Lágy tojás

Fotttojas2

Így készítsd el a tökéletes lágy tojást! Egyszerű módszer ami garantálja, hogy a végeredmény olyan legyen mint amit te szeretnél!

Amikor valaki elkezdi a konyhában sürögni-forogni, a családnak reggelit, vacsorát készíteni előbb vagy utóbb kénytelen lesz lágy tojást főzni. Ez egy elég egyszerű folyamat. Egy gyermek is könnyedén meg tudja csinálni. Vagy mégsem??? Tökéletes  kemény vagy lágy tojást nem is olyan egyszerű készíteni. Igaz nem is bonyolult, de azért van pár dolog amire minden esetben oda kell figyelnünk.

Ahhoz hogy tökéletes lágy tojást készítsünk oda kell figyelni az órára és a hőmérsékletre is. Ha ezeket megtesszük, akkor tényleg egyszerű a dolog:

 1. Az első és legfontosabb, hogy nem a hűtőből abban a pillanatban kivett, hideg tojásból kell készítenünk! Ha van időnk rá akkor 15-20 percre vegyük ki a hűtőből mielőtt nekiállnánk az egész folyamatnak. Akár kivettük a hűtőből előre akár nem az első lépés mindig, hogy főzés előtt áztassuk be 10 percre forró csapvízbe. Ezáltal a tojás elkezd átmelegedni így amikor beletesszük a forrásban lévő vízbe nem lesz hirtelen akkora hőmérséklet különbség ami  miatt megrepedne a héja.
 2. Hogy könnyebben tudjuk megpucolni a tojást a felforrt vizet jó alaposan sózzuk meg. Ez természetesen az ízén nem fog érződni, azaz ezzel nem ízesítjük meg. Kizárólag a héjának eltávolításában lesz segítségünkre!
 3. Ha lágy tojást szeretnénk 5 perc elteltével vegyük ki és tegyük azonnal  hideg vízbe. Fontos, hogy lehűtsük mert különben a héj által leadott hőtől tovább főne. Akkor az igazi, hogyha a fehérje krémesen főtt, nem nyers, a sárgája pedig sűrűn folyós.
 4. Ha kemény tojást szeretnénk a főzési idő akkor is csak 5 perc. Az idő leteltével vegyük le a melegítő felületről és további 6-7 percig a forró (de tovább már nem melegített) vízben hagyjuk benne pihenni.  Így nem kap feleslegesen nagy hőterhelést a tojás, nem főzzük túl, nem lesz gumis állagú és ami a leglátványosabb, nem lesz a tojás sárgája körül egy szürke réteg. . Amint letelt a 11-12 perc természetesen vegyük ki és tegyük azonnal  hideg vízbe.

A pucolásnál már érezni fogjuk, mennyire sikerült a kívánt eredményt elérni!

Jó étvágyat hozzá!

Fotttojas6

Lágy tojás főzése

Ahhoz hogy tökéletes főtt tojást készítsünk oda kell figyelni az órára és a hőmérsékletre is. Ha ezeket megtesszük, akkor tényleg egyszerű a dolog:
Előkészítés 10 perc
Kategória Praktikák

Hozzávalók
  

 • néhány db Tojás
 • víz

Elkészítés lépései
 

 • Az első és legfontosabb, hogy nem a hűtőből abban a pillanatban kivett, hideg tojásból kell készítenünk! Ha van időnk rá akkor 15-20 percre vegyük ki a hűtőből mielőtt nekiállnánk az egész folyamatnak. Akár kivettük a hűtőből előre akár nem az első lépés mindig, hogy főzés előtt áztassuk be 10 percre forró csapvízbe. Ezáltal a tojás elkezd átmelegedni így amikor beletesszük a forrásban lévő vízbe nem lesz hirtelen akkora hőmérséklet különbség ami  miatt megrepedne a héja.
  Fotttojas2
 • Hogy könnyebben tudjuk megpucolni a tojást a felforrt vizet jó alaposan sózzuk meg. Ez természetesen az ízén nem fog érződni, azaz ezzel nem ízesítjük meg. Kizárólag a héjának eltávolításában lesz segítségünkre!
  Fotttojas4
 • Ha lágy tojást szeretnénk 5 perc elteltével vegyük ki és tegyük azonnal  hideg vízbe. Fontos, hogy lehűtsük mert különben a héj által leadott hőtől tovább főne. Akkor az igazi, hogyha a fehérje krémesen főtt, nem nyers, a sárgája pedig sűrűn folyós.
  Fotttojas6
 • Ha kemény tojást szeretnénk a főzési idő akkor is csak 5 perc. Az idő leteltével vegyük le a melegítő felületről és további 6-7 percig a forró (de tovább már nem melegített) vízben hagyjuk benne pihenni.  Így nem kap feleslegesen nagy hőterhelést a tojás, nem főzzük tól, nem lesz gumis állagú és ami a leg látványosabb, nem lesz a tojás sárgája körül egy szürke réteg. . Amint letelt a 11-12 perc természetesen vegyük ki és tegyük azonnal  hideg vízbe.
  Fotttojas5

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet még: