Házi briós recept

Házi briós recept
Recept megosztása:

A briós francia eredetű kenyér amelynek tojás- és vajtartalma  kellemes tésztát eredményez. Aranyszínű és fényes csillogást ad a tetejére kent tojás. Számos variációs lehetőséget kínál a konyhában, és különféle formákat ölthet, sima vagy töltött formában, sós töltelékkel, édes töltelékekkel, különösen friss gyümölcsökkel, vaníliás krémmel vagy lekvárral is tálalható.

Kinézetre 3 forma az elterjedt. Találkozhatunk vele fonott kalács, csiga illetve csigára nagyon hasonlító tekert formában. Ez a leginkább jellemző rá. Lényege, hogy az alsó csiga rétegre egy kisebb tészta darabot helyezünk, majd hagyjuk a két darabot együtt kelni, így egybekelve a két darabot sütjük meg.

Magyarország legnépszerűbb briósa a pajkaszegi kakaós briós recept. Ismerős Pajkaszeg? Mert ha igen, akkor biztos, hogy nem konyhából és nem is a térképről, ugyanis ilyen nevű település nem létezik. Pajkaszeg nem más, mint az a képzeletbeli falu, ahol az RTL Klubon futó “A mi kis falunk” című sorozat játszódik.  A falu nevezetessége pedig nem más mint a kakaós briós. A Kakaós briós című szobor pedig az a műtárgy, amit a történet szerint a faluban felavattak, és úgy néz ki, mintha a óriási tenyerek egy darab barna színű “brióst” tartanának.

Jelenet a sorozatból, itt avatják fel a brióst ábrázoló szobrot.Fotó: RTL Klub, A mi kis falunk

Sajnos a pajkaszegi kakaós briós receptet nem sikerült megszerezni, azonban a következő házi briós recept sem fog csalódást okozni.

Hozzávalók:

 • 2 dl tej
 • 5 dkg élesztő
 • cukor
 • 50 dkg liszt
 • 2 tojás
 • 8 dkg vaj

Elkészítése:

 1. Langyosítsunk meg 2 dl te­jet, adjunk hoz­zá egy csipet cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és megvárjuk, amíg felfut (pár perc).
 2. A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a tojást, a sót, a cukrot, öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, és dolgozzuk össze a tésztát. Mikor kezd összeállni, öntsük hozzá a felolvasztott vajat, és szép simára dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk pihenni, amíg két­szeresére kel.
 3. A tésztát osszuk 60-80 gramm közti darabokra . Mindegyik darabot először gombóccá majd rúddá sodorjuk. Feltekerjük őket, a végeiket bedugjuk a brióscsomók alá. Ha tölteni szernénk, egyesével nyújtsuk ki őket megvajazott felületen téglalappá. Kenjük meg a felületüket vajjal. Töltsük meg tetszés szerinti töltelékkel (a hosszanti oldalán egy csíkban végig halmozzuk), tekerjük fel, majd formáljunk belőle egy lapos csigát. Utána mindkét esetben szükséges pihentetni egy keveset kb 20-25 percig.
 4. Mikor kissé megkeltek a briósok ken­jük meg a tetejét 1 db tojássárgájával,cukrozzuk meg és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig aranybarnára .
 5. Gyümölcslekvár­ral kínálhatjuk.
briós

Házi briós recept

A briós francia eredetű kenyér amelynek tojás- és vajtartalma  kellemes tésztát eredményez. Aranyszínű és fényes csillogást ad a tetejére kent tojás. Számos variációs lehetőséget kínál a konyhában, és különféle formákat ölthet, sima vagy töltött formában, sós töltelékkel, édes töltelékekkel, különösen friss gyümölcsökkel, vaníliás krémmel vagy lekvárral is tálalható.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 25 perc
Kategória Desszert
Alkalom Hétköznapi
Adag 16 dara

Hozzávalók
  

 • 2 dl Tej
 • 5 dkg Élesztő
 • 50 dkg Liszt
 • 2 db Tojás
 • 8 dkg Vaj
 • cukor

Elkészítés lépései
 

 • Langyosítsunk meg 2 dl te­jet, adjunk hoz­zá egy csipet cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és megvárjuk, amíg felfut (pár perc).
 • A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a tojást, a sót, a cukrot, öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, és dolgozzuk össze a tésztát. Mikor kezd összeállni, öntsük hozzá a felolvasztott vajat, és szép simára dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk pihenni, amíg két­szeresére kel.
 • A tésztát osszuk 60-80 gramm közti darabokra . Mindegyik darabot először gombóccá majd rúddá sodorjuk. Feltekerjük őket, a végeiket bedugjuk a brióscsomók alá. Ha tölteni szernénk, egyesével nyújtsuk ki őket megvajazott felületen téglalappá. Kenjük meg a felületüket vajjal. Töltsük meg tetszés szerinti töltelékkel (a hosszanti oldalán egy csíkban végig halmozzuk), tekerjük fel, majd formáljunk belőle egy lapos csigát. Utána mindkét esetben szükséges pihentetni egy keveset kb 20-25 percig.
 • Mikor kissé megkeltek a briósok ken­jük meg a tetejét 1 db tojássárgájával,cukrozzuk meg és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig aranybarnára .
 • Gyümölcslekvár­ral kínálhatjuk.

Ha tetszett a házi briós recept nézz körül a többi recept közt is!