Fesztiválok kihagyhatatlan étele a kenyérlángos. Pompos, de hívják langallónak is.
Eredete nagyon egyszerű: a kenyérsütéskor megmaradt tésztát kinyújtották, rátettek a kamrából pár finomságot és megsütötték. Tésztájában kétféle változat ismert a sima kenyértésztás és a krumplis. A feltét alapja általában tejföl, de kerülhet rá hagyma, fokhagyma, szalonna, kolbász, akár egy kis füstölt sonka vagy juhtúró is. Bátrabbak sajttal is próbálkozhatnak.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 15 dkg szalonna
- 10 dkg kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a lisztet.
A lisztet és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze. Sózzuk meg. - Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet. Utána nyújtsuk ki a tésztát kb fél centiméter vastagságúra.
- Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Amíg sül a tészta van időnk foglalkozni a feltéttel is. Aprítsuk fel a szalonnát…
és a lila hagymát. - Ha letelt a 10 perc vegyük ki a tésztát és várjunk vele pár percet. Utána kenjük meg az egészet tejföllel.
- Felére tegyünk szalonnát,a másik felére pedig kolbászt.
Szórjuk rá a felaprított lila hagymát.
180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Kenyérlángos
A fesztiválok tipikus étele a kenyérlángos. Sok tejföllel, szalonnával és hagymával. Ezt az ételt odahaza is elkészíthetjük. Íme egy egyszerű recept.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 15 dkg szalonna
- 10 dkg kolbász
- 1 faj lilahagyma
- 2 dl tejföl
Elkészítés lépései
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a lisztet.A lisztet és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze. Sózzuk meg.
- Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet. Utána nyújtsuk ki a tésztát kb fél centiméter vastagságúra.
- Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Amíg sül a tészta van időnk foglalkozni a feltéttel is. Aprítsuk fel a szalonnát…és a lila hagymát.
- Ha letelt a 10 perc vegyük ki a tésztát és várjunk vele pár percet. Utána kenjük meg az egészet tejföllel.
- Felére tegyünk szalonnát,a másik felére pedig kolbászt.Szórjuk rá a felaprított lila hagymát.180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.