Bácskai rizseshús

Bácskai rizseshús

A bácskai riszeshús egy egyszerű hagyományos magyar étel. Sokan szerb rizses húsként is ismerik. Ez egy könnyen elkészíthető és tápláló étel, amelynek alapja a rizs, hús és zöldségek kombinációja.

Bár sokunknak a menzás ételek közt jut eszébe először ezt az ételt érdemes odahaza is elkészíteni. Sokkal finomabb mint amire az iskolából emlékszünk.

Az eredeti recept szerint a bácskai riszeshús hagyományosan sertés combból vagy lapockából készül, de vannak bizonyos változatok amik darált húsból készítik. A lapocka egy kicsit enyhén szaftosabb végeredményt ad, a comb kicsivel szárazabbat. Ízlés kérdése, hogy a rizst egybe vagy külön főzzük. Aki szárazabban szereti az főzze meg külön és úgy keverje össze. Aki szaftosabban szereti az a pörköltes hússal együtt főzze meg.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 1/2 kg rizs
  • 2 fejvöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 db paradicsom (héj nélkül)
  • 1 paprika
  • 1 hegyes erős paprika (természetesen ez nem kötelező)
  • fűszerek: só , őrölt fekete bors , őrölt pirospaprika , őrölt kömény

a bácskai rizseshús elkészítése:

  • Kezdjük a rizzsel: Egy lábasba tegyük fel a 3 ek zsírt. Pirítsuk meg a rizst rajta, Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot. Na sajnáljuk rá, mert ennek az ételnek az alapja a borsos íz. Ha megvagyunk tegyük félre egy kicsit.
  • Újabb edényben hevítsünk fel újabb 3 ek zsírt.
  • Adjuk hozzá az összevágott hagymát. A hagymát nem fontos apróra összevágni, lesz ideje bőven összefonnyadni. A fokhagymát van aki ilyenkor beleteszi, van aki csak később. Ha most tesszük bele akkor mindenképp figyelni kell, rá hogy ne égjen meg.
  • Vegyük vissza a hőt. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával és forgassuk össze vele.
  • Dobjuk rá a felkockázott lapockát. Hagyjuk, hogy kapjon egy kis kérget a hús. Itt már nem kell különösen félni, hogy a paprika megég hiszen a húsból folyamatosan egy kis nedvesség ki fog jönni. Ez meggátolja, hogy a paprika annyira odapörkölődjön hogy keserű legyen.
  • Ha szépen lepirult (kb 5-6 perc) adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát.
  • Fűszerezzük meg. Adjunk hozzá egy kevés sót (ha kell majd még után sózzuk inkább) egy kevés köményt. Kicsivel több őrölt fekete borsot(ettől lesz jó íze ennek az ételnek).
  • Vegyük vissza közepesnél kicsit alacsonyabbra a hőt. Folyadékot az első 30 percben még nem kell hozzáadni, a paprikából, paradicsomból jön ki annyi, hogy addig bővel elég legyen. Utána ha pótolni kell csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy majdnem ellepje.
  • 50perc főzés után adjuk hozzá a riszt, Keverjük össze és öntsünk hozzá 1 liter vizet. Így fogjuk az ételünket készre főzni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kis lángot használjunk. A fedő alatt éppen csak forrjon. Kb 20 perc alatt megfő a rizs. Kevergetni nem kell, inkább csak rázzuk meg az edényben, hogy ne törjük szét a megfőtt húsokat.
Bácskai rizseshús

Bácskai rizseshús

Bácskai rizseshús. Elsőre mindenkinek a menzás íz juteszébe, érdemes odahaza elkészíteni sokkal finomabb mint amire emlékszünk.
Kategória Főétel
Származás Magyar

Hozzávalók
  

  • 1 kg sertéslapocka
  • 1/2 kg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6 ek zsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes erős paprika (nem kötelező)
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény

Elkészítés lépései
 

  • Kezdjük a rizzsel: Egy lábasba tegyük fel a 3 ek zsírt. Pirítsuk meg a rizst rajta,Adjunk hozzá sót és őrölt fekete borsot. Na sajnáljuk rá, mert ennek az ételnek az alapja a borsos íz. Ha megvagyunk tegyük félre egy kicsit.
  • Újabb edényben hevítsünk fel újabb 3 ek zsírt.
  • Adjuk hozzá az összevágott hagymát. A hagymát nem fontos apróra összevágni, lesz ideje bőven összefonnyadni. A fokhagymát van aki ilyenkor beleteszi, van aki csak később. Ha most tesszük bele akkor mindenképp figyelni kell, rá hogy ne égjen meg.
  • Vegyük vissza a hőt. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával és forgassuk össze vele.
  • Dobjuk rá a felkockázott lapockát. Hagyjuk, hogy kapjon egy kis kérget a hús. Itt már nem kell különösen félni, hogy a paprika megég hiszen a húsból folyamatosan egy kis nedvesség ki fog jönni. Ez meggátolja, hogy a paprika annyira odapörkölődjön hogy keserű legyen.
  • Ha szépen lepirult (kb 5-6 perc) adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát.
  • Fűszerezzük meg. Adjunk hozzá egy kevés sót (ha kell majd még után sózzuk inkább) egy kevés köményt. Kicsivel több őrölt fekete borsot(ettől lesz jó íze ennek az ételnek).
  • Vegyük vissza közepesnél kicsit alacsonyabbra a hőt. Folyadékot az első 30 percben még nem kell hozzáadni, a paprikából, paradicsomból jön ki annyi, hogy addig bővel elég legyen. Utána ha pótolni kell csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy majdnem ellepje.
  • 50perc főzés után adjuk hozzá a riszt, Keverjük össze és öntsünk hozzá 1 liter vizet. Így fogjuk az ételünket készre főzni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kis lángot használjunk. A fedő alatt éppen csak forrjon. Kb 20 perc alatt megfő a rizs. Kevergetni nem kell, inkább csak rázzuk meg az edényben, hogy ne törjük szét a megfőtt húsokat.
Megjegyzés: Ebéd

Ez is érdekelhet még: