Húsvéti sonka nélkül nincs húsvét, tartja a közmondás. Húsvétkor arról a jól megtermett és kellő fűszerezéssel, pácolással elkészített sonkáról van szó, melyet már jó előre beszereznek, és nagy gonddal készítenek elő az ünnepi lakomához.
Ahogy annyi más ételnél itt is igaz, hogy igazán finom húsvéti sonka csak minőségi alapanyagból lesz. Vannak olyan termékek amiken a legtitkosabb főzési fogás, a legismertebb szakács sem tud segíteni. A boltokban kapható olcsó, mindenféle vegyszerekkel gyorspácolt sonkának nevezett étel sem hasonlít a minőségi sonkához.
Másik fontos tisztázandó a sonkával kapcsolatban, hogy az állat melyik részéből készült. A hagyományos sonka combból van! Szokássá vált lapockából is sonkát készíteni, de a két hús nem ugyanaz. Nem mondom, hogy lapockából nem lehet finom húsvéti sonkát készíteni. De nem lesz ugyanaz, mint ami combból készül.
Hozzávalók:
- 1 füstölt sonka (nyers comb egészben vagy kötözött sonka)
Húsvéti sonka elkészítése:
- A sonkát a főzés előtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
- Másnap mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban főni, a víznek ekkor is el kell lepnie.
- Lassú tűzön főzzük puhára – ez a sonka nagyságától függően pár órát igénybe fog venni -, onnan tudjuk, hogy kellően puha, hogy a csont elválik a hústól és könnyedén kiemelhető a sonkából, illetve könnyen megy bele a hústű.
- A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni, majd tegyük deszkára, és vágjunk belőle vékony szeleteket, mindig annyit, amennyit várhatóan elfogyasztunk.
- Kínáljunk mellé tormát is.
A sonka főzőlevét ne öntsük ki, hanem abban főzzük meg a tojásokat. Így a tojások is átveszik a kellemesen füstös ízt. A kihűlt tojásokat szedjük ki, törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre, amennyi várhatóan elfogy. Szokás a sonka főzőlevében kifőzni egy szál vékony füstölt kolbászt is. Nem szabad nagyon sokáig főzni, mert akkor annyi zsírt veszít, hogy nagyon száraz lesz. A kolbászt kisebb darabokra szeletelve tálaljuk a sonkával és a tojással.
Sonka főzési ideje
A húsvéti kötözött sonka általában 1,2 – 1,8 kg közötti kiszerelésben kerül a polcokra. A sonka főzési ideje 3 óra.
Egy kisebb, 1 – 1,2 kg körüli darab akár 2-2,5 óra alatt is megfő. A nagyobb, 1,5 kg fölötti sonkákat érdemes 3 vagy akár 3,5 óráig főzni.
Az persze a sonka méretétől független, hogy semmiképp se lobogó vízben főzd. Legfeljebb gyöngyözzön, de az sem baj – sőt igazából még jobb is -, ha egyáltalán nem látszik, hogy forr a víz.