Húsvéti sonkaleves

húsvéti sonkaleves

Ünnepi ebéd vagy vacsora alkalmával nincs is jobb választás, mint egy kiadós, ízletes leves, amely melegséggel és boldogsággal tölti meg a szíveket. A húsvéti sonkaleves nem csupán egy egyszerű fogás, hanem egy igazi ünnepi étel, melynek minden kortyában ott rejtőzik a hagyományok és a családi örökség íze.

Ebben a receptben a füstölt sonka, a friss zöldségek és a fűszerek tökéletes harmóniája adja meg a leves karakterét. A finomra vágott sonka és a roppanós zöldségek gazdag ízvilágot kölcsönöznek ennek az ételnek, mely a húsvéti ünnepkörben különleges helyet foglal el.

Bátran készítsd el ezt a különleges levest családod vagy barátaid számára, és garantáltan sikert aratsz az ünnepi asztalon! Ez a húsvéti sonkaleves nem csupán finom és tápláló, hanem igazi ínyencség, mely emlékezetessé teszi az ünnepi ebédet vagy vacsorát.

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt)
  • 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál natúr reszelt torma
  • 1 púpozott teáskanál liszt

Húsvéti sonkaleves elkészítése:

  • A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk.
  • Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni.
  • Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
  • A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk.
  • Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt.
  • Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe.
  • A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort.
  • A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.

Ez is érdekelhet még: