Pizza tészta recept

Az első étel amit önállóan megtanultam elkészíteni az az olasz Pizza tészta volt. Van abban valami felemelő amikor az ember elmondhatja, hogy nem rendeli a kész pizzát hanem ő maga készíti el a saját kénye kedve szerint. Ehhez nem kell más mint egy vagy két jó pizzatészta recept.
Az ismerőseim a mai napig csodálkozva néznek rám amikor kiderül, hogy a tésztát én magam gyúrom! Pedig igazán egyszerű a művelet! A tészta nagyon hamar elkészíthető és sokkal finomabb mint a boltban kapható tészták!.
És rögtön két változatot is mutatok. Az első változat amivel én is kezdtem. Nem nehéz elkészíteni, azonban ez nekem sosem volt olyan könnyen nyújtható mint ahogy a filmekben láttam. Ezért megkerestem az igazi olasz receptet is. Ez már sokkal könnyebben dolgozható, de a filmekben látott pörgetős, akrobatikus tésztanyújtást azért ezzel sem javaslom.
Klasszikus olasz pizza tészta recept. (1. változat)
Hozzávalók:
- 1,5 dl Tej
- 2 evőkanál Cukor
- 3 dkg Élesztő
- 40 dkg Liszt
- 1 ek Olaj
- 1 dl Víz langyos
Elkészítés:
A meglangyosított, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt! FONTOS: A tej ne legyen se hideg se forró mert akkor az élesztő nem fut fel!
A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, a közepére mélyedést készítünk és abba öntjük a felfutott élesztős tejet. Kevés lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk az edényt egy konyharuhával és pihentetjük kb 10 percet.
Megsózzuk,hozzáadjuk az olajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a vizet. Addig kell gyúrni, amíg a tészta össze nem áll és már nem ragad az edény falához. Szórjuk meg a tetejét liszttel és megint takarjuk be pihenni kb 30 percre. Ennyi idő alatt kb a kétszeresére fog megkelni.
Egy gyúródeszkát megszórunk liszttel, majd a tálból ráborítjuk a tésztát. Kicsit meggyúrjuk, majd egy sodrófával a sütni kívánt formára nyújtjuk.
Kenjünk meg olajjal egy tepsit és abba igazítsuk bele a tésztát. A széle lehet vastagabb mint a közepe. Kb 15 perc alatt előmelegített sütőben 200 fokon süssük félkészre!

Pizza tészta recept
Hozzávalók
- 1,5 dl Tej
- 2 ek Cukor
- 3 dkg Élesztő
- 40 dkg Liszt
- 1 ek Olaj
- 1 dl Víz langyos
Elkészítés lépései
- A meglangyosított, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt!
- lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, a közepére mélyedést készítünk és abba öntjük a felfutott élesztős tejet. Kevés lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk az edényt egy konyharuhával és pihentetjük kb 10 percet.
- Megsózzuk,hozzáadjuk az olajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a vizet. Addig kell gyúrni, amíg a tészta össze nem áll
- Szórjuk meg a tetejét liszttel és megint takarjuk be pihenni kb 30 percre. Ennyi idő alatt kb a kétszeresére fog megkelni.
- Nyújtsuk a tésztát a kívánt méretűre, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg.
Klasszikus olasz pizza tészta recept. (2. változat)
A klasszikus olasz pizza tészta recept nem használ olajat illetve az élesztőt nem cukrozott tejben futtatja meg, hanem langyos vízben.
Hozzávalók:
- 500g pizzaliszt
- 5g só
- 10g friss élesztő
- 325ml langyos víz
Elkészítés:
A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba. Adjuk hozzá a sót és keverjük össze a liszttel. A vízből 1 dl-t öntsünk egy kis edénykébe és ebbe tegyük bele az élesztőt. A maradék vizet öntsük a liszthez és kezdjük el összekeverni. Pár perc után,amikor az élesztő elkezdett dolgozni öntsük az edényke tartalmát is a keverőedénybe. Gyúrjuk össze tésztává az alapanyagokat. Gyúrja körülbelül 10 percig. Fedjük le ruhával és hagyjuk meleg helyen pihenni legalább 30 percig, amíg a tészta megduplázódik. Osszuk két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra amilyenre tudjuk. Vigyázzunk ne szakadjon ki. Pakoljuk meg a kívánt feltéttel, majd 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.



Klasszikus olasz pizza tészta recept
Hozzávalók
- 500 g Pizzaliszt
- 5 g Ső
- 10 g Élesztő
- 325 ml Víz
Elkészítés lépései
- A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba.Adjuk hozzá a sót és keverjük össze a liszttel.
- A vízből 1 dl-t öntsünk egy kis edénykébe és ebbe tegyük bele az élesztőt.A maradék vizet öntsük a liszthez és kezdjük el összekeverni.
- Pár perc után,amikor az élesztő elkezdett dolgozni öntsük az edényke tartalmát is a keverőedénybe.Gyúrjuk össze tésztává az alapanyagokat.
- Gyúrja körülbelül 10 percig. Fedjük le ruhával és hagyjuk meleg helyen pihenni legalább 30 percig, amíg a tészta megduplázódik.
- Nyújtsuk a tésztát a kívánt méretűre, majd 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.
Ha érdekel, hogy csinálja egy igazi olasz szakács, akkor itt megtekintheted kedvenc szakácsom felvételét! Video