Brassói

Brassói
Recept megosztása:

Szinte lehetetlen megmondani amilyen a klasszikus Brassói aprópecsenye hagyományos receptje annyiféle változatban készítik.

Mindegyikben van hús, krumpli és sok, sok fokhagyma. Az, hogy milyen húst használunk és hogyan készítjük el a krumplit már mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A receptek többsége a brassóihoz sertéshúst használ (többnyire combot ) de szerintem készülhet csirkéből vagy pulykából is . A krumplit sütheted sütőben, serpenyőben vagy akár fritőzben is.

Brassói aprópecsenye változatok

Ahogy említettem, brassóiból annyiféle receptet találsz, ahányan ezt az ételt leírták. Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló. Én mindenképpen javaslom kipróbálni, nagyon feldobja ezt az ételt! Ha nem tetszik, legfeljebb legközelebb nem teszel bele!

A brassói készülhet egy lecsós alappal is. lecsós alapot a brassóiban helyettesítheted télire eltett, vagy konzerv lecsóval is. Ebben általában nincsen hagyma, tehát ez csak a zöldpaprikát és a paradicsomot helyettesíti.

Ami a fűszerezést illeti, a só és a bors természetesen mindig kell bele. A legtöbben fűszerpaprikát is használnak, és leggyakrabban ezen kívül még a majoránna jelenik meg a brassói receptekben. Ezekkel lehet kísérletezned, neked vagy nektek hogyan ízlik a legjobban.

A brassóit szinte minden esetben valamilyen savanyúsággal, leginkább ecetes uborkával tálalják!

Én most megmutatom azt a verziót, amit a legjobban szeretek. Ez ugyan ízekben nem olyan gazdag mint a lecsós változat, azonban az elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

Egyszerű brassói hozzávalói:

  • 30 dkg pulykamell filé
  • 6-7 db közepes burgonya
  • 10 dkg szalonna
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • őrölt pirospaprika
  • majoranna

Elkészítése

A krumplit kockázzuk fel. Mossuk meg, majd bő sós vízben tegyük fel főni.
8-10 perc főzés után szűrjük le. Fontos hogy csak közepesre főzzük, ne főzzük túl mert akkor szétesik.

A krumpli pirításához tegyünk fel olajat melegedni. Kicsivel többet tegyünk, mint általában. A krumpli ugyanis akkor pirul meg szépen és lesz ropogós ha bőségesen van olaj alatta. Ha olaj felforrósodott, rátehetjük  a krumpli. Sózzuk, borsozzuk meg és időnként összerázva( akinek nem megy, annak megkeverve) pirítsuk meg. Az se baj, ha kicsit túlpirul. Attól csak még ropogósabb lesz.
Ha minden oldala szépen megkérgesedett, tegyük félre a krumplit egy tálba.

Aprítsuk fel a húst kb 2cm-es darabkákra. Aprítsuk fel a szalonnát és az intenzív íz érdekében szükségünk lesz pár gerezd fokhagymára is.

Következik a szalonna pirítása.Ehhez ugyanazt a serpenyőt használjuk mint az előbbiekben.  Ha a szalonna kiadta a zsírját mehet rá a hús. Magas hőmérsékleten pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk meg ezt is.

Ha a hús kifehéredett, majd aranyszínű foltok jelennek meg rajta vegyük lejjebb a hőmérsékletet közepes erősségre.Nyomjuk rá a fokhagymát. Szórjuk meg egy kis majorannával.
Tegyünk rá egy fél kávéskanál pirospaprikát is.

Keverjük össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet. Ettől lesz a egy kis szaftja az ételnek, nem lesz száraz.
Szórjuk meg petrezselyemmel. Öntsük rá a krumplit. Keverjük össze és készen is van az ízletes brassói aprópecsenye.

Brassoi Apropecsenye E1600876433972

Brassói aprópecsenye

Milyen a tökéletes brassói aprópecsenye? Van-e eredeti recept?A receptben megosztom veled a tényleg tökéletes brassói aprópecsenye elkészítésének 6 titkát!
Előkészítés 25 perc
Főzési idő 35 perc
Kategória Főétel
Alkalom Hétköznapi
Adag 4 adag

Hozzávalók
  

  • 6-7 db közepes burgonya10 dkg szalonna4-5 gerezd fokhagymaolajőrölt pirospaprikamajoranna
  • 30 dkg sertéscomb vagy pulykamell filé
  • 6-7 db burgonya
  • 10 dkg szalonna
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • őrölt pirospaprika
  • majoranna

Elkészítés lépései
 

  • A krumplit kockázzuk fel. Mossuk meg, majd bő sós vízben tegyük fel főni.8-10 perc főzés után szűrjük le. Fontos hogy csak közepesre főzzük, ne főzzük túl mert akkor szétesik.
    Brassoi02
  • A krumpli pirításához tegyünk fel olajat melegedni. Kicsivel többet tegyünk, mint általában. A krumpli ugyanis akkor pirul meg szépen és lesz ropogós ha bőségesen van olaj alatta. Ha olaj felforrósodott, rátehetjük  a krumpli. Sózzuk, borsozzuk meg és időnként összerázva( akinek nem megy, annak megkeverve) pirítsuk meg. Az se baj, ha kicsit túlpirul. Attól csak még ropogósabb lesz.Ha minden oldala szépen megkérgesedett, tegyük félre a krumplit egy tálba.
    Brassoi08
  • Aprítsuk fel a húst kb 2cm-es darabkákra. Aprítsuk fel a szalonnát és az intenzív íz érdekében szükségünk lesz pár gerezd fokhagymára is.
    Következik a szalonna pirítása.Ehhez ugyanazt a serpenyőt használjuk mint az előbbiekben.  Ha a szalonna kiadta a zsírját mehet rá a hús. Magas hőmérsékleten pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk meg ezt is.
    Brassoi11
  • Ha a hús kifehéredett, majd aranyszínű foltok jelennek meg rajta vegyük lejjebb a hőmérsékletet közepes erősségre.Nyomjuk rá a fokhagymát. Szórjuk meg egy kis majorannával.Tegyünk rá egy fél kávéskanál pirospaprikát is.
    Brassoi12
  • Keverjük össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet. Ettől lesz a egy kis szaftja az ételnek, nem lesz száraz.Szórjuk meg petrezselyemmel. Öntsük rá a krumplit. Keverjük össze és készen is van az ízletes brassói aprópecsenye.
    Brassoi14
  • Legjobb frissen tálalni egy kis savanyúsággal mellé.
    Brassoi Apropecsenye E1600876433972