Paprikás krumpli

Paprikás krumpli
Recept megosztása:

A jó öreg paprikás krumpli! Az Isten áldja meg azt az embert aki kitalálta ezt az ízig-vérig magyar eledelt. Azonban korántsem biztos, hogy magyar eredet hiszen a krumpli eleve nem magyar. Az azonban biztos, hogy a legszegényebbek asztalán is megtalálható volt. Sőt, sokszor csak ez volt! Paprikás krumpli az a recept amit mindenki másként csinál. Még felsorolni sem lehet a változatok számát! Konyhában a családnak vagy szabadban baráti társaságnak is ideális választás. Gyorsan elkészül nagy mennyiségben is. Nem kell órákat várni rá mint egy gulyásra vagy egy pörköltre. Betétként rengeteg alapanyagot tehetünk hozzá. Szalonnát kolbászt, virslit, paradicsomot, tv paprikát stb. Tálalhatjuk tésztával, galuskával vagy csak simán friss kenyérrel. Fogyaszthatunk mellé kovászos uborkát, csemege uborkát, tejfölös uborka salátát de akár friss paradicsomot is!

Én ebben a receptben egy egyszerűbb változatot mutatok meg.

  • 6-7 db közepes krumpli
  • 1 csomag virsli
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 30 dkg kolbász
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika

1 Az alapanyagokat aprítsuk fel.
A krumplinál ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk túl kicsi darabokra hiszen akkor túl gyorsan szétfő. Elég lenne negyedelni is , de nekem a kisebb darabokra vágás jött be legjobban.

Paprikáskrumpli0 Paprikáskrumpli01

2 Kevés zsiradékon pírítsuk meg a felaprított hagymát.
Ha üvegesre pirult, húzzuk félre. Szórjunk rá 2ek őrölt pirospaprikát. Keverjük össze, majd öntsük fel egy kis vízzel.

 

3 Adjuk hozzá a felkockázott és megmosott krumplit. Majd öntsük fel vízzel attól függően, hogy milyen jellegű krumplit szeretnénk készíteni. Ha pörkölt jellegűt szeretnénk, akkor csak kevés vizet öntünk alá, hogy le ne égjen. Ha túl sokat öntünk hozzá akkor a sok lé miatt inkább fog krumplilevesre hasonlítani. A megfelelő mennyiség valahol középen lesz. Nem kell annyi, hogy egészen ellepje, de sokkal kevesebb sem.

Paprikáskrumpli02 Paprikáskrumpli03

4 Főzzük addig, míg a krumpli közepesen puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a virslit…

5  …és a felkarikázott kolbászt.
Főzzük puhára a krumplit. A paprikás krumpli akkor lesz kész, amikor a krumpli széle már elkezd lekerekedni és könnyedén szét lehet egy villával vágni. Ekkor adjunk még neki pár percet és már tálalhatjuk is.

Paprikáskrumpli04 Paprikáskrumpli

6 Természetesen a paprikás krumpli mellől nem hiányozhat a friss kenyér és a kovászos uborka vagy egyéb savanyúság sem!