A tiramisu olasz kávés sütemény recept, amely eredetileg az alábbiakat tartalmazza: babapiskóta, tojássárgája, feketekávé, mascarpone sajt, cukor, és kakaópor. A tiramisu sokféleképpen elkészíthető, sokféle változata is van (pl. csokis, epres), amelyek már önálló desszertként is megállják a helyüket. Az eredeti recept keresésekor meglepődtem, hogy az eredetinek mondott verziójában nincs alkohol. Én ugyanis mindig tettem a babapiskóták áztatásához használt kávéba rumot. De állítólag ezt a receptet úgy alkották meg, hogy gyerekek is ehessék, ahhoz pedig ezt ki kell hagyni belőle. A krémet is fel lehet dobni ha egy kis citromhéjat reszelsz bele. Én az egyszerű recept miatt nem tettem bele. De finom lesz tőle, nyugodtan próbáld ki!
Én most a s legegyszerűbb tiramisut szeretném bemutatni. Ebben a változatban az eredeti összetevők közül kihagyom a tojást. Ennek két igen egyszerű oka van.
1: mivel a tiramisut nem kell sütni, a nyers tojástól sokan idegenkednek (jogosan)
2: ha nem szeretnéd nyersen beletenni, akkor hőkezelni kell. A hőkezelés már bonyolultabb dolog. El kell találni azt amikor a tojás már kellően meleg de még nem keményedik meg. Ez már több jártasságot igényel, így én szívesen kihagyom ezt! (Az olasz receptek 4-5 tojást tesznek hozzá. Erről egy videót itt nézhetsz meg kedvenc olasz szakácsomtól! -> Eredeti olasz tiramisu)
Hogyan lehet elrontani a tiramisut?
Ahogy írtam, ennek kávés sütemény receptnek rengeteg változata van, azonban van néhány dolog amire oda kell figyelni!
- Ha a tojásos verziót készíted a tojást megfelelően hőkezelni kell! (Salmonella megelőzése)
- a Mascarpone egy magas zsírtartalmú tejszínkészítmény, nem helyettesíthető mással.
- Ha a piskóta kevés kávét szív magába, akkor a krémet fogja. Ettől nem lesz ehetetlen, de azért más lesz az íze, ha nem a kévé dominál benne.
- Átázik a piskóta. Ettől ugyan olyan finom lesz, maximum a kinézetén fogod észrevenni.
Készítsd el te is ezt a nagyon finom és nagyon egyszerű tiramisu receptet, és nem fogsz csalódni!
Jó étvágyat!
Tiramisu szükséges hozzávalói:
- kávé (2-3 dl)
Mascarpone (250g)
habtejszín (2 kicsi vagy 1 nagyobb dobozos kb 4 dl) - babapiskóta (30 db)
- rum (aroma)/Amoretto
- kakaópor
- vaníliás cukor (3 tasak)
Tiramisu elkészítésének lépései
- A tiramisu készítéséhez első körben a kávét kell elkészíteni. A kávé fajtája egyfelől mindegy, másfelől nagyon nem. Lehet 3az1-ben kávé, lehet erős feketekávé, lehet koffein mentes. Azonban a kávé íze fogja leginkább meghatározni a tiramisu ízét így nagyon fontos hogy milyen kávéból készíted. Ezt leginkább a saját ízlésed határozza meg. Nekem a megszokott kávéhoz képest a kicsit töményebb, erősebbre készített kávé jött be. Ebből készítsünk 2-3 dl-t.
- Egy tálba tegyük bele a Mascarponét, a habtejszínt és a vaníliás cukrot. Ezt dolgozzuk össze. Én először egy fakanállal szoktam összekeverni és amikor már a Mascarpone egyenletesen elkeveredett csak akkor folytatom a robotgéppel. Ennek egy oka van csak, nem fröcskölöm tele a konyhát! Robotgéppel addig kell kevergetni amíg a hab meg nem keményedik. Ezt nagyon egyszerű ellenőrizni. Óvatosan kezdjük el fejre fordítani a tálat. Ha a hab már nem akar kicsúszni belőle akkor jó lesz!
- A kávéba öntsük bele a Rum aromát/Amorettót. Vegyünk elő egy kb 20*30cm-es kb 8 cm magas üvegtálat. Ezután kezdődhet a mártogatás. A babapiskótákat egyenként áztassuk be a kávéba, majd tegyük szép sorjában a tál aljára őket. A babapiskóta nagyon hamar megszívja magát ezért nem szabad túl hosszú ideig benne hagyni. Az első pár piskóta után rá fogunk érezni mennyi ideig legyen a benne. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle.
- A hab felét egyenletesen kenjük rá a legalsó sor piskótára.
- Utána megint egy újabb sor babapiskóta következik. Érdemes ügyelni arra hogy a piskóták elhelyezkedése más legyen mint az alsó soré. Ha megvan ez a sor is és még maradt kávé nyugodtan locsoljuk rá a piskótákra.
- Jöhet a krém második fele. Ezt is egyenletesen kenjük rá a piskótákra!
- Végül az egészet szórjuk meg bőségesen kakaóporral. Használhatsz hozzá apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.Takard le majd tedd be hűlni a hűtőbe. A tiramisu úgy a legfinomabb ha rendesen meghül ezért elvileg 1 egész napot is hűlhetne, de pár óra után úgyis meg fogod kezdeni! Jó étvágyat!

Tiramisu
Ingredients
- 2-3 dl Kávé
- 250 g Mascarpone
- 4 dl Habtejszín (2 kicsi vagy 1 nagyobb dobozos)
- kb 30 db Babapiskóta
- 1 dl Rum vagy Rumaroma, Amoretto
- 3 tasak vaníliás cukor
- Kakaópor
Instructions
- A tiramisu készítéséhez első körben a kávét kell elkészíteni. A kávé fajtája egyfelől mindegy, másfelől nagyon nem. Lehet 3az1-ben kávé, lehet erős feketekávé, lehet koffein mentes. Azonban a kávé íze fogja leginkább meghatározni a tiramisu ízét így nagyon fontos hogy milyen kávéból készíted. Ezt leginkább a saját ízlésed határozza meg. Nekem a megszokott kavéhoz képest a kicsit töményebb, erősebbre készített kávé jött be. Ebből készítsünk 2-3 dl-t.
- Egy tálba tegyük bele a Mascarponét, a habtejszínt és a vaníliás cukrot. Ezt dolgozzuk össze. Én először egy fakanállal szoktam összekeverni és amikor már a Mascarpone egyenletesen elkeveredett csak akkor folytatom a robotgéppel. Ennek egy oka van csak, nem fröcskölöm tele a konyhát! Robotgéppel addig kell kevergetni amíg a hab meg nem keményedik. Ezt nagyon egyszerű ellenőrizni. Óvatosan kezdjük el fejre fordítani a tálat. Ha a hab már nem akar kicsúszni belőle akkor jó lesz!
- A kávéba öntsük bele a Rum aromát/Amorettót. Vegyünk elő egy kb 20*30cm-es kb 8 cm magas üvegtálat. Ezután kezdődhet a mártogatás. A babapiskótákat egyenként áztassuk be a kávéba, majd tegyük szép sorjában a tál aljára őket. A babapiskóta nagyon hamar megszívja magát ezért nem szabad túl hosszú ideig benne hagyni. Az első pár piskóta után rá fogunk érezni mennyi ideig legyen a benne. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle.
- A hab felét egyenletesen kenjük rá a legalsó sor piskótára.
- Utána megint egy újabb sor babapiskóta következik. Érdemes ügyelni arra hogy a piskóták elhelyezkedése más legyen mint az alsó soré. Ha megvan ez a sor is és még maradt kávé nyugodtan locsoljuk rá a piskótákra.
- Jöhet a krém második fele. Ezt is egyenletesen kenjük rá a piskótákra!
- Végül az egészet szórjuk meg bőségesen kakaóporral. Használhatsz hozzá apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.Takard le majd tedd be hűlni a hűtőbe. A tiramisu úgy a legfinomabb ha rendesen meghül ezért elvileg 1 egész napot is hűlhetne, de pár óra után úgyis meg fogod kezdeni! Jó étvágyat!