Kuglóf

kuglóf

A kuglóf egy hagyományos, gyakran ünnepi alkalmakkor tálalt édes sütemény. Eredetileg a közép-európai konyhákban, például Ausztriában, Magyarországon, Németországban és Franciaország Alsó-Elzász régiójában népszerű. A kuglóf különlegessége az, hogy kenyérsütő formában készül, ami adja annak karakteres, koronás formáját.

A kuglóf tésztája általában egy gazdag, vajas, édes kelt tészta, melyet többféle módon lehet gazdagítani. Például hozzáadhatnak diót, mazsolát, citrushéjat vagy egyéb gyümölcsöket, valamint fűszereket, mint például vanília vagy rum. A tészta hagyományosan kör alakú formában sül, és a közepén egy lyuk található, ami a formája miatt koronának nevezett.

A kuglófot általában porcukorral megszórva tálalják, és gyakran felszeletelve szolgálják fel. Az édes, vajas, puha tészta és a gazdag, gyümölcsös vagy diós ízek miatt a kuglóf ideális választás desszertként vagy akár egy ünnepi reggeli vagy délutáni teázás kísérőjeként.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • a tetejére vaníliás porcukor.

Kuglóf elkészítése:

  • Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük.
  • A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás porcukrot és a tojássárgákat habosra keverjük.
  • Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
  • Fakanállal vagy dagasztógéppel kidolgozzuk, és amikor már jó hólyagos, a zsírral kikent kuglófformába öntjük. (Kb. a forma feléig kell érnie a masszának.)
  • Langyos helyen addig pihentetjük, míg a forma meg nem telt vele, akkor előre melegített sütőben kb. 40 percig először felső, majd mérsékelt alsó lángon sütjük.
  • Tűpróbát végzünk, mielőtt kivennénk a sütőből.
  • Ha megsült, azonnal kiborítjuk, és még melegen vaníliás porcukorral hintjük meg.

Ez is érdekelhet még: