Kenyérlángos

Kenyérlángos

Fesztiválok kihagyhatatlan étele a kenyérlángos. Pompos, de hívják langallónak is.

Eredete nagyon egyszerű: a kenyérsütéskor megmaradt tésztát kinyújtották, rátettek a kamrából pár finomságot és megsütötték. Tésztájában kétféle változat ismert a sima kenyértésztás és a krumplis. A feltét alapja általában tejföl, de kerülhet rá hagyma, fokhagyma, szalonna, kolbász, akár egy kis füstölt sonka vagy juhtúró is. Bátrabbak sajttal is próbálkozhatnak.

 Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a lisztet.
    A lisztet és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze. Sózzuk meg.
  2. Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet. Utána nyújtsuk ki a tésztát kb fél centiméter vastagságúra.
  3. Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  4. Amíg sül a tészta van időnk foglalkozni a feltéttel is. Aprítsuk fel a szalonnát…
    és a lila hagymát.
  5. Ha letelt a 10 perc vegyük ki a tésztát és várjunk vele pár percet. Utána kenjük meg az egészet tejföllel.
  6. Felére tegyünk szalonnát,a másik felére pedig kolbászt.
    Szórjuk rá a felaprított lila hagymát.
    180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Kenyérlángos

Kenyérlángos

A fesztiválok tipikus étele a kenyérlángos. Sok tejföllel, szalonnával és hagymával. Ezt az ételt odahaza is elkészíthetjük. Íme egy egyszerű recept.
Kategória Főétel

Hozzávalók
  

  • 250 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 1 faj lilahagyma
  • 2 dl tejföl

Elkészítés lépései
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a lisztet.A lisztet és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze. Sózzuk meg.
  • Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet. Utána nyújtsuk ki a tésztát kb fél centiméter vastagságúra.
  • Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  • Amíg sül a tészta van időnk foglalkozni a feltéttel is. Aprítsuk fel a szalonnát…és a lila hagymát.
  • Ha letelt a 10 perc vegyük ki a tésztát és várjunk vele pár percet. Utána kenjük meg az egészet tejföllel.
  • Felére tegyünk szalonnát,a másik felére pedig kolbászt.Szórjuk rá a felaprított lila hagymát.180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Ez is érdekelhet még: