A Patatas Bravas egy népszerű spanyol tapas recept, amely sütőben ropogósra sült burgonyát tartalmaz, amelyet fanyar, fűszeres paradicsomszósszal vagy mártogatóssal tálalnak. Tökéletes egyszerű előételnek, gyors snacknek vagy köretnek!
Mik azok a tapasok? A spanyol tapasok kis előételek, amelyeket a tapas bárokban sörrel és borral szolgálnak fel. Minden tapas bárban egyedi választékot kínálnak a különböző tapasokból, de a legtöbbjük nem vegán. Néhány népszerű tapas (a patatas bravas mellett) a paella, a burgonyás tortilla, a krokett, a tintahal, a sonka, a sajt, az olajbogyó, a pimientos, a gazpacho, valamint a diófélék és egyéb rágcsálnivalók. A „tapa” szó egyébként spanyolul „fedőt” vagy „alátétet” jelent.
Mi az a Patatas Bravas?
A Patatas Bravas, más néven patatas a la brava vagy papas bravas, a Madridból származó, sütőben sült „fűszeres burgonya”, amely Spanyolországban általában az első választás, ha tapasról van szó. Étteremtől, bártól, régiótól és személyes preferenciáktól függően a patatas bravas elkészítésének különböző módjai vannak. A burgonya formája, valamint a paradicsomszósz állaga és íze könnyen variálható, így bátran módosítsd ezt a receptet a saját ízlésed szerint! Az étel hagyományosan két összetevőből áll: a sült burgonyából és a fűszeres paradicsomszószból. Van ahol a burgonyakockákat előfőzik, majd olívaolajban, sóban és borsban megsütik. A paradicsomszósz, más néven salsa brava, élénkpiros és enyhén csípős, ami megmagyarázza a nevét: a brava jelentése „csípős”. Személyes ízléstől függően azonban több vagy kevesebb chili felhasználásával csípősebbé vagy enyhébbé teheti a paradicsomszószt.
Hozzávalók a patatas bravashoz:
- 1 kg burgonya, meghámozva és apró kockákra vágva.
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál paprikapor
- 1/2 teáskanál cayenne-i bors (opcionális)
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
Hozzávalók a bravas mártáshoz:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
- 400 g leszűrt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál paprikapor
- 1 teáskanál cukor
- Só és bors ízlés szerint
- Egy csipetnyi cayenne-i bors
- Egy csipet őrölt kömény
Patatas Bravas elkészítése:
- A patatas bravashoz tegyük a burgonyakockákat egy tálba, és fűszerezzük olívaolajjal,
sóval, borssal, őrölt paprikával, cayenne-i borssal (opcionális) és őrölt köménnyel (opcionális). - A fűszerezett burgonyát terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarna és ropogós lesz.
- Amíg a burgonya sül, készítsük el a bravas mártást. Ehhez melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pároljuk puhára az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a paradicsomot és rövid ideig pirítsuk. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, a paprikaport, a cukrot, a sót, a borsot, a cayenne-borsot (opcionális) és az őrölt köményt (opcionális). Forraljuk fel a mártást, és főzzük kb. 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
- Rendezzük el a sült patatas bravas-t egy tálalótálon és locsoljukmeg a bravas mártással.
- Természetesen tálalhatjuk egyéb pl fokhagymás mártással is!