Gyerekkorunk meghatározó étele amit a nagymamák tudtak legtökéletesebben elkészíteni. Amikor ez volt az ebéd biztos, hogy nem kell semmilyen desszert mellé. Imádnivalóan könnyed nosztalgia a régmúlt időkre emlékezve! Friss szilvából az igazi, de ha az nincs a szilvalekvár is megteszi!
A szilvás gombóc egy hagyományos magyar édesség, amelynek elkészítése viszonylag egyszerű, és a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A szilvás gombócot szilvával,szilvalekvárral töltik meg, majd tésztába csomagolják, és forró vízben főzik. Ezután a gombócokat zsemlemorzsába forgatják, és porcukorral megszórva tálalják.
A szilvás gombóc elkészítése egyfajta művészet is lehet, hiszen a töltelék és a tészta aránya, valamint az elkészítés módja befolyásolhatja az étel ízét és állagát. A töltelék lehet egyszerű szilvalekvár vagy akár szilvás-mákos töltelék is.
Ez az étel gyakran előfordul ünnepi alkalmakkor, de hétköznapi desszertként is kedvelt. Sok családnak saját receptje van a szilvás gombóc elkészítésére, és egyes változatokban például fahéjat vagy vaníliát is használnak az ízek fokozására. Ebben a receptben a tésztához burgonyát keverünk. Van ahol a tésztához túrót adnak.
A szilvás gombóc nemcsak finom, hanem tápláló is, és azért is népszerű, mert viszonylag könnyen elkészíthető otthon.
Természetesen, a burgonya használata egy másik gyakori változat a szilvás gombóc elkészítésében. Íme egy recept a hagyományos szilvás gombóc burgonyás tésztával:
Burgonyás Szilvás Gombóc
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 20 db nagyobb méretű szilva (kimagozva)
- 100g porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A tésztához:
- 400g burgonya (hámozva és főzve)
- 200g liszt
- 1 tojás
- Csipet só
A panírozáshoz:
- 100g vaj vagy margarin
- 100g zsemlemorzsa
- Porcukor
Elkészítés:
- Először készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a porcukrot és az őrölt fahéjat.
- Töltődjön minden szilva ezzel a keverékkel, majd zárjuk össze a szilvákat.
- Közben készítsük el a burgonyás tésztát. A főtt burgonyát törjük péppé egy tálban, majd hagyjuk kihűlni egy kicsit.
- Adjuk hozzá a lisztet, a tojást és a csipet sót a burgonyapüréhez, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.
- Osztjuk fel a tésztát kisebb részekre, majd nyújtsuk ki ezeket kis korongokká.
- Tekintsük be a szilvákat a tészta korongokba, majd formázzuk meg a gombócokat, ügyelve arra, hogy a tészta jól záródjon a töltelék körül.
- Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, majd sózzuk meg. Ebben a forrásban lévő vízben főzzük meg a gombócokat körülbelül 8-10 percig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
- Közben egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy margarint, majd pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát, amíg aranybarna nem lesz.
- Amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, vegyük ki őket egy tálba.
- Tálaláskor forgassuk meg a gombócokat a pirított zsemlemorzsában, majd szórjuk meg porcukorral.
- Jó étvágyat!
Ez a recept egy burgonyás tésztát használ a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez, ami egy különleges ízt és állagot ad az ételnek. A burgonya kellemesen puha és könnyű, így remekül kiegészíti a lédús szilvát.