Tiramisu

tiramisu

A tiramisu olasz kávés sütemény recept, amely eredetileg az alábbiakat tartalmazza: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone sajt, cukor, és kakaópor. A tiramisu sokféleképpen elkészíthető, sokféle változata is van (pl. csokis, epres), amelyek már önálló desszertként is megállják a helyüket. Az eredeti recept keresésekor meglepődtem, hogy az eredetinek mondott verziójában nincs alkohol. Én ugyanis mindig tettem a babapiskóták áztatásához használt kávéba rumot. De állítólag ezt a receptet úgy alkották meg, hogy gyerekek is ehessék, ahhoz pedig ezt ki kell hagyni belőle. A krémet is fel lehet dobni ha egy kis  citromhéjat reszelsz bele. Én az egyszerű recept miatt nem tettem bele. De finom lesz tőle, nyugodtan próbáld ki!  

Én most a s legegyszerűbb tiramisut szeretném bemutatni. Ebben a változatban az eredeti összetevők közül kihagyom a tojást. Ennek két igen egyszerű oka van.
1: mivel a tiramisut nem kell sütni, a nyers tojástól sokan idegenkednek (jogosan)

2: ha nem szeretnéd nyersen beletenni, akkor hőkezelni kell. A hőkezelés már bonyolultabb dolog. El kell találni azt amikor a tojás már kellően meleg de még nem keményedik meg. Ez már több jártasságot igényel, így én szívesen kihagyom ezt! (Az olasz receptek 4-5 tojást tesznek hozzá. Erről egy videót itt nézhetsz meg kedvenc olasz szakácsomtól! ->  Eredeti olasz tiramisu)

Hogyan lehet elrontani a tiramisut?

Ahogy írtam, ennek kávés sütemény receptnek rengeteg változata van, azonban van néhány dolog amire oda kell figyelni!

  • Ha a tojásos verziót készíted a tojást megfelelően hőkezelni kell! (Salmonella megelőzése)
  • a Mascarpone egy magas zsírtartalmú tejszínkészítmény, nem helyettesíthető mással.
  • Ha a piskóta kevés kávét szív magába, akkor a krémet fogja. Ettől nem lesz ehetetlen, de azért más lesz az íze, ha nem a kévé dominál benne.
  • Átázik a piskóta.  Ettől ugyan olyan finom lesz, maximum a kinézetén fogod észrevenni.

Készítsd el te is ezt a nagyon finom és nagyon egyszerű tiramisu receptet, és nem fogsz csalódni!

Jó étvágyat!

Tiramisu szükséges hozzávalói:

  • kávé (2-3 dl)
    Mascarpone (250g)
    habtejszín (2 kicsi vagy 1 nagyobb dobozos kb 4 dl)
  • babapiskóta (30 db)
  • rum (aroma)/Amoretto
  • kakaópor
  • vaníliás cukor (3 tasak)

Tiramisu elkészítésének lépései

  • A tiramisu készítéséhez első körben a kávét kell elkészíteni. A kávé fajtája egyfelől mindegy, másfelől nagyon nem. Lehet 3az1-ben kávé, lehet erős feketekávé, lehet koffein mentes. Azonban a kávé íze fogja leginkább meghatározni a tiramisu ízét így nagyon fontos hogy milyen kávéból készíted. Ezt leginkább a saját ízlésed határozza meg. Nekem a megszokott kávéhoz képest a kicsit töményebb, erősebbre készített kávé jött be. Ebből készítsünk 2-3 dl-t.
  • Egy tálba tegyük bele a Mascarponét, a habtejszínt és a vaníliás cukrot. Ezt dolgozzuk össze. Én először egy fakanállal szoktam összekeverni és amikor már a Mascarpone egyenletesen elkeveredett csak akkor folytatom a robotgéppel. Ennek egy oka van csak, nem fröcskölöm tele a konyhát! Robotgéppel addig kell kevergetni amíg a hab meg nem keményedik. Ezt nagyon egyszerű ellenőrizni. Óvatosan kezdjük el fejre fordítani a tálat. Ha a hab már nem akar kicsúszni belőle akkor jó lesz!
  • A kávéba öntsük bele a Rum aromát/Amorettót. Vegyünk elő egy kb 20*30cm-es kb 8 cm magas üvegtálat. Ezután kezdődhet a mártogatás. A babapiskótákat egyenként áztassuk be a kávéba, majd tegyük szép sorjában a tál aljára őket. A babapiskóta nagyon hamar megszívja magát ezért nem szabad túl hosszú ideig benne hagyni. Az első pár piskóta után rá fogunk érezni mennyi ideig legyen a benne. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle.
  • A hab felét egyenletesen kenjük rá a legalsó sor piskótára.
  • Utána megint egy újabb sor babapiskóta következik. Érdemes ügyelni arra hogy a piskóták elhelyezkedése más legyen mint az alsó soré. Ha megvan ez a sor is és még maradt kávé nyugodtan locsoljuk rá a piskótákra.
  • Jöhet a krém második fele. Ezt is egyenletesen kenjük rá a piskótákra!
  • Végül az egészet szórjuk meg bőségesen kakaóporral. Használhatsz hozzá apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.Takard le majd tedd be hűlni a hűtőbe. A tiramisu úgy a legfinomabb ha rendesen meghül ezért elvileg 1 egész napot is hűlhetne, de pár óra után úgyis meg fogod kezdeni! Jó étvágyat!

tiramisu

Tiramisu

A tiramisu olasz kávés sütemény recept, amely eredetileg az alábbiakat tartalmazza: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone sajt, cukor, és kakaópor. A tiramisu sokféleképpen elkészíthető, sokféle változata is van (pl. csokis, epres), amelyek már önálló desszertként is megállják a helyüket. Az eredeti recept keresésekor meglepődtem, hogy az eredetinek mondott verziójában nincs alkohol. Én ugyanis mindig tettem a babapiskóták áztatásához használt kávéba rumot. De állítólag ezt a receptet úgy alkották meg, hogy gyerekek is ehessék, ahhoz pedig ezt ki kell hagyni belőle.A krémet is fel lehet dobni ha egy kis  citromhéjat reszelsz bele. Én az egyszerű recept miatt nem tettem bele. De finom lesz tőle, nyugodtan próbáld ki! 
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 0 perc
Course Desszert
Adag 1 tepsi

Ingredients
  

  • 2-3 dl Kávé
  • 250 g Mascarpone
  • 4 dl Habtejszín (2 kicsi vagy 1 nagyobb dobozos)
  • kb 30 db Babapiskóta
  • 1 dl Rum vagy Rumaroma, Amoretto
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • Kakaópor

Instructions
 

  • A tiramisu készítéséhez első körben a kávét kell elkészíteni. A kávé fajtája egyfelől mindegy, másfelől nagyon nem. Lehet 3az1-ben kávé, lehet erős feketekávé, lehet koffein mentes. Azonban a kávé íze fogja leginkább meghatározni a tiramisu ízét így nagyon fontos hogy milyen kávéból készíted. Ezt leginkább a saját ízlésed határozza meg. Nekem a megszokott kavéhoz képest a kicsit töményebb, erősebbre készített kávé jött be. Ebből készítsünk 2-3 dl-t.
  • Egy tálba tegyük bele a Mascarponét, a habtejszínt és a vaníliás cukrot. Ezt dolgozzuk össze. Én először egy fakanállal szoktam összekeverni és amikor már a Mascarpone egyenletesen elkeveredett csak akkor folytatom a robotgéppel. Ennek egy oka van csak, nem fröcskölöm tele a konyhát! Robotgéppel addig kell kevergetni amíg a hab meg nem keményedik. Ezt nagyon egyszerű ellenőrizni. Óvatosan kezdjük el fejre fordítani a tálat. Ha a hab már nem akar kicsúszni belőle akkor jó lesz!
  • A kávéba öntsük bele a Rum aromát/Amorettót. Vegyünk elő egy kb 20*30cm-es kb 8 cm magas üvegtálat. Ezután kezdődhet a mártogatás. A babapiskótákat egyenként áztassuk be a kávéba, majd tegyük szép sorjában a tál aljára őket. A babapiskóta nagyon hamar megszívja magát ezért nem szabad túl hosszú ideig benne hagyni. Az első pár piskóta után rá fogunk érezni mennyi ideig legyen a benne. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle.
  • A hab felét egyenletesen kenjük rá a legalsó sor piskótára.
  • Utána megint egy újabb sor babapiskóta következik. Érdemes ügyelni arra hogy a piskóták elhelyezkedése más legyen mint az alsó soré. Ha megvan ez a sor is és még maradt kávé nyugodtan locsoljuk rá a piskótákra.
  • Jöhet a krém második fele. Ezt is egyenletesen kenjük rá a piskótákra!
  • Végül az egészet szórjuk meg bőségesen kakaóporral. Használhatsz hozzá apró  lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.Takard le majd tedd be hűlni a hűtőbe. A tiramisu úgy a legfinomabb ha rendesen meghül ezért elvileg 1 egész napot is hűlhetne, de pár óra után úgyis meg fogod kezdeni! Jó étvágyat!
    tiramisu kakóval

Ez is érdekelhet még: