Néhány egyszerű eljárással színes, friss ízű szószokat készíthetünk zöldségekből. A zöldségeket főzhetjük vagy nyersen is felhasználhatjuk, pürésíthetjük turmixgépben,konyhai malomban vagy átnyomhatjuk egy szűrőn. Egy kis tejszín és/vagy vaj hozzáadásával simábbá és gazdagabbá tehetjük a textúrát. Az ehhez hasonló mártások a tésztáktól kezdve a halakon és halakon át a hús- és baromfihúsételekig mindenhez kiválóan tálalhatók. Íme néhány kedvenc paradicsomszósz változat.
Házi paradicsomszósz
Ez az egyszerű, mégis sokoldalú szósz tökéletes halakhoz, húsokhoz, baromfihúsokhoz és zöldségekhez. Ahelyett, hogy turmixgépben pürésíteném a szószt, inkább szitán áttöröm. Így megmarad a gazdag színe és eltávolítom a paradicsom héját is. Ha turmixgéppel szeretnénk elkészíteni ajánlatos a héjától megszabadítani. Erre egy egyszerű módszert a Paradicsom hámozás. Ha a mártás kissé kesernyés, adjunk hozzá több cukrot.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- egy szál kakukkfű
- 1 kis babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1kg friss, túlérett paradicsom, kimagozva és feldarabolva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál cukor
- 1 csésze víz
- 1⁄2 csésze paradicsomlé (nem kötelező)
- Tegyük bele a vajat, az olajat és a hagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a fokhagymát egy lábosba. Fedjük le, és pároljuk kis lángon, amíg a hagyma megpuhul de nem barnul meg.
- Keverjük bele a paradicsomot, a paradicsompürét és a cukrot. Főzzük kis lángon, fedő nélkül 5 percig. Adjuk hozzá a vizet és a paradicsomlevet(nem kötelező) és forraljuk fel.
- Csökkentse a hőfokot, és fedő nélkül főzze 30 percig. Fűszerezzük, majd egy merőkanál segítségével nyomjuk át a mártást egy szűrőn. Tálalás előtt melegítsük fel újra.

Házi paradicsomszósz
Ingredients
- 2 ek vaj sótlan
- 1 ek olíva olaj
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 szál kakukkfű
- 1 darab babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek cukor
- 1 csésze víz
- 1/2 csésze paradicsomlé
Instructions
- Tegyük bele a vajat, az olajat és a hagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a fokhagymát egy lábosba. Fedjük le, és pároljuk kis lángon, amíg a hagyma megpuhul de nem barnul meg.
- Keverjük bele a paradicsomot, a paradicsompürét és a cukrot. Főzzük kis lángon, fedő nélkül 5 percig. Adjuk hozzá a vizet és a paradicsomlevet(nem kötelező) és forraljuk fel.
- Csökkentse a hőfokot, és fedő nélkül főzze 30 percig. Fűszerezzük, majd egy merőkanál segítségével nyomjuk át a mártást egy szűrőn. Tálalás előtt melegítsük fel újra.
Paradicsomszósz változatok:
Rusztikus stílus
Ha erőteljesebb, fűszeresebb paradicsomszószt szeretnénk készíteni csak annyit kell tennünk,hogy nem paszírozzuk át a mártást a szűrőn. A babérlevelet és a kakukkfüvet csak közvetlenül tálalás előtt szedjük ki.
Bazsalikomos paradicsom szósz
Ha egyszerű olaszos stílusú mártást szeretnél készíteni adjunk hozzá 1 evőkanál apróra vágott bazsalikomot közvetlenül tálalás előtt.
Csípős paradicsomszósz
A tüzes hatásért vágjunk fel egy friss, csípős chilit és adjuk hozzá a paradicsompüréhez.
NYERS PARADICSOMSZÓSZ
Könnyű, friss és enyhén fanyar, ez a nyers paradicsomszósz, a nyár esszenciája. Ne essünk kísértésbe, hogy felforraljuk a szószt, és forrón tálaljuk a nyers paradicsomszószt, mert teljesen más az állaga, mint a főtt változatnak. Jól illik grillezett halakhoz és pácolt zöldségekhez. Egy turmixgépben pürésítheti a mártást, majd a pürét egy szűrőn átnyomhatja, hogy eltávolítsa a héjat és a magokat.
450 g nagyon érett, puha paradicsom, apróra vágva.
1 evőkanál paradicsompüré
10 bazsalikomlevél
1 evőkanál cukor
2 evőkanál sherry vagy málnaecet
7 evőkanál olívaolaj
Keverjük össze a paradicsomot, a paradicsompürét és a bazsalikomot, cukrot és az ecetet egy tálban. Fedjük le, és hagyjuk állni 2 órán át szobahőmérsékleten. Pürésítsük a a keveréket egy konyhai malomban.
Lassan adjuk hozzá az olajat a paradicsomos keverékhez, folyamatosan kevergetve. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítsük . Szobahőmérsékleten tálaljuk. A mártás akár 3 napig is eltartható a hűtőszekrényben.