Szinte lehetetlen megmondani amilyen a klasszikus Brassói aprópecsenye hagyományos receptje annyiféle változatban készítik.
Mindegyikben van hús, krumpli és sok, sok fokhagyma. Az, hogy milyen húst használunk és hogyan készítjük el a krumplit már mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A receptek többsége a brassóihoz sertéshúst használ (többnyire combot ) de szerintem készülhet csirkéből vagy pulykából is . A krumplit sütheted sütőben, serpenyőben vagy akár fritőzben is.
Brassói aprópecsenye változatok
Ahogy említettem, brassóiból annyiféle receptet találsz, ahányan ezt az ételt leírták. Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló. Én mindenképpen javaslom kipróbálni, nagyon feldobja ezt az ételt! Ha nem tetszik, legfeljebb legközelebb nem teszel bele!
A brassói készülhet egy lecsós alappal is. lecsós alapot a brassóiban helyettesítheted télire eltett, vagy konzerv lecsóval is. Ebben általában nincsen hagyma, tehát ez csak a zöldpaprikát és a paradicsomot helyettesíti.
Ami a fűszerezést illeti, a só és a bors természetesen mindig kell bele. A legtöbben fűszerpaprikát is használnak, és leggyakrabban ezen kívül még a majoránna jelenik meg a brassói receptekben. Ezekkel lehet kísérletezned, neked vagy nektek hogyan ízlik a legjobban.
A brassóit szinte minden esetben valamilyen savanyúsággal, leginkább ecetes uborkával tálalják!
Én most megmutatom azt a verziót, amit a legjobban szeretek. Ez ugyan ízekben nem olyan gazdag mint a lecsós változat, azonban az elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb.
Egyszerű brassói hozzávalói:
- 30 dkg pulykamell filé
- 6-7 db közepes burgonya
- 10 dkg szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olaj
- őrölt pirospaprika
- majoranna
Elkészítése
A krumplit kockázzuk fel. Mossuk meg, majd bő sós vízben tegyük fel főni.
8-10 perc főzés után szűrjük le. Fontos hogy csak közepesre főzzük, ne főzzük túl mert akkor szétesik.
A krumpli pirításához tegyünk fel olajat melegedni. Kicsivel többet tegyünk, mint általában. A krumpli ugyanis akkor pirul meg szépen és lesz ropogós ha bőségesen van olaj alatta. Ha olaj felforrósodott, rátehetjük a krumpli. Sózzuk, borsozzuk meg és időnként összerázva( akinek nem megy, annak megkeverve) pirítsuk meg. Az se baj, ha kicsit túlpirul. Attól csak még ropogósabb lesz.
Ha minden oldala szépen megkérgesedett, tegyük félre a krumplit egy tálba.
Aprítsuk fel a húst kb 2cm-es darabkákra. Aprítsuk fel a szalonnát és az intenzív íz érdekében szükségünk lesz pár gerezd fokhagymára is.
Következik a szalonna pirítása.Ehhez ugyanazt a serpenyőt használjuk mint az előbbiekben. Ha a szalonna kiadta a zsírját mehet rá a hús. Magas hőmérsékleten pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk meg ezt is.
Ha a hús kifehéredett, majd aranyszínű foltok jelennek meg rajta vegyük lejjebb a hőmérsékletet közepes erősségre.Nyomjuk rá a fokhagymát. Szórjuk meg egy kis majorannával.
Tegyünk rá egy fél kávéskanál pirospaprikát is.
Keverjük össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet. Ettől lesz a egy kis szaftja az ételnek, nem lesz száraz.
Szórjuk meg petrezselyemmel. Öntsük rá a krumplit. Keverjük össze és készen is van az ízletes brassói aprópecsenye.

Brassói aprópecsenye
Ingredients
- 6-7 db közepes burgonya10 dkg szalonna4-5 gerezd fokhagymaolajőrölt pirospaprikamajoranna
- 30 dkg sertéscomb vagy pulykamell filé
- 6-7 db burgonya
- 10 dkg szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olaj
- őrölt pirospaprika
- majoranna
Instructions
- A krumplit kockázzuk fel. Mossuk meg, majd bő sós vízben tegyük fel főni.8-10 perc főzés után szűrjük le. Fontos hogy csak közepesre főzzük, ne főzzük túl mert akkor szétesik.
- A krumpli pirításához tegyünk fel olajat melegedni. Kicsivel többet tegyünk, mint általában. A krumpli ugyanis akkor pirul meg szépen és lesz ropogós ha bőségesen van olaj alatta. Ha olaj felforrósodott, rátehetjük a krumpli. Sózzuk, borsozzuk meg és időnként összerázva( akinek nem megy, annak megkeverve) pirítsuk meg. Az se baj, ha kicsit túlpirul. Attól csak még ropogósabb lesz.Ha minden oldala szépen megkérgesedett, tegyük félre a krumplit egy tálba.
- Aprítsuk fel a húst kb 2cm-es darabkákra. Aprítsuk fel a szalonnát és az intenzív íz érdekében szükségünk lesz pár gerezd fokhagymára is. Következik a szalonna pirítása.Ehhez ugyanazt a serpenyőt használjuk mint az előbbiekben. Ha a szalonna kiadta a zsírját mehet rá a hús. Magas hőmérsékleten pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk meg ezt is.
- Ha a hús kifehéredett, majd aranyszínű foltok jelennek meg rajta vegyük lejjebb a hőmérsékletet közepes erősségre.Nyomjuk rá a fokhagymát. Szórjuk meg egy kis majorannával.Tegyünk rá egy fél kávéskanál pirospaprikát is.
- Keverjük össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet. Ettől lesz a egy kis szaftja az ételnek, nem lesz száraz.Szórjuk meg petrezselyemmel. Öntsük rá a krumplit. Keverjük össze és készen is van az ízletes brassói aprópecsenye.
- Legjobb frissen tálalni egy kis savanyúsággal mellé.