Sült zabpehely – ez a tápláló finom reggeli zabból készül, juharsziruppal édesíteve, fahéjjal és vaníliával ízesítve. Ez egy kiadós, ízletes módja a nap indításának!
A tökéletes reggeli az év bármelyik napján elkészíthető! Ezzel a kényelmes, háziasan sült zabpehellyel nem lehet hibázni. Ha frissen sütve tálalod, senki sem fog tudni ellenállni! Még a válogatós evők is imádni fogják. Ez az egyik kedvenc zabkása elkészítési módom!
A sült zabpehely olyan egyedi zabpehelytípus, amelynek állaga és íze nem hasonlít többi változathoz, amelyeket már kipróbáltál. Pláne nem a gyorsan elkészíthető bolti változatokhoz. Szóval végre egy zabpehely, aminek van némi struktúrája!
Nem valami bébiétel-pép, ami lecsúszik a kanálról (mert tudom, hogy néhányan utálják ezt a pépes állagot). Ez a cucc megtartja a formáját!
Ehhez az egészséges sült zabpehely recepthez a következőkre lesz szükséged:
- Tojás – ez segít a keveréknek megkötni és összetapadni, hogy négyzetekre lehessen vágni.
- Juharszirup vagy világos barna cukor – a mennyiséget ízlés szerint állíthatod be, én legalább 1/4 csésze, legfeljebb 3/4 csésze mennyiséget javasolnék.
- Fahéj – a fahéjon kívül más fűszereket is adhatsz hozzá, például szerecsendiót, gyömbért és szegfűszeget az extra íz érdekében.
- Vaníliakivonat – a legjobb íz érdekében használj valódi vaníliakivonatot.
- Tej – én itt 2,8 %-os tejet használok.
- Vaj – sózott vagy sótlan vaj is megfelel.
- Zabpehely – nehéz megmondani honnan lehet tudni melyik a jó minőségű de természetesen minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz a végeredmény
- Só
- Sütőpor
Hogyan készítsünk sült zabpelyhet:
- Állítsuk a sütőt 180 fokra, és zsírozzunk ki egy nagyobb sütőedényt.
- egy nagy keverőtálban keverjük össze a tejet, a tojásokat, a juharszirupot vagy a barna cukrot, az olvasztott vajat, a fahéjat, a vaníliát, a sütőport és a sót.
- adjuk hozzá a zabot, és keverjük össze.
- öntsük az előkészített tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, és előmelegített sütőben süssük, amíg megdermed, kb. 30-40 percig.
- Szeletelés és tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni.
A legjobb sült zabpehely feltét:
Ez önmagában is nagyon finom, de a finomabbá tétel érdekében próbáld ki a felsorolt feltétek közül párat:
- Friss gyümölcs (bogyós gyümölcsök, szeletelt banán, kockára vágott alma stb.)
- Diófélék (pekándió, mandula, dió)
- Juharszirup vagy méz
- Csokoládé dara
Tippek a legjobb sült zabpehelyhez:
- Ne hagyd ki a fahéjat vagy a vaníliát, mert ettől olyan lesz az íze, mint egy csemege!
- Hagyd kissé kihűlni mielőtt elkezded szeletelni..
- Ezt a sült zabpelyhet a legjobb melegen fogyasztani, akár a sütőből melegen, akár mikrohullámú sütőben felmelegítve. Hidegen tálalva nem olyan jó.

Sült zabpehely
Ingredients
- 1,5 csésze tej
- 2 db tojás
- 1/2 csésze juharszirup vagy barna cukor
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 8 g sütőpor
- 1,5 tk vaníliakivonat
- 1 tk fahéj
- só
- 3 csésze zab
Instructions
- Állítsuk a sütőt 180 fokra, és zsírozzunk ki egy nagyobb sütőedényt.
- egy nagy keverőtálban keverjük össze a tejet, a tojásokat, a juharszirupot vagy a barna cukrot, az olvasztott vajat, a fahéjat, a vaníliát, a sütőport és a sót.
- adjuk hozzá a zabot, és keverjük össze.
- öntsük az előkészített tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, és előmelegített sütőben süssük, amíg megdermed, kb. 30-40 percig.
- Szeletelés és tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni.