Majonézes krumplisaláta

A majonézes krumplisaláta a karácsony elengedhetetlen körete. Azonban a különböző változatait egész évben készíthetjük. Egy rendkívül jól variálható étel. Három alap összetevőből áll. Krumpliból, hagymából és majonézből. A majonézes burgonyasaláta fontos összetevője a lilahagyma, de ezt helyettesíthetjük vöröshagymával, vagy adhatunk hozzá metélőhagymát is. Kedvelt változata a tojás hozzáadásával készült verzió. Csak meg kell főzni a tojást, majd vékony szeletekre vágni, és hozzá adni a salátához. Jól illik hozzá a tonhal is de akár feldobhatjuk pirított szalonnával is. Ha nem szeretnénk húst tenni bele, szórjuk meg egy maréknyi kukoricával vagy franciasalátával. A majonézes burgonyasaláta köretként is megállja a helyét tálalhatjuk sült virslivel, fasírttal de akár rántott hússal is.
Nézzük most az alapreceptet!
Majonézes krumplisaláta tippek:
A majonézes krumplisaláta természetesen készülhet különféle hagymából. Akár vöröshagymával, vagy csak újhagymával vagy lila hagymával is finom. Viszont a hagyma annyira jól illik mindenféle burgonyasalátához, hogy ha kétfélét teszel bele, az csak feldobja az ízeket.
Az nagyon fontos, hogy a burgonya ne főjjön túl. Ha ugyanis szétfő, széteshet amikor a összekevered a többi hozzávalóhoz.
Ha túl száraznak érzed, akkor lehet bele tenni egy kis krumpli főzőlevet, esetleg akár alaplevet is. A majonéz mellett gyakran tesznek a salátába egy kevés tejfölt is, ettől is lazább lesz.
A krumplin kívül savanyú uborka, zellerszár, tojás is mehet bele. De lehet bele tenni pl. pirított bacont vagy kockákra vágott kaliforniai paprikát is.
Amit lehetetlen pontosan megadni ehhez a recepthez, az a só mennyisége. Ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt például a krumplit is érdemes már eleve sós vízben főzni, így nehéz megmondani, hogy mennyi kell a salátába. Viszont fontos, hogy a főtt krumpli elég sok sót felvesz. Ne sajnáld tehát belőle a sót, de mindenképpen kóstold meg, mielőtt késznek nyilvánítod, és ha szükséges, akkor sózd még meg.
Jó étvágyat
- 8 db közepes krumpli
- 1 evőkanál mustár
- 2 dl majonéz
- 1 pohár tejföl
- őrölt fehérbors
- 2-3 fej hagyma
1 A krumplisaláta elkészítéséhez első lépésben pucold meg a krumplit, vagdosd fel 1-2 cm-es darabkákra és tedd fel főni sós vízben kb. 25 percig. Egy kést szúrj bele a krumpliba, hogy ellenőrizd, teljesen átfőtt.
Vannak akik a krumplit egészben, héjával együtt főzik meg. Sok esetben például ehhez a salátához nem is pucolják meg, csak lekaparják a héját.
2 Válasszunk egy akkora tálat, amibe belefér az összes összetevő!Nyomjuk az aljára a mustárt. Adjuk hozzá a majonézt. Ez lehet saját készítésű is de a boltban kapható is megfelel hozzá.
Adjuk hozzá a tejfölt. Egy kis sót és az őrölt fehérborsot szórjuk rá.
3 Jó alaposan keverjük össze.
4 Aprítsuk fel a hagymát. Ízlés szerint ezt vághatjuk apróbb darabokra is, de hagyhajuk hosszabbra is.
A hagymát öntsük a tálba.
5 Végül mehet hozzá a meghült burgonya is.
Óvatos mozdulatokkal keverjük össze vigyázva, nehogy a krumplit széttörjük.
6 Tegyük egy kicsit félre a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat a majonézes krumplisaláta elfogyasztásához!