A migas a spanyol és portugál konyhában hagyományosan szikkadt kenyérből és más összetevőkből készült étel. Az eredetileg pásztorok által bevezetett migas az Ibériai-félsziget egész területén nagyon népszerű. De ugyanezt a nevet használják egy másik, kukoricából vagy lisztből készült tortillából készült ételre a mexikói és a tex-mex-i konyhában.
Eredetileg reggeli étel volt, amely maradék kenyeret vagy tortát használt fel. Manapság már a migas-t nem csak reggelinek hanem ebéd vagy vacsora első fogásaként is felszolgálják a spanyolországi éttermekben.
A migas – vagyis morzsák –, ami a spanyol szegények eledeleként lett ismert, lekicsinylő jelzője ellenére egy ízekben igenis gazdag főétel. Jól példázza, hogy a spanyol konyha nagy része valójában a paraszti ételekből fejlődött ki, amelyek készítése során a pazarlás fogalma még ismeretlen volt az emberek számára.
Ennek köszönhetik a száraz kenyér felhasználására irányuló recepteket is. Sőt, a migas egy kifejezetten erre épülő fogásuk, amelyben a száraz vagy pirított kenyeret szalonnával, chorizóval és különböző zöldségekkel ötvözik.
Természetesen a fűszerezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a színharmónia mellett sem mennek el szó nélkül.
Migas hozzávalók:
- 500 g szikkadt fehér kenyér
- 200 ml olívaolaj
- 200 g chorizo kolbász, szeletekre vágva.
- 200 g szalonna, kockára vágva
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
- 1 piros paprika, csíkokra vágva
- 1 zöldpaprika, csíkokra vágva
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt paprika (nem kötelező)
- 1 teáskanál őrölt kömény (nem kötelező)
Migas elkészítése:
- A szikkadt fehér kenyeret vágjuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá 100 ml olívaolajat, és jól keverjük össze, hogy a kenyér magába szívja. Tegyük félre a tálat.
- Melegítsünk fel 100 ml olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a chorizo kolbászt, a kockára vágott szalonnát, és közepes lángon süssük ropogósra. Vegyük ki a kolbászt és a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre ezt is.
- Ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg megpuhul és enyhén aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a paprikacsíkokat, és további 3-4 percig pirítsuk.
- Rakjuk a kenyérkockákat a serpenyőbe, és jól keverjük össze, hogy az ízeket magába szívja. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.
- Közepes lángon, állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a migák aranybarnára és ropogósra sülnek. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.
- Adjunk hozzá sót, őrölt paprikát és őrölt köményt ízlés szerint, és keverjük össze újra jól.
- Szórjuk a ropogós chorizo- és szalonnadarabokat a migákra, és keverjük össze újra az egészet. Rendezzük el a migákat egy tálalótálon, és forrón tálaljuk.
- Tálalhatjuk friss salátával vagy savanyított zöldségekkel is.

Migas
Ingredients
- 500 g fehér kenyér szikkadt
- 200 ml Olívaolaj
- 200 g chorizo kolbász szeletekre vágva.
- 200 g szalonna kockára vágva
- 1 db hagyma
- 1 db piros paprika csíkokra vágva
- 1 db zöldpaprika csíkokra vágva
- 1 tk őrölt paprika nem kötelező
- 1 tk őrölt kömény nem kötelező
Instructions
- A szikkadt fehér kenyeret vágjuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá 100 ml olívaolajat, és jól keverjük össze, hogy a kenyér magába szívja. Tegyük félre a tálat.
- Melegítsünk fel 100 ml olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a chorizo kolbászt, a kockára vágott szalonnát, és közepes lángon süssük ropogósra. Vegyük ki a kolbászt és a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre ezt is.
- Ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg megpuhul és enyhén aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a paprikacsíkokat, és további 3-4 percig pirítsuk.
- Rakjuk a kenyérkockákat a serpenyőbe, és jól keverjük össze, hogy az ízeket magába szívja. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.
- Közepes lángon, állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a migák aranybarnára és ropogósra sülnek. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.
- Adjunk hozzá sót, őrölt paprikát és őrölt köményt ízlés szerint, és keverjük össze újra jól.
- Szórjuk a ropogós chorizo- és szalonnadarabokat a migákra, és keverjük össze újra az egészet. Rendezzük el a migákat egy tálalótálon, és forrón tálaljuk.
- Tálalhatjuk friss salátával vagy savanyított zöldségekkel is.