A húsvéti fonott kalács egy hagyományos húsvéti étel, amely sok kultúrában megtalálható. Általában édes tésztafelhasználással készül, amelyet fonással formáznak. Gyakran díszítik tojással vagy mákkal.
A recept változhat a különböző régiókban és családoknál, de általában tartalmaz lisztet, élesztőt, tejet vagy vizet, tojást, cukrot, vajat vagy olajat, és néha vaníliát vagy más ízesítőket. A tészta készítése után fonásra kerül, majd sütőben megsütik, hogy a kalács szép aranybarna legyen.
A húsvéti fonott kalács a húsvéti ünnepek alapvető részét képezi sok helyen, és gyakran az ünnepi asztal díszét jelenti. A fonott mintázata jelképes is lehet, például a háromszög alakú fonás a Szentháromságot vagy a végtelenséget szimbolizálhatja.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- reszelt citromhéj
- cukrozott narancshéjdarabok
- vagdalt dió, mogyoró, mandula, mazsola, fahéj. (ízlés szerint)
Húsvéti fonott kalács elkészítése:
- Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk
- a porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük.
- Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük.
- Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk.
- A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával.
- 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk és szép pirosra sütjük.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
Elkészítés lépései
- Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk
- a porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük.
- Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük.
- Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk.
- A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával.
- 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk és szép pirosra sütjük.