A karamell szelet nem kifejezetten húsvéti sütemény én azonban először ekkor találkoztam vele. Mutatós és nagyon finom süti. Mellesleg mint kiderült gyorsan, könnyen elkészíthető. Ha nem szeretnénk a cukor karamellizálásával foglalkozni, akkor karamellás pudingból készítsük el.
Mi is a karamell?
A karamell mint mindenki tudja olvasztott cukor. Készíthetünk belőle vajas vagy tejes édességeket, ebből készül a Dobos torta dobja, karamelles italokban, de akár köretekben is megállja a helyét.
Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak. Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg dologhoz használják.Nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét több sörfajta, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt. Torta, fagylalt, likőr, készülhet vele, de használhatjuk tortadíszítésre is. ( Az én gyerekkori kedvencem a lengyel vajkaraeallás cukor és a zacskós karamellás tej volt)
Persze karamell helyett jelen esetben használhatunk karamell ízű pudingport is. Ez nagyban megkönnyíti az elkészítéstét.
Karamell szelet hozzávalói:
Piskóta tésztához:
- 20 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1 dl tej
- 4 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 2 tasak „3 in 1” kávépor
- 1 dl étolaj
A krémhez:
- 2 csomag karmell ízű pudingpor
- 5 dl tej
- 20 dkg margarin/vaj
- 15 dkg porcukor
Tetejére:
- 4 dl tejszínhab
Karamell szelet elkészítése:
A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
A pudingporból félreteszünk 2 teáskanálnyit a többi pudingot a tejben megfőzzük, majd kihűtjük.
A margarint/vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
A tejszínt felverjük, a krémre kenjük, de nem kell nagyon elsimítani.
A két teáskanál karamell pudingot 3 teáskanál cukorral, 2 teáskanál étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzünk.
A tejszínre csurgatjuk és egy pálcika segítségével belecirógatjuk a habba, hogy a karamell szelet szép márvány mintás legyen.

Karamell szelet
Ingredients
Piskóta tésztához:
- 20 dkg Cukor
- 15 dkg Liszt
- 1 dl Tej
- 4 db Tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 db 3 az 1 kávé
- 1 dl étolaj
A krémhez:
- 2 csomag Puding karamell ízű
- 5 dl Tej
- 20 dkg Margarin / Vaj
- porcukor
A tetejére:
- 4 dl Tejszínhab
Instructions
- A hozzávalókból piskótatésztát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket felverjük.A felvert fehérjékbe belekeverjük a kristálycukrot, és keményre verjük vele. Belekeverjük a tojássárgájákat, és megint továbbverjük. Legvégül kanalanként beletesszük a sütőporral és kávéporral elvegyített lisztet, és eldolgozzuk. Közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
- A pudingporból félreteszünk 2 teáskanálnyit a többi pudingot a tejben megfőzzük, majd kihűtjük.
- A margarint/vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
- A tejszínt felverjük, a krémre kenjük, de nem kell nagyon elsimítani.
- A két teáskanál karamell pudingot 3 teáskanál cukorral, 2 teáskanál étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzünk.
- A tejszínre csurgatjuk és egy pálcika segítségével belecirógatjuk a habba, hogy szép márványmintás legyen.