Körözött

Körözött

A kőrözött, ez a magyar kulináris remekmű, számos otthon és étterem asztalának elengedhetetlen része. A paprikás ízű, krémes kenőcs mindig hűséges társunk, legyen szó reggeliről, déli nassolásról vagy vacsoráról. Az elkészítés művészete minden család számára különleges, hiszen mindenki saját ízlése és receptje alapján alkotja meg ezt az ínyencséget.

A kőrözött alapja a kétféle túró, amelyet finoman összekeverünk a tejföllel, apróra vágott hagymával és fűszerekkel, mint például a paprika, kömény és mustár. A recept egyedi változatai lehetnek, néhányan csak egyfajta túróval készítik, míg mások hozzáadnak sajtot is, ami egy különleges ízvilágot kölcsönöz ennek a tradicionális ételnek.

Az elkészített krémet hagyjuk hűlni, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalás előtt friss metélőhagymával szórjuk meg, így még ízletesebb lesz. A kőrözöttet leggyakrabban friss kenyérrel vagy rozskenyér szeletekkel fogyasztják, de vacsorára is tökéletes választás lehet egy nagy adag vegyes salátával. Érdemes nagyobb adagot késztíeni belőle hiszen hűtőben sokáig eláll.

Alább két receptet is bemutatok. Az első egyszerűbb, a második kicsit több összetevőt igényel.

Egyszerű kőrözött:

Ez egy relatív kevés fűszerrel összerakott változat, hogy tudjon érvényesülni a túrók és a krémes tejföl natúr íze. A legfinomabb körözött juhtúróból készül, de természetesen a tehéntúró is megfelel. Intenzívebben fűszeres körözötthöz az összes hozzáadott fűszer mennyisége meg is duplázható akár. Ezt mindenkinek saját magának kell majd kikísérleteznie!

Hozzávalói:

  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag túró
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • fűszerek

Körözött elkészítésének lépései képekkel:

1 A túrót tegyük egy magas falú edénybe majd egy villával nyomkodjuk meg.

2 Keverjük hozzá az apróra vágott lila hagymát, majd mehet hozzá a szintén felaprított újhagyma. Ha megvagyunk jöhet a tejföl is.

Jó alaposan keverjük össze hogy minden alapanyag egyenletesen jusson mindenhova!

3 Egy kis só, egy kis bors majd egy adag fűszerpaprika. Ezt is dolgozzuk össze
Egész addig adagoljunk hozzá paprikát amíg szép színe és íze nem lesz.

4 Ezután pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek rendesen összeérjenek, majd friss kenyérrel, pirítóssal vagy kiflivel fogyasszuk el.

körözött

Egyszerű kőrözött

Származás Magyar

Hozzávalók
  

  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag túró
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • fűszerek

Elkészítés lépései
 

  • A túrót tegyük egy magas falú edénybe majd egy villával nyomkodjuk meg.
  • Keverjük hozzá az apróra vágott lila hagymát, majd mehet hozzá a szintén felaprított újhagyma. Ha megvagyunk jöhet a tejföl is.
    Jó alaposan keverjük össze hogy minden alapanyag egyenletesen jusson mindenhova!
  • Egy kis só, egy kis bors majd egy adag fűszerpaprika. Ezt is dolgozzuk össze egész addig adagoljunk hozzá paprikát amíg szép színe és íze nem lesz.
  • Ezután pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek rendesen összeérjenek, majd friss kenyérrel, pirítóssal vagy kiflivel fogyasszuk el.

Kőrözött +:

Ez a változat az előzőhöz képest több összetevőt tartalmaz és az elkészítése is több időt vesz igénybe, de megéri kipróbálni.

Hozzávalók:

340 gramm túró
225 gramm sajtkrém
2 evőkanál normál tejföl
1 fej apróra vágott hagyma
1 evőkanál paprika
2 teáskanál köménymag
1 teáskanál mustár
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy préselve (nem kötelező)
1-2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma (nem kötelező)

Kőrözött elkészítése:

  1. A túrót kanalazzuk egy szitába, majd helyezzük a szitát egy tál fölé. Hagyjuk lecsöpögni a folyadékot (savót) a sajtból, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a krémsajtot, a darált vagy reszelt hagymát, a tejfölt, a paprikát, a köménymagot és a mustárt.
  3. Egy széles kanállal nyomkodjuk ki a lehető legtöbb folyadékot a túróból, majd adjuk hozzá a krémsajtkeverékhez, és alaposan keverjük össze.
  4. Öntsük át a sajtkrémet egy tálba tálalás előtt. Fedjük le, és hűtsük legalább egy órán át a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.
  5. Tálalás előtt szórjuk meg frissen vágott metélőhagymával.
korozott

Kőrözött

Előkészítés 20 perc
Összes idő 1 hour 20 perc
Kategória Főétel
Származás Magyar
Adag 1 adag

Hozzávalók
  

  • 250 g tehéntúró
  • 250 g juhtúró
  • 1 pohár tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 tk köménymag
  • 1 tk mustár
  • 1 gerezd fokhagyma nem kötelező
  • 2 ek metélőhagyma nem kötelező

Elkészítés lépései
 

  • A túrókat alaposan törd át egy szűrőn, hogy a kész étel majd jól kenhető, sima legyen.
  • A vöröshagymát jó apróra kockázd fel, ügyelj arra, hogy nagyjából egyező méretű darabokat kapj.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a hagymát, a tejfölt, a paprikát, a köménymagot és a mustárt. (és a fokhagymát)
  • Egy széles kanállal adagoljuk hozzá a túrót és alaposan keverjük össze.
  • Fedjük le, és hűtsük legalább egy órán át a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Tálalás előtt szórjuk meg frissen vágott metélőhagymával. Friss kenyérrel a legjobb!