokkal.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 12 lyukú muffinformát muffinpapírral. Töltsük meg a sütőformákat úgy, hogy ¾-ig tele legyenek.
  • Süssük 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük a belsejét. Ha megsült vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
  • Készítsük el a habot is. Az epret turmixoljuk össze. A vajat a cukorral keverjük habosra, majd keverjük bele az eperpürét. A tejszínből verjünk kemény habot, majd ezt is forgassuk bele a krémbe.
  • Kanalazzuk egy levágott sarkú zacskóba és nyomjunk belőle a kihűlt muffinok tetejére.
  • Végül díszítésként tegyünk egy-egy félbevágott epret rá.

További epres desszert:

Epertorta

epres cupcake

Epres cupcake

Az epres cupcake a muffin feldíszített továbbfejlesztése. A dísz pedig nem is lehet más csak aperkrém.
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 30 perc
Összes idő 3 hours 50 perc
Course Desszert
Adag 12 darab

Ingredients
  

  • 175 g Liszt
  • 115 g Porcukor
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 2 db Tojás
  • 100 g Görög joghurt
  • 115 g Vaj olvasztott és kissé lehűtött
  • 100 g Eper apróra vágva opcionális

Díszítéshez

  • 300 g Porcukor átszitálva
  • 150 g Vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1 tk Vanília kivonat
  • 200 db Eper félbevágva

Instructions
 

  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a porcukrot.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a joghurtot és a vajat.
    Fokozatosan adagoljuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, amíg egy sima
    tésztát kapunk.
  • Keverhetünk bele felaprított epret is. Így olyan hatást érhetünk el mint a csokidarabokkal.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 12 lyukú muffinformát muffinpapírral. Töltsük meg a sütőformákat úgy, hogy ¾-ig tele legyenek.
  • Süssük 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük a belsejét. Ha megsült vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
  • Készítsük el a habot is. Az epret turmixoljuk össze. A vajat a cukorral keverjük habosra, majd keverjük bele az eperpürét. A tejszínből verjünk kemény habot, majd ezt is forgassuk bele a krémbe.
  • Kanalazzuk egy levágott sarkú zacskóba és nyomjunk belőle a kihűlt muffinok tetejére.
  • Végül díszítésként tegyünk egy-egy félbevágott epret rá.

Ez is érdekelhet még: