Húsvéti sonkás kenyér

sonkás kenyér

Ünnepi asztalunk dísze és a húsvéti vacsora elengedhetetlen része lehet ez a csábítóan finom húsvéti sonkás kenyér. A hagyományos kenyérsütés és a füstölt sonka tökéletes harmóniájából született ez az ínycsiklandó fogás, melynek illata már önmagában is ünnepi hangulatot varázsol a konyhába. Egyszerűen elkészíthető receptünk segítségével Te is könnyedén megteremtheted az ünnepi hangulatot és a családod asztalán egy igazi különlegességet.

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka
  • 3-4 dl tej
  • kevés só.

Húsvéti sonkás kenyér elkészítése:

  • Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
  • Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
  • Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
  • A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
  • Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
  • A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
  • A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk.
  • Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.
sonkás kenyér

Húsvéti sonkás kenyér

Ünnepi asztalunk dísze és a húsvéti vacsora elengedhetetlen része lehet ez a csábítóan finom húsvéti sonkás kenyér. A hagyományos kenyérsütés és a füstölt sonka tökéletes harmóniájából született ez az ínycsiklandó fogás, melynek illata már önmagában is ünnepi hangulatot varázsol a konyhába. Egyszerűen elkészíthető receptünk segítségével Te is könnyedén megteremtheted az ünnepi hangulatot és a családod asztalán egy igazi különlegességet.
Kategória Főétel
Származás Magyar

Hozzávalók
  

  • 80 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 3-4 dl tej

Elkészítés lépései
 

  • Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
  • Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
  • Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
  • A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
  • Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
  • A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
  • A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk.
  • Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.
Megjegyzés: Ebéd

Ez is érdekelhet még: