Az omlett egy olyan recept, amit mindenkinek tudnia kell elkészíteni! Ha már ismered az alapokat, a töltelékválaszték korlátlan. Ez a sajtos omlett vajas fokhagymás gombával van töltve. A gombás omlett nagyszerű választás bármely reggelre!
Hogyan készítsünk omlettet
Ilyen egyszerű:
- Felverjük a tojásokat a tejszínnel vagy tejjel, valamint sóval és borssal;
- közepes lángon olvaszd meg a vajat, add hozzá a tojást;
- szórja meg a választott töltelékkel és sajttal, majd fedje le
- ha a teteje megdermedt, hajtsa össze és tálalja!
Az omlettet nem nehéz elkészíteni, de van néhány tippem:
- A csipetnyi tejszínnel vagy tejjel kicsit fényűzőbbé és bársonyosabbá teszi az omlett állagát, ezért érdemes hozzáadni
- Használjon gumispatulát – kevésbé hajlamos az omlett szétszakadására;
- Közepes lángon főzzük, hogy a teteje megdermedjen, mielőtt az alja megégne.
A gombás omlett hozzávalói:
az omletthez:
- 1 evőkanál / 15g vaj
- 3 tojás
- 2 evőkanál tejszín (vagy 1 ½ evőkanál tej)
- Só és bors
- 1/3 csésze reszelt sajt (bármilyen olvadó sajt, én általában cheddar sajtot használok)
Gombás töltelékhez:
- 1 evőkanál / 15 g vaj vagy olívaolaj
- 150 g gomba , szeletelve (kb. 1 ½ csésze)
- 1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
- Csipetnyi friss kakukkfűlevél és finomra vágott petrezselyem (nem kötelező)
A gombás omlett elkészítése:
Először a gombás tölteléket készítsük el:
- Olvasszuk fel a vajat egy közepes vagy kisebb tapadásmentes serpenyőben magas hőfokon.
- Adjuk hozzá a gombát, és süssük, amíg a széle aranyszínű nem lesz – kb. 1 ½ percig.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, sót és borsot, és főzzük, amíg aranyszínű nem lesz – kb. 1 ½ percig. Vegyük ki a serpenyőből.
Utána jöhet a tojás:
- Felverjük a tojásokat, a tejszínt, a sót és a borsot.
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd amikor habzik, adjuk hozzá a tojást.
- Az omlett felét megszórjuk a sajt egy részével, a tetejére gombát teszünk, megszórjuk kakukkfűvel és petrezselyemmel, a tetejére a maradék sajtot.
- Fedjük le a fedővel, és süssük 30 másodpercig, vagy amíg az alja világos aranyszínű nem lesz, és a teteje éppen csak meg nem puhul – a sajt nem olvad meg.
- Hajtsa félbe az omlettet, hogy befedje a gombát, és azonnal tegye át tálalótányérra – a maradék hő megolvasztja a sajtot.
Ez is érdekelhet:
Gombás omlett
Az gombás omlett egy olyan recept, amit mindenkinek tudnia kell elkészíteni! Ez a sajtos omlett vajas fokhagymás gombával van töltve.
Hozzávalók
Omletthez
- 15 g vaj
- 3 db tojás
- 2 ek tejszín
töltelékhez
- 15 g vaj
- 150 g gomba
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés lépései
Először a gombás tölteléket készítsük el:
- Olvasszuk fel a vajat egy közepes vagy kisebb tapadásmentes serpenyőben magas hőfokon.
- Adjuk hozzá a gombát, és süssük, amíg a széle aranyszínű nem lesz – kb. 1 ½ percig.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, sót és borsot, és főzzük, amíg aranyszínű nem lesz – kb. 1 ½ percig. Vegyük ki a serpenyőből.
Utána jöhet a tojás:
- Felverjük a tojásokat, a tejszínt, a sót és a borsot.
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd amikor habzik, adjuk hozzá a tojást.
- Az omlett felét megszórjuk a sajt egy részével, a tetejére gombát teszünk, megszórjuk kakukkfűvel és petrezselyemmel, a tetejére a maradék sajtot.
- Fedjük le a fedővel, és süssük 30 másodpercig, vagy amíg az alja világos aranyszínű nem lesz, és a teteje éppen csak meg nem puhul – a sajt nem olvad meg.
- Hajtsa félbe az omlettet, hogy befedje a gombát, és azonnal tegye át tálalótányérra – a maradék hő megolvasztja a sajtot.