Pizza tészta recept

Pizza tészta recept
Recept megosztása:

Az első étel amit önállóan megtanultam elkészíteni az az olasz Pizza tészta volt. Van abban valami felemelő amikor az ember elmondhatja, hogy nem rendeli a kész pizzát hanem ő maga készíti el a saját kénye kedve szerint. Ehhez nem kell más mint egy vagy két jó pizzatészta recept.

Az ismerőseim a mai napig csodálkozva néznek rám amikor kiderül, hogy a tésztát én magam gyúrom! Pedig igazán egyszerű a művelet! A tészta nagyon hamar elkészíthető és sokkal finomabb mint a boltban kapható tészták!.

És rögtön két változatot is mutatok. Az első változat amivel én is kezdtem. Nem nehéz elkészíteni, azonban ez nekem sosem volt olyan könnyen nyújtható mint ahogy a filmekben láttam. Ezért megkerestem az igazi olasz receptet is. Ez már sokkal könnyebben dolgozható, de a filmekben látott pörgetős, akrobatikus tésztanyújtást azért ezzel sem javaslom.

Klasszikus olasz pizza tészta recept. (1. változat)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl Tej
  • 2 evőkanál Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 40 dkg Liszt
  • 1 ek Olaj
  • 1 dl Víz langyos

Elkészítés:

A meglangyosított, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt! FONTOS: A tej ne legyen se hideg se forró mert akkor az élesztő nem fut fel!
A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, a közepére mélyedést készítünk és abba öntjük a felfutott élesztős tejet. Kevés lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk az edényt egy konyharuhával és pihentetjük kb 10 percet.
Megsózzuk,hozzáadjuk az olajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a vizet. Addig kell gyúrni, amíg a tészta össze nem áll és már nem ragad az edény falához. Szórjuk meg a tetejét liszttel és megint takarjuk be pihenni kb 30 percre. Ennyi idő alatt kb a kétszeresére fog megkelni.
Egy gyúródeszkát megszórunk liszttel, majd a tálból ráborítjuk a tésztát. Kicsit meggyúrjuk, majd egy sodrófával a sütni kívánt formára nyújtjuk.
Kenjünk meg olajjal egy tepsit és abba igazítsuk bele a tésztát. A széle lehet vastagabb mint a közepe. Kb 15 perc alatt előmelegített sütőben 200 fokon süssük félkészre!

Pizza

Pizza tészta recept

Az első változat amivel én is kezdtem. Nem nehéz elkészíteni, azonban ez nekem sosem volt olyan könnyen nyújtható mint ahogy a filmekben
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 25 perc
Kategória Főétel
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

  • 1,5 dl Tej
  • 2 ek Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 40 dkg Liszt
  • 1 ek Olaj
  • 1 dl Víz langyos

Elkészítés lépései
 

  • A meglangyosított, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt!
  • lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, a közepére mélyedést készítünk és abba öntjük a felfutott élesztős tejet. Kevés lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk az edényt egy konyharuhával és pihentetjük kb 10 percet.
  • Megsózzuk,hozzáadjuk az olajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a vizet. Addig kell gyúrni, amíg a tészta össze nem áll
  • Szórjuk meg a tetejét liszttel és megint takarjuk be pihenni kb 30 percre. Ennyi idő alatt kb a kétszeresére fog megkelni.
  • Nyújtsuk a tésztát a kívánt méretűre, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg.

Klasszikus olasz pizza tészta recept. (2. változat)

A klasszikus olasz pizza tészta recept nem használ olajat illetve az élesztőt nem cukrozott tejben futtatja meg, hanem langyos vízben.

Hozzávalók:

  • 500g pizzaliszt
  • 5g só
  • 10g friss élesztő
  • 325ml langyos víz

Elkészítés:

A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba. Adjuk hozzá a sót és keverjük össze a liszttel. A vízből 1 dl-t öntsünk egy kis edénykébe és ebbe tegyük bele az élesztőt. A maradék vizet öntsük a liszthez és kezdjük el összekeverni. Pár perc után,amikor az élesztő elkezdett dolgozni öntsük az edényke tartalmát is a keverőedénybe. Gyúrjuk össze tésztává az alapanyagokat. Gyúrja körülbelül 10 percig. Fedjük le ruhával és hagyjuk meleg helyen pihenni legalább 30 percig, amíg a tészta megduplázódik. Osszuk két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra amilyenre tudjuk. Vigyázzunk ne szakadjon ki. Pakoljuk meg a kívánt feltéttel, majd 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.

Pizza

Klasszikus olasz pizza tészta recept

A klasszikus olasz pizza tészta recept nem használ olajat illetve az élesztőt nem cukrozott tejben futtatja meg, hanem langyos vízben.
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 20 perc
Kategória Előétel, Főétel
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

  • 500 g Pizzaliszt
  • 5 g
  • 10 g Élesztő
  • 325 ml Víz

Elkészítés lépései
 

  • A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba.Adjuk hozzá a sót és keverjük össze a liszttel.
  • A vízből 1 dl-t öntsünk egy kis edénykébe és ebbe tegyük bele az élesztőt.A maradék vizet öntsük a liszthez és kezdjük el összekeverni.
  • Pár perc után,amikor az élesztő elkezdett dolgozni öntsük az edényke tartalmát is a keverőedénybe.Gyúrjuk össze tésztává az alapanyagokat.
  • Gyúrja körülbelül 10 percig. Fedjük le ruhával és hagyjuk meleg helyen pihenni legalább 30 percig, amíg a tészta megduplázódik.
  • Nyújtsuk a tésztát a kívánt méretűre, majd 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.

Ha érdekel, hogy csinálja egy igazi olasz szakács, akkor itt megtekintheted kedvenc szakácsom felvételét!  Video