Ez az epres sütemény a leggyorsabb és legegyszerűbb süti, amit valaha is készíthetsz. Mindössze 500 g eperre van szükséged, amiből jut a tortába és a torta tetejére is. Azt hiszem ez egy nagyszerű módja az eper felhasználásának, amikor szezonban van! Az eper mellett a joghurt kellemessé teszi a sütemény állagát. Nem lesz túl édes, erről a citrom savassága gondolkodik. Nincs szükség keverőgépre, nem kell vajat krémesíteni. Csak egy keverő tál és egy fakanál kell hozzá!
A sütemény joghurt- és olajalapú tésztával készül, amely napokig gyönyörűen nedvesen tartja a tésztát, és szilárdabb szerkezetet ad neki, mint a vajkrémmel készült finom piskótáknak, így ellenáll a súlynak és az eperből kiizzadó jelentős nedveknek.
Mi kerül az epres süteménybe:
Tehát a következőkre van szükséged:
- Eper – 500 g hogy pontosak legyünk! Egy része a tortába kerül, a nagy része a tetejére;
- Liszt, cukor, tojás, sütőpor, vanília, só – a süteményekben szokásos összetevők;
- Citrom – a citrom frissessége olyan jól működik a gyümölcsökkel készült süteményekben!
- Olaj és joghurt vagy tejföl – ahogy fentebb említettük, ez az, ami igazán nedvesen tartja a tésztát, valamint egy csipetnyi ízt ad hozzá, megerősítve a citromtól kapott élénkséget.
Hogyan készítsük el ezt az egyszerű epres süteményt?
Mivel ebben nincs vajkrém, ez egy egytálas, kézzel kevert tészta. Először a nedves hozzávalókat verjük fel, majd keverjük bele a szárazakat. Az eper egy része a torta belsejébe kerül ,a többi pedig a tetejére . Egy (nagy!) adag tejszínhab kötelező a tálaláshoz.
Mint a legtöbb sütemény esetében, a belseje kicsit „pudingszerű”, amikor még meleg a sütőből (ezért a legtöbb süteményrecept szigorúan utasít, hogy legyünk türelmesek, és tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt). De ennél az epres tortánál ez a „pudingszerű” textúra a meleg eperrel csak fokozta az evés élményét. Különösen ha egy gombóc fagylalttal együtt tálaljuk.
Az epres sütemény hozzávalói:
- 500g eper, felaprítva
Nedves összetevők:
- 125 ml csésze olaj
- 2 tojás, nagy
- 1 db citrom reszelt héja
- 65 ml citromlé
- 250 g natúr joghurt(görög vagy sima)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Száraz összetevők:
- 200 g cukor
- 335 g liszt
- 4 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
Tálaláshoz:
- tejszínhab
- fagylalt
Epres sütemény elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (180°C légkeverésnél).
- Olajozzunk ki egy 23 cm-es tortaformát és sütőpapírral béleljük ki. (Bármilyen típusú tortaforma megfelel)
- Kockázzon fel néhány epret kb 1cm-es darabokra, hogy 1 csésze legyen. Ez megy a torta belsejébe (kb. az eper 1/3-a). Többet ne tegyünk bele, mert eláztatja a tésztát!
- A maradék epret vágja félbe, ez megy majd a tetejére.
- Tegye a nedves hozzávalókat egy tálba, és 1 percig keverje jól össze.
- Adja hozzá a száraz hozzávalókat, majd jól keverje össze, amíg csomómentes nem lesz.
- Öntse a felét a tortaformába, simítsa el a felületét. Szórja rá a felkockázott epret.
- majd öntse a tetejére a maradék tésztát. Simítsa el a felszínt, majd a tetejére félbevágott epreket tegyen, vágott felükkel lefelé.
- Süssük 50 percig, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs ki nem jön. Ha tovább kell sütni, fedjük le fóliával, ha túlságosan aranyszínűvé válik.
- Álljon 15 percig a tortaformában, mielőtt kifordítjuk a hűtőrácsra.
- Tálalás előtt 15 percig hűljön melegen vagy szobahőmérsékleten. Porcukorral porcukrozza meg, és tálalja tejszínnel, vagy fagylalttal!
Recept megjegyzések:
- A 200°C magasnak hangzik egy süteményhez, de ehhez a süteményhez magasabb hőmérsékletre van szükség. Az eper lédús volta nagyon befolyásolhatja ennek a tortának a sütési idejét! Nekem 180°C-on 30 perccel tovább tartott, és kicsit nedvesebb maradt a belseje.
- Kb. 4- 5 napig jól eltartható, a tészta nem szárad ki a joghurtnak és az olajnak köszönhetően. Szükség esetén tartsd a hűtőben és tálalás előtt vedd ki egy kicsit, hogy szoba hőmérsékletű legyen.

Epres sütemény – a legegyszerűbb amit csinálhatsz
Hozzávalók
- 500 g eper
Nedves hozzávalók:
- 125 ml olaj
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 65 ml citromlé
- 250 g natúr joghurt
- 1 tk Vanília kivonat
Száraz hozzávalók:
- 200 g cukor
- 335 g liszt
- 4 tk sütőpor
Tálaláshoz:
- Tejszínhab
- fagylalt
Elkészítés lépései
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (180°C légkeverésnél)
- Olajozzunk ki egy 23 cm-es tortaformát és sütőpapírral béleljük ki. (Bármilyen típusú tortaforma megfelel).
- Kockázzon fel az epret 1/3 részét kb 1cm-es darabokra. Ez megy a torta belsejébe Többet ne tegyünk bele, mert eláztatja a tésztát!
- A maradék epret vágja félbe, ez megy majd a tetejére.
- Tegye a nedves hozzávalókat egy tálba, és keverje jól össze.
- Adja hozzá a száraz hozzávalókat, majd jól keverje össze, amíg csomómentes nem lesz.
- Öntse a felét a tortaformába, simítsa el a felületét. Szórja rá a felkockázott epret.
- majd öntse a tetejére a maradék tésztát. Simítsa el a felszínt, majd a tetejére félbevágott epreket tegyen, vágott felükkel lefelé.
- Süssük 50 percig, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs ki nem jön. Ha tovább kell sütni, fedjük le fóliával, ha túlságosan aranyszínűvé válik.
- Álljon 15 percig a tortaformában, mielőtt kifordítjuk a hűtőrácsra.
- Tálalás előtt 15 percig hűljön melegen vagy szobahőmérsékleten. Porcukorral porcukrozza meg, és tálalja tejszínnel, vagy fagylalttal!