Alaplé : a nélkülözhetetlen alapanyag

alaplé

Az alaplé készítés ismerete egyike azoknak a konyhai ismereteknek amelyek előbb vagy utóbb nélkülözhetetlenek lesznek konyhában. Ez a gazdag és ízletes alapanyag számos étel alapja. Nem csoda, hogy a  séfek egyik legjobban őrzött titka. De mi teszi az alaplevet olyan különlegessé és elengedhetetlenné a főzésben?

Ez az alapanyag gazdag ízeket és tápanyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az étel végső ízéhez. Az alaplé alapvetően egy hosszú ideig főzött lé és mindenki másként készíti el. Ki ezt, ki azt tesz hozzá pluszban.   

Az alaplevet számos módon fel lehet használni. Elsősorban levesek alapjaként szolgál, mint például a hagyományos francia hagymaleves vagy a minestrone, de tökéletes alapja szószoknak, raguknak és rengeteg ételnek is.

Az alaplevek közt többféle változat létezik és általában fő alkotóelemek alapján különböztetjük meg őket. Eszerint három csoportba oszhatók:

    Húsleves alaplé:

A húsleves lé húsokból és csontokból készül. Leggyakrabban sertéshúsból, csirkéből készítik. Gazdag tápanyagokban, zsírban amelyeket a hosszú főzés során nyer a húsból és csontokból.

Zöldség alaplé:

többféle zöldségekből készül,  alapja a hagyma, sárgarépa, zeller, burgonya de bizonyos változataiban megjelenik a  gomba és egyéb zöldségek. A zöldségalaplé könnyebb és friss ízekkel rendelkezik, és ideális választás azoknak, akik húsmentes ételeket készítenek.

    Hal alaplé:

A legfinomabb friss halból készül. Magyarországon elsősorban a halászlé recepthez  nélkülözhetetlen  de egyéb halételekhez is használják.

Ezek az alap leves típusok alkotják a főbb kategóriákat, de természetesen ezeken belül számos változat és variáció létezik, attól függően, hogy milyen ízvilágot és felhasználási célt szeretnénk elérni az adott ételben.

Az alaplé elkészítése igényel némi türelmet és odafigyelést, de az eredmény minden esetben mérföldekkel finomabb lesz mintha leveskockából készítenénk el. Legyen szó bármilyen típusú alapléről, ezek az ízek az étel igazi lényegét adják, és segítenek abban, hogy a végeredmény ténylegesen valódi remekművé váljon. Így hát, következő főzési projektjében ne felejtsd el az alaplé elkészítését, és fedezd fel, hogyan változtatja meg az ízeket és az ételek karakterét!

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni belőle ugyanis hűtőben egy-két napig, mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod így amikor szükség van rá csak elő kell venni

Ez is érdekelhet még: