Sokáig nem igazán mozgatott az amerikai palacsinta. De gyermekemék technika órán elkészítették amit természetesen odahaza is meg kellett csinálni. Az eredmény pozitív csalódás volt.
Minden népnek megvan a maga palacsintája, ez alól az amerikaiak sem kivételek. A magyar palacsinta (és általában az európai) tányérnyi méretű, vékony és töltve-feltekerve esszük. Az amerikai palacsinta sokkal kisebb és vastagabb, általában vajjal és valamilyen édes öntettel eszik. A vastagságát a hozzáadott sütőpornak köszönheti, amitől egyben lágy, kellemesen puha is lesz, ha jól van elkészítve.
Az amerikai palacsinta jóval kisebb, mint a mi magyar palacsintánk. Általában 15 cm-es palacsintákkal számolj, ennél semmiképp sem kell nagyobbra sütni. Így számolva a receptben megadott mennyiségből kb. 10 darab amerikai palacsinta készíthető.
Amerikai palacsinta hozzávalók:
- 200 g liszt
- 1 cs sütőpor
- 3 g só
- 30 g cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 dl olaj
Amerikai palacsinta elkészítése:
- Az amerikai palacsintához egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot, vaníliás cukrot. Csinálj egy lyukat a közepébe, és öntsd bele a tejet, a tojás sárgáját és az olajat.
- Keverd addig, amíg teljesen sima nem lesz. Ezután keverd hozzá a felvert tojásfehérjét.
- Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal kevésbé folyik mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy serpenyőben, és felemelkedni. Az állagát ki kell tapasztalni. ha szükséges tejjel lehet még folyósítani. Nem kell pihentetned, azonnal sütheted. A legkönnyebben egy habverő segítségével tudod akár fél perc alatt csomómentesre elkeverni a tésztát.
- Forrósíts fel közepes lángon egy tapadásmentes serpenyőt, és nagyon vékonyan olajozd be. A tésztából önts bele annyit, hogy 15 cm átmérőjű, kis lepényeket kapj. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására. Süsd meg az egyik oldalukat kb. 1,5-2 perc alatt. Akkor lesz jó amikor a felső oldalán a buborék kráterek már nehezen tűnnek el a tésztából.
- Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig éppen elkezdett megszilárdulni a tészta, nyúlj alá a lapáttal és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg a palacsintákat. Süsd meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt kész.
Amerikai palacsinta tálalása
Az amerikai palacsintát frissen és forrón tálald. Bármilyen édes feltéttel eheted, tényleg csak a fantáziád szab határt neki. Az alakja miatt ezt nem tudod megtölteni és feltekerni. Az amerikaiak szinte mindig egy kis vajjal megkenve eszik, attól függetlenül, hogy mit raknak még rá azon kívül. Szerintem vajjal megkenve és juharsziruppal leöntve a legfinomabb de lekvárt vagy mézet is tehetsz rá. (és persze nem maradhat ki a Nutella sem a feltétek közül) Ezen kívül tálalhatod bogyós gyümölccsel (áfonyával, málnával vagy bármilyen más színes bogyós gyümölccsel), de banánnal, dióval is kiváló reggeli!

Amerikai palacsinta
Ingredients
- 200 g Liszt
- 1 cs sütőpor
- 3 g só
- 30 g cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3,5 ml tej
- 1 db tojás
- 1 dl olaj
Instructions
- Az amerikai palacsintához egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot, vaníliás cukrot. Csinálj egy lyukat a közepébe, és öntsd bele a tejet, a tojás sárgáját és az olajat.
- Keverd addig, amíg teljesen sima nem lesz. Ezután keverd hozzá a felvert tojásfehérjét.
- Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal kevésbé folyik mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy serpenyőben, és felemelkedni. Az állagát ki kell tapasztalni. ha szükséges tejjel lehet még folyósítani. Nem kell pihentetned, azonnal sütheted. A legkönnyebben egy habverő segítségével tudod akár fél perc alatt csomómentesre elkeverni a tésztát.
- Forrósíts fel közepes lángon egy tapadásmentes serpenyőt, és nagyon vékonyan olajozd be. A tésztából önts bele annyit, hogy 15 cm átmérőjű, kis lepényeket kapj. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására.
- Süsd meg az egyik oldalukat kb. 1,5-2 perc alatt. Akkor lesz jó amikor a felső oldalán a buborék kráterek már nehezen tűnnek el a tésztából.
- Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig éppen elkezdett megszilárdulni a tészta, nyúlj alá a lapáttal és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg a palacsintákat. Süsd meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt kész.