A Sopa de Ajo rettenetesen laktató leves , primitíven egyszerű elkészítési móddal. A nevét sem cifrázták túl, magyarul annyit jelent: fokhagymaleves. Ez egy hagyományos spanyol recept, amely főként fokhagymából, kenyérből, csirke- vagy zöldséglevesből, tojásból és olívaolajból készül. Ez egy megnyugtató és ízletes leves, amely tökéletes a hideg napokon, vagy amikor valami gyors és tápláló ételre van szükségünk.
Ennél az ételnél szerintem a kenyér pirítása az egyik kulcs. Ha ez jól sikerül, kellemes ízt adunk neki, amit még tudunk fokozni ugyanis a kenyérből hiányzó íztelen vizet alapvetően olívaolajjal és fantasztikus levessel helyettesítjük. Ráadásul, ha az olívaolajat belesütjük a kockákba, az szerintem jobb állagúvá teszi a kenyeret.
Hozzávalók:
- 6 gerezd fokhagyma, meghámozva és finomra aprítva
- 6 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
- 2 tojás
- 4 szelet kemény kenyér (preferáltan bagett típusú), kockákra vágva
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem aprítva (opcionális, díszítéshez)
A fokhagymaleves elkészítése:
- Egy nagy lábasban közepes lángon melegítsd fel az olívaolajat.
- Adj hozzá apróra vágott fokhagymát, és pirítsd illatosra, de ügyelj arra, hogy ne égjen meg, körülbelül 1-2 percig.
- Add hozzá a kenyérkockákat az olajban, és süsd aranybarnára és ropogósra.
- Öntsd hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet a lábasba a fokhagymával és a kenyérrel. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőfokot közepes alacsonyra.
- Hagyd lassú tűzön forrni körülbelül 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek
- Ezután jöhetnek bele a tojások. A négy tojást törd bele egy tálba. A levest kicsit kezdd el körbe-körbe kavarni, hogy örvényszerűen egy irányba forogjon és a közepébe csúsztasd bele a tojástokat (mint ha buggyantott tojást készítenétek). Főzd 2 percig, majd vedd le a tűzről.
- Ha elkészült a fokhagymaleves Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük a levest, és forrón tálaljuk.

Sopa de Ajo (fokhagymaleves)
Ingredients
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 Liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 2 db tojás
- 4 szelet kenyér
- 4 ek olívaolaj
Instructions
- Egy nagy lábasban közepes lángon melegítsd fel az olívaolajat.
- Adj hozzá apróra vágott fokhagymát, és pirítsd illatosra, de ügyelj arra, hogy ne égjen meg, körülbelül 1-2 percig.
- Add hozzá a kenyérkockákat az olajban, és süsd aranybarnára és ropogósra.
- Öntsd hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet a lábasba a fokhagymával és a kenyérrel. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőfokot közepes alacsonyra.
- Hagyd lassú tűzön forrni körülbelül 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek
- Ezután jöhetnek bele a tojások. A négy tojást törd bele egy tálba. A levest kicsit kezdd el körbe-körbe kavarni, hogy örvényszerűen egy irányba forogjon és a közepébe csúsztasd bele a tojástokat (mint ha buggyantott tojást készítenétek). Főzd 2 percig, majd vedd le a tűzről.
- Ha elkészült a fokhagymaleves Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük a levest, és forrón tálaljuk.