Kenyérlángos

Kenyérlángos
Recept megosztása:

Fesztiválok kihagyhatatlan étele a kenyérlángos. Pompos, de hívják langallónak is.

Eredete nagyon egyszerű: a kenyérsütéskor megmaradt tésztát kinyújtották, rátettek a kamrából pár finomságot és megsütötték. Tésztájában kétféle változat ismert a sima kenyértésztás és a krumplis. A feltét alapja általában tejföl, de kerülhet rá hagyma, fokhagyma, szalonna, kolbász, akár egy kis füstölt sonka vagy juhtúró is. Bátrabbak sajttal is próbálkozhatnak.

 

 

 

  • 250 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl

1 Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a lisztet.
A lisztet és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze. Sózzuk meg.

Kenyérlángos01
Kenyérlángos02

2 Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet. Utána nyújtsuk ki a tésztát kb fél centiméter vastagságúra.

3 Egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.

Kenyérlángos03
Kenyérlángos04

4 Amíg sül a tészta van időnk foglalkozni a feltéttel is. Aprítsuk fel a szalonnát…
és a lila hagymát.

5 Ha letelt a 10 perc vegyük ki a tésztát és várjunk vele pár percet. Utána kenjük meg az egészet tejföllel.

Kenyérlángos05
Kenyérlángos

6 Felére tegyünk szalonnát,a másik felére pedig kolbászt.
Szórjuk rá a felaprított lila hagymát.
180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!