Karamell szelet

Karamell szelet

A karamell szelet nem kifejezetten húsvéti sütemény én azonban először ekkor találkoztam vele. Mutatós és nagyon finom süti. Mellesleg mint kiderült gyorsan, könnyen elkészíthető. Ha nem szeretnénk a cukor karamellizálásával foglalkozni, akkor karamellás pudingból készítsük el.

Mi is a karamell?

A karamell mint mindenki tudja olvasztott cukor. Készíthetünk belőle vajas vagy tejes édességeket, ebből készül a Dobos torta dobja, karamelles italokban, de akár köretekben is megállja a helyét.

Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak. Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg dologhoz használják.Nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét több sörfajta, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt. Torta, fagylalt, likőr, készülhet vele, de használhatjuk tortadíszítésre is. ( Az én gyerekkori kedvencem a lengyel vajkaraeallás cukor és a zacskós karamellás tej volt)

Persze karamell helyett jelen esetben használhatunk karamell ízű pudingport is. Ez nagyban megkönnyíti az elkészítéstét.

Karamell szelet hozzávalói:

Piskóta tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 4 db tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tasak „3 in 1” kávépor
  • 1 dl étolaj

A krémhez:

  • 2 csomag karmell ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg margarin/vaj
  • 15 dkg porcukor

Tetejére:

  • 4 dl tejszínhab

Karamell szelet elkészítése:

A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
A pudingporból félreteszünk 2 teáskanálnyit a többi pudingot a tejben megfőzzük, majd kihűtjük.
A margarint/vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
A tejszínt felverjük, a krémre kenjük, de nem kell nagyon elsimítani.
A két teáskanál karamell pudingot 3 teáskanál cukorral, 2 teáskanál étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzünk.
A tejszínre csurgatjuk és egy pálcika segítségével belecirógatjuk a habba, hogy a karamell szelet szép márvány mintás legyen.

Karamell szelet

Karamell szelet

Mellesleg mint kiderült gyorsan, könnyen elkészíthető. Ha nem szeretnénk a cukor karamellizálásával foglalkozni, akkor karamellás pudingból készítsük el.
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 10 perc
15 perc
Összes idő 45 perc
Course Desszert

Ingredients
  

Piskóta tésztához:

  • 20 dkg Cukor
  • 15 dkg Liszt
  • 1 dl Tej
  • 4 db Tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 db 3 az 1 kávé
  • 1 dl étolaj

A krémhez:

  • 2 csomag Puding karamell ízű
  • 5 dl Tej
  • 20 dkg Margarin / Vaj
  • porcukor

A tetejére:

  • 4 dl Tejszínhab

Instructions
 

  • A hozzávalókból piskótatésztát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket felverjük.A felvert fehérjékbe belekeverjük a kristálycukrot, és keményre verjük vele. Belekeverjük a tojássárgájákat, és megint továbbverjük. Legvégül kanalanként beletesszük a sütőporral és kávéporral elvegyített lisztet, és eldolgozzuk. Közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
  • A pudingporból félreteszünk 2 teáskanálnyit a többi pudingot a tejben megfőzzük, majd kihűtjük.
  • A margarint/vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
  • A tejszínt felverjük, a krémre kenjük, de nem kell nagyon elsimítani.
  • A két teáskanál karamell pudingot 3 teáskanál cukorral, 2 teáskanál étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzünk.
  • A tejszínre csurgatjuk és egy pálcika segítségével belecirógatjuk a habba, hogy szép márványmintás legyen.

Ez is érdekelhet még: