A bácskai riszeshús egy egyszerű hagyományos magyar étel. Sokan szerb rizses húsként is ismerik. Ez egy könnyen elkészíthető és tápláló étel, amelynek alapja a rizs, hús és zöldségek kombinációja.
Bár sokunknak a menzás ételek közt jut eszébe először ezt az ételt érdemes odahaza is elkészíteni. Sokkal finomabb mint amire az iskolából emlékszünk.
Az eredeti recept szerint a bácskai riszeshús hagyományosan sertés combból vagy lapockából készül, de vannak bizonyos változatok amik darált húsból készítik. A lapocka egy kicsit enyhén szaftosabb végeredményt ad, a comb kicsivel szárazabbat. Ízlés kérdése, hogy a rizst egybe vagy külön főzzük. Aki szárazabban szereti az főzze meg külön és úgy keverje össze. Aki szaftosabban szereti az a pörköltes hússal együtt főzze meg.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 1/2 kg rizs
- 2 fejvöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 1 db paradicsom (héj nélkül)
- 1 paprika
- 1 hegyes erős paprika (természetesen ez nem kötelező)
- fűszerek: só , őrölt fekete bors , őrölt pirospaprika , őrölt kömény
a bácskai rizseshús elkészítése:
- Kezdjük a rizzsel: Egy lábasba tegyük fel a 3 ek zsírt. Pirítsuk meg a rizst rajta, Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot. Na sajnáljuk rá, mert ennek az ételnek az alapja a borsos íz. Ha megvagyunk tegyük félre egy kicsit.
- Újabb edényben hevítsünk fel újabb 3 ek zsírt.
- Adjuk hozzá az összevágott hagymát. A hagymát nem fontos apróra összevágni, lesz ideje bőven összefonnyadni. A fokhagymát van aki ilyenkor beleteszi, van aki csak később. Ha most tesszük bele akkor mindenképp figyelni kell, rá hogy ne égjen meg.
- Vegyük vissza a hőt. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával és forgassuk össze vele.
- Dobjuk rá a felkockázott lapockát. Hagyjuk, hogy kapjon egy kis kérget a hús. Itt már nem kell különösen félni, hogy a paprika megég hiszen a húsból folyamatosan egy kis nedvesség ki fog jönni. Ez meggátolja, hogy a paprika annyira odapörkölődjön hogy keserű legyen.
- Ha szépen lepirult (kb 5-6 perc) adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát.
- Fűszerezzük meg. Adjunk hozzá egy kevés sót (ha kell majd még után sózzuk inkább) egy kevés köményt. Kicsivel több őrölt fekete borsot(ettől lesz jó íze ennek az ételnek).
- Vegyük vissza közepesnél kicsit alacsonyabbra a hőt. Folyadékot az első 30 percben még nem kell hozzáadni, a paprikából, paradicsomból jön ki annyi, hogy addig bővel elég legyen. Utána ha pótolni kell csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy majdnem ellepje.
- 50perc főzés után adjuk hozzá a riszt, Keverjük össze és öntsünk hozzá 1 liter vizet. Így fogjuk az ételünket készre főzni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kis lángot használjunk. A fedő alatt éppen csak forrjon. Kb 20 perc alatt megfő a rizs. Kevergetni nem kell, inkább csak rázzuk meg az edényben, hogy ne törjük szét a megfőtt húsokat.
Bácskai rizseshús
Hozzávalók
- 1 kg sertéslapocka
- 1/2 kg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 6 ek zsír
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 db hegyes erős paprika (nem kötelező)
- bors
- őrölt pirospaprika
- őrölt kömény
Elkészítés lépései
- Kezdjük a rizzsel: Egy lábasba tegyük fel a 3 ek zsírt. Pirítsuk meg a rizst rajta,Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot. Na sajnáljuk rá, mert ennek az ételnek az alapja a borsos íz. Ha megvagyunk tegyük félre egy kicsit.
- Újabb edényben hevítsünk fel újabb 3 ek zsírt.
- Adjuk hozzá az összevágott hagymát. A hagymát nem fontos apróra összevágni, lesz ideje bőven összefonnyadni. A fokhagymát van aki ilyenkor beleteszi, van aki csak később. Ha most tesszük bele akkor mindenképp figyelni kell, rá hogy ne égjen meg.
- Vegyük vissza a hőt. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával és forgassuk össze vele.
- Dobjuk rá a felkockázott lapockát. Hagyjuk, hogy kapjon egy kis kérget a hús. Itt már nem kell különösen félni, hogy a paprika megég hiszen a húsból folyamatosan egy kis nedvesség ki fog jönni. Ez meggátolja, hogy a paprika annyira odapörkölődjön hogy keserű legyen.
- Ha szépen lepirult (kb 5-6 perc) adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát.
- Fűszerezzük meg. Adjunk hozzá egy kevés sót (ha kell majd még után sózzuk inkább) egy kevés köményt. Kicsivel több őrölt fekete borsot(ettől lesz jó íze ennek az ételnek).
- Vegyük vissza közepesnél kicsit alacsonyabbra a hőt. Folyadékot az első 30 percben még nem kell hozzáadni, a paprikából, paradicsomból jön ki annyi, hogy addig bővel elég legyen. Utána ha pótolni kell csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy majdnem ellepje.
- 50perc főzés után adjuk hozzá a riszt, Keverjük össze és öntsünk hozzá 1 liter vizet. Így fogjuk az ételünket készre főzni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kis lángot használjunk. A fedő alatt éppen csak forrjon. Kb 20 perc alatt megfő a rizs. Kevergetni nem kell, inkább csak rázzuk meg az edényben, hogy ne törjük szét a megfőtt húsokat.