A borsófőzelék készítése nem bonyolult dolog. Egyszerű, gyors, finom és még tápláló is! Nem kétséges hogy kell egy borsófőzelék recept erre az oldalra is. Annál is inkább, mert szerintem nehéz elrontani. Kezdőknek kifejezetten ajánlott az első sikerélmények megszerzéséhez. Ahogy oly sok receptet ezt is sokféleképpen el lehet készíteni. Ahogy a nagymamák csinálják és az iskolai menza íze közt számtalan változat ismert. Készülhet a borsófőzelék rántással, habarással, lehet a borsófőzelék liszt nélkül. Készülhet a borsófőzelék tejjel, tejszínnel, lehet tejfölös borsófőzelék, de találkoztam már édes borsófőzelék recepttel is.
A lényeg, hogy legyen egy jó alaprecepted, amelyet már úgy variálsz, olyan feltétet raksz, amilyet csak szeretnél. A főzésnél figyelembe kell venni, hogy fagyasztott vagy friss, zsenge borsóból készíted. Fagyasztott esetén természetesen hosszabb ideig kell majd főzni.
Hogyan készül a borsófőzelék?
A zöldborsófőzelék elkészítéséhez először egy kevés olajat melegítünk, majd ráöntjük a borsót, annyi vízzel felöntjük, amennyi majdnem ellepi. Sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ez a borsófőzelék recept habarással készül: Egy tálban keverjük össze a lisztet a tejföllel csomómentesre.Ha már a zöldborsót puhának érezzük, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzákeverhetjük a habarást.
Tálalásra is rengeteg variáció létezik. Friss kenyérrel, főtt tojással, tükörtojással, sült virslivel de akár pörkölttel is tálalhatjuk. A menzán a borsófőzelék elengedhetetlen párja a rántott párizsi volt, amit én szívesen kihagyok azóta is. Viszont e mellé a borsófőzelék recept mellé szerintem egy jól fűszerezett fasírt az ami bármikor jöhet hozzá!
Jó étvágyat!

Borsófőzelék
Ingredients
- 500 g zöldborsó
- 2 ek Olaj vagy
- 2 dkg zsír
- 1 pohár tejföl
- 2,5 dl tej
- 2 ek liszt
- ételízesítő vagy leveskocka
- petrezslyemzöld
Instructions
- Tegyünk fel melegedni 2 evőkanál olajat.Mikor forró, ráöntjük a zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át. Ha mirelit borsót használunk akkor természetesen ez hosszabb idő legyen.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.Adjunk hozzá sót, cukrot és ételízesítőt vagy leveskockát.
- Közben elkészíthetjük a habarást. Egy tálban keverjük össze a lisztet a tejföllel csomómentesre. Nagyon sok receptváltozat van amelyik tejjel készíti. Ezt mindenki próbálja ki,neki melyik ízlik jobban illetve érez a különbséget a kettő közt.
- Ha már a zöldborsót puhának érezzük, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzákeverhetjük a habarást.Ügyeljünk rá, hogy csomómentesre keverjük. Adjunk hozzá petrezselyemzöldet és ha túl sápadtnak találjuk a borsófőzelék színét egy kis őrölt pirospaprikát.
- Tálalásra is rengeteg variáció létezik. Friss kenyérrel, főtt tojással, tükörtojással, sült virslivel de akár pörkölttel is tálalhatjuk.