Gofri

Gofri
Recept megosztása:

Ha megkérdezed az embereket honnan származik a gofri nagy része azt fogja mondani amerikából. Sokan össze is keverik az amerikai palacsintával.  Pedig az amerikai változat az 1964-es New York-i világkiállításon debütált csak. Bármilyen furcsán is hangzik, a gofrit – vagy legalábbis az ősét – már a középkorban is sütötték. Mint oly sok más étel (pl kenyérlángos) esetében a maradékot hasznosították, amiből később egy teljesen új, önálló étel kerekedett. Belga cukrászok az egyéb süteményekből megmaradt tésztát rácsozott vaslap közé öntötték, és megsütötték.

Többféle gofri recept ismert, ugyanis országonként eltérő módon készítik. A egyes országokban élesztővel készül, és elég kiadós. A hollandok mindig használnak vajat a tésztához, a franciák pedig egészen vékonyan, ostyaszerűre sütik. Találkoztam már változattal, ami burgonyát tartalmaz, de olyannal is, ami kalácstésztából készült.

Ez egy sütőporos változat, ami nagyon gyorsan elkészíthető (az élesztőssel szemben, amit érdemes pihentetni egy keveset), a sütése pedig egyszerű ha odafigyelünk a következőkre:
Sütésnél figyeljünk a megfelelő tészta mennyiségre. Mivel többféle gofrisütő kapható, nehéz megadni milyen mennyiségű tészta az ideális a sütéshez. Először inkább kevesebb legyen a tészta és legyen lyukas minthogy a felesleges mennyiség oldalt kifolyjon. Ezt sajnos ki kell tapasztalni és apró lépésekben eljutni a megfelelő mennyiségig. Attól nem kell félni, hogy az első, lyukas tészták nem fognak elfogyni. A gyerekek azt is ugyan úgy szeretik.

A kész gofrit soha ne rakjuk egymásra, mert a gőz miatt elveszti roppanósságát, vizes, gumiszerű lesz.

Gofri hozzávalói:

  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 350 ml tej
  • 60 ml étolaj
  • 65 g kristálycukor
  • 15 g sütőpor
  • csipetnyi só

Elkészítése:

 Üssük fel a két tojást és a robotgéppel keverjük habosra.

 

 Adjuk hozzá a lisztet, majd a cukrot, sós és a sütőport. Végül öntsük hozzá a tejet és az étolajat. A robotgéppel dolgozzuk össze az összetevőket.

Arra mindig ügyeljünk, hogy a gofri tésztáját krémesre, teljesen csomómentesre keverjük.

Melegítsük fel a gofrisütő felületét. Minden sütés előtt a gofrisütő mindegyik lapját kenjük meg olajjal egy ecset segítségével.

Öntsünk rá egy fél-1 merőkanálnyi tésztát a sütőfelületre. Hagyjuk elterülni, ha kell kicsit segítsünk rá, majd csukjuk rá a fedelét és süssük meg pár perc alatt.

 

A gofri akkor igazán finom, ha kívül ropogós, belül puha, omlós – ezt az állagot akkor éri el, amikor már szép arany barnára sült mindkét oldala. A sütési idő függ a tészta vastagságától és a gofrisütő teljesítményétől is.

A gofri tálalása rendkívül változatos lehet. Szórhatunk rá fahéjat, tehetünk rá lekvárt, pudingot, tejszínhabot de gyümölcsöket is.

És persze a mindenhez jó NUTELLA sem maradhat ki a felsorolásból!

 

gofri

Gofri

A gofri egyszerűen elkészíthető, millióféleképpen ízesíthető és nagyon finom édesség, amiből tökéletes reggeli vagy desszert is lehet ezzel a recepttel.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 4 perc
Kategória Desszert
Alkalom Hétköznapi
Adag 15 darab

Szükséges eszköz

  • Gofri sütő

Hozzávalók
  

  • 2 db tojás30 dkg liszt350 ml tej60 ml étolaj65 g kristálycukor15 g sütőporcsipetnyi só
  • 2 db Tojás
  • 30 dkg Liszt
  • 350 ml Tej
  • 60 ml Olaj
  • 65 g Kristálycukor
  • 15 g Sütőpor

Elkészítés lépései
 

  • Üssük fel a két tojást és a robotgéppel keverjük habosra.
    Gofri01
  • Adjuk hozzá a lisztet, majd a cukrot, sós és a sütőport. Végül öntsük hozzá a tejet és az étolajat. A robotgéppel dolgozzuk össze az összetevőket.
    Arra mindig ügyeljünk, hogy a gofri tésztáját krémesre, teljesen csomómentesre keverjük. 
    Gofri02
  • Melegítsük fel a gofrisütő felületét. Minden sütés előtt a gofrisütő mindegyik lapját kenjük meg olajjal egy ecset segítségével.
    Öntsünk rá egy fél-1 merőkanálnyi tésztát a sütőfelületre. Hagyjuk elterülni, ha kell kicsit segítsünk rá, majd csukjuk rá a fedelét és süssük meg pár perc alatt.
    Gofri04
  • A gofri akkor igazán finom, ha kívül ropogós, belül puha, omlós – ezt az állagot akkor éri el, amikor már szép arany barnára sült mindkét oldala. A sütési idő függ a tészta vastagságától és a gofrisütő teljesítményétől is.
    Gofri05
  • A gofri tálalása rendkívül változatos lehet. Szórhatunk rá fahéjat, tehetünk rá lekvárt, pudingot, tejszínhabot de gyümölcsöket is.
    És persze a mindenhez jó NUTELLA sem maradhat ki a felsorolásból!
    Gofri