Almás pite

Az almás pite szerintem mindenki gyerekkori emlékében fellelhető. Tipikus vasárnapi sütemény. Végtelenül egyszerű mind kinézetre, mind elkészítésre. Nem kell a díszítéssel foglalkozni elég egy kis porcukor a tetejére és már tálalható is. Minden a lehető legegyszerűbb.
Az almás pitét éppen ezért elrontani is nehéz, nem kell hozzá sem gyakorlat, sem érzék, csak jó alma és egy jó tészta recept.
A töltelék:
Az almás pite receptek csak apróságokban különböznek, hiszen mindben egy a lényeg: az alma. A legnagyobb szerep a tölteléknek jut. Különbség lehet ugyanakkor, hogy az almát elő kell-e párolni, karamellizálni, vagy nyersen kerül a tésztára. Vékony szeletekre vágjuk-e vagy reszelőn apróra reszeljük. Fahéjjal ízesítjük vagy egyéb fűszerrel.
A tészta:
A vajon és a liszten kívül egy kevés porcukrot is tartalmaz, a nedvességet a tojás adja. Készülhet élesztővel és sütőporral is. Sok almás pite recept az alsó tészta és az alma közé beilleszt egy “szigetelő” réteget zsemlemorzsából , dióból vagy gesztenyepüréből, hogy az alma ne áztassa el, de ez elhagyható ha kellően kinyomkodjuk mielőtt a tésztára tennénk.
Az almás pitében a töltelék mellett leginkább a tészta vastagsága számít. A tészta-töltelék arányt nagyon meghatározza a készítő ízlése. Én azt szeretem, ha nagyjából azonos mindegyik, így nem nyomja el egyik íz sem a másikat.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 6-7 db közepes alma
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
Pucoljuk meg az almákat, a közepét is vágjuk ki, majd reszeljük le.Szórjuk meg bőségesen fahéjjal és egy kis cukorral. Alaposan keverjük össze. Egy keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot és a sütőport. Morzsoljuk a vajat a lisztre. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze egy szép tésztává! A tésztát osszuk két egyenlő nagyságú darabra. Ebből lesz a pite alja és a teteje. Az egyik darabot tegyük kilisztezett gyúródeszkára. Nyújtsuk ki kb a sütőedénnyel megeggyező nagyságúra. Igazítsuk bele a sütőedénybe. 5 Vegyünk egy marék almát. Jól nyomjuk ki belőle a nedvességet majd helyezzük a tésztára. Egyenletesen pakoljuk rá az egész felületre. Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is és fedjük le az almát vele. Egy villával szurkáljuk meg a tetejét. Ez azért kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25 perc alatt. 7 Ha kész az almás pite tetejét szórjuk meg porcukorral. Várjunk vele egy kicsit amíg meghűl és már tálalhatjuk is.

Almás pite
Hozzávalók
- 50 dkg Liszt
- 25 dkg Vaj
- 10 dkg Porcukor
- 2 db Tojás
- 6-7 db Alma közepes
- 1 csomag Sütőpor
Elkészítés lépései
- Pucoljuk meg az almákat, a közepét is vágjuk ki, majd reszeljük le.
- Szórjuk meg bőségesen fahéjjal és egy kis cukorral.Alaposan keverjük össze.
- Egy keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot és a sütőport.Morzsoljuk a vajat a lisztre.Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze egy szép tésztává!
- A tésztát osszuk két egyenlő nagyságú darabra. Ebből lesz a pite alja és a teteje.Az egyik darabot tegyük kilisztezett gyúródeszkára.Nyújtsuk ki kb a sütőedénnyel megeggyező nagyságúra.Igazítsuk bele a sütőedénybe.
- Vegyünk egy marék almát. Jól nyomjuk ki belőle a nedvességet majd helyezzük a tésztára. Egyenletesen pakoljuk rá az egész felületre.
- Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is és fedjük le az almát vele. Egy villával szurkáljuk meg a tetejét. Ez azért kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25 perc alatt.
- Ha kész az almás pite tetejét szórjuk meg porcukorral.Várjunk vele egy kicsit amíg meghűl és már tálalhatjuk is.