Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

Gyerekkorunk meghatározó étele amit a nagymamák tudtak legtökéletesebben elkészíteni. Amikor ez volt az ebéd biztos, hogy nem kell semmilyen desszert mellé. Imádnivalóan könnyed nosztalgia a régmúlt időkre emlékezve! Friss szilvából az igazi, de ha az nincs a szilvalekvár is megteszi!

A szilvás gombóc egy hagyományos magyar édesség, amelynek elkészítése viszonylag egyszerű, és a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A szilvás gombócot szilvával,szilvalekvárral töltik meg, majd tésztába csomagolják, és forró vízben főzik. Ezután a gombócokat zsemlemorzsába forgatják, és porcukorral megszórva tálalják.

A szilvás gombóc elkészítése egyfajta művészet is lehet, hiszen a töltelék és a tészta aránya, valamint az elkészítés módja befolyásolhatja az étel ízét és állagát. A töltelék lehet egyszerű szilvalekvár vagy akár szilvás-mákos töltelék is.

Ez az étel gyakran előfordul ünnepi alkalmakkor, de hétköznapi desszertként is kedvelt. Sok családnak saját receptje van a szilvás gombóc elkészítésére, és egyes változatokban például fahéjat vagy vaníliát is használnak az ízek fokozására. Ebben a receptben a tésztához burgonyát keverünk. Van ahol a tésztához túrót adnak.

A szilvás gombóc nemcsak finom, hanem tápláló is, és azért is népszerű, mert viszonylag könnyen elkészíthető otthon.

Természetesen, a burgonya használata egy másik gyakori változat a szilvás gombóc elkészítésében. Íme egy recept a hagyományos szilvás gombóc burgonyás tésztával:

Burgonyás Szilvás Gombóc

Hozzávalók:

A töltelékhez:
  • 20 db nagyobb méretű szilva (kimagozva)
  • 100g porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tésztához:
  • 400g burgonya (hámozva és főzve)
  • 200g liszt
  • 1 tojás
  • Csipet só
A panírozáshoz:
  • 100g vaj vagy margarin
  • 100g zsemlemorzsa
  • Porcukor

Elkészítés:

  1. Először készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a porcukrot és az őrölt fahéjat.
  2. Töltődjön minden szilva ezzel a keverékkel, majd zárjuk össze a szilvákat.
  3. Közben készítsük el a burgonyás tésztát. A főtt burgonyát törjük péppé egy tálban, majd hagyjuk kihűlni egy kicsit.
  4. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást és a csipet sót a burgonyapüréhez, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.
  5. Osztjuk fel a tésztát kisebb részekre, majd nyújtsuk ki ezeket kis korongokká.
  6. Tekintsük be a szilvákat a tészta korongokba, majd formázzuk meg a gombócokat, ügyelve arra, hogy a tészta jól záródjon a töltelék körül.
  7. Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, majd sózzuk meg. Ebben a forrásban lévő vízben főzzük meg a gombócokat körülbelül 8-10 percig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
  8. Közben egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy margarint, majd pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát, amíg aranybarna nem lesz.
  9. Amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, vegyük ki őket egy tálba.
  10. Tálaláskor forgassuk meg a gombócokat a pirított zsemlemorzsában, majd szórjuk meg porcukorral.
  11. Jó étvágyat!

Ez a recept egy burgonyás tésztát használ a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez, ami egy különleges ízt és állagot ad az ételnek. A burgonya kellemesen puha és könnyű, így remekül kiegészíti a lédús szilvát.

Ez is érdekelhet még: