Ünnepi asztalunk dísze és a húsvéti vacsora elengedhetetlen része lehet ez a csábítóan finom húsvéti sonkás kenyér. A hagyományos kenyérsütés és a füstölt sonka tökéletes harmóniájából született ez az ínycsiklandó fogás, melynek illata már önmagában is ünnepi hangulatot varázsol a konyhába. Egyszerűen elkészíthető receptünk segítségével Te is könnyedén megteremtheted az ünnepi hangulatot és a családod asztalán egy igazi különlegességet.
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka
- 3-4 dl tej
- kevés só.
Húsvéti sonkás kenyér elkészítése:
- Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
- Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
- Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
- A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
- Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
- A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
- A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk.
- Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.

Húsvéti sonkás kenyér
Ünnepi asztalunk dísze és a húsvéti vacsora elengedhetetlen része lehet ez a csábítóan finom húsvéti sonkás kenyér. A hagyományos kenyérsütés és a füstölt sonka tökéletes harmóniájából született ez az ínycsiklandó fogás, melynek illata már önmagában is ünnepi hangulatot varázsol a konyhába. Egyszerűen elkészíthető receptünk segítségével Te is könnyedén megteremtheted az ünnepi hangulatot és a családod asztalán egy igazi különlegességet.
Hozzávalók
- 80 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 40 dkg füstölt sonka
- 3-4 dl tej
Elkészítés lépései
- Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
- Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
- Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
- A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
- Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
- A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
- A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk.
- Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.