Ünnepi ebéd vagy vacsora alkalmával nincs is jobb választás, mint egy kiadós, ízletes leves, amely melegséggel és boldogsággal tölti meg a szíveket. A húsvéti sonkaleves nem csupán egy egyszerű fogás, hanem egy igazi ünnepi étel, melynek minden kortyában ott rejtőzik a hagyományok és a családi örökség íze.
Ebben a receptben a füstölt sonka, a friss zöldségek és a fűszerek tökéletes harmóniája adja meg a leves karakterét. A finomra vágott sonka és a roppanós zöldségek gazdag ízvilágot kölcsönöznek ennek az ételnek, mely a húsvéti ünnepkörben különleges helyet foglal el.
Bátran készítsd el ezt a különleges levest családod vagy barátaid számára, és garantáltan sikert aratsz az ünnepi asztalon! Ez a húsvéti sonkaleves nem csupán finom és tápláló, hanem igazi ínyencség, mely emlékezetessé teszi az ünnepi ebédet vagy vacsorát.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt)
- 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál natúr reszelt torma
- 1 púpozott teáskanál liszt
Húsvéti sonkaleves elkészítése:
- A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk.
- Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni.
- Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
- A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk.
- Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt.
- Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe.
- A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort.
- A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.