Migas (kenyérmorzsás tészta)

migas

A migas a spanyol és portugál konyhában hagyományosan szikkadt kenyérből és más összetevőkből készült étel. Az eredetileg pásztorok által bevezetett migas az Ibériai-félsziget egész területén nagyon népszerű. De ugyanezt a nevet használják egy másik, kukoricából vagy lisztből készült tortillából készült ételre a mexikói és a tex-mex-i konyhában.

Eredetileg reggeli étel volt, amely maradék kenyeret vagy tortát használt fel. Manapság már a migas-t nem csak reggelinek hanem ebéd vagy vacsora első fogásaként is felszolgálják a spanyolországi éttermekben.

A migas – vagyis morzsák –, ami a spanyol szegények eledeleként lett ismert, lekicsinylő jelzője ellenére egy ízekben igenis gazdag főétel. Jól példázza, hogy a spanyol konyha nagy része valójában a paraszti ételekből fejlődött ki, amelyek készítése során a pazarlás fogalma még ismeretlen volt az emberek számára.

Ennek köszönhetik a száraz kenyér felhasználására irányuló recepteket is. Sőt, a migas egy kifejezetten erre épülő fogásuk, amelyben a száraz vagy pirított kenyeret szalonnával, chorizóval és különböző zöldségekkel ötvözik.

Természetesen a fűszerezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a színharmónia mellett sem mennek el szó nélkül. 

Migas hozzávalók:

  • 500 g szikkadt fehér kenyér
  • 200 ml olívaolaj
  • 200 g chorizo kolbász, szeletekre vágva.
  • 200 g szalonna, kockára vágva
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
  • 1 piros paprika, csíkokra vágva
  • 1 zöldpaprika, csíkokra vágva
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt paprika (nem kötelező)
  • 1 teáskanál őrölt kömény (nem kötelező)

Migas elkészítése:

  • A szikkadt fehér kenyeret vágjuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá 100 ml olívaolajat, és jól keverjük össze, hogy a kenyér magába szívja. Tegyük félre a tálat.
  • Melegítsünk fel 100 ml olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a chorizo kolbászt, a kockára vágott szalonnát, és közepes lángon süssük ropogósra. Vegyük ki a kolbászt és a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre ezt is.
  • Ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg megpuhul és enyhén aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a paprikacsíkokat, és további 3-4 percig pirítsuk.
  • Rakjuk a kenyérkockákat a serpenyőbe, és jól keverjük össze, hogy az ízeket magába szívja. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.
  • Közepes lángon, állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a migák aranybarnára és ropogósra sülnek. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.
  • Adjunk hozzá sót, őrölt paprikát és őrölt köményt ízlés szerint, és keverjük össze újra jól.
  • Szórjuk a ropogós chorizo- és szalonnadarabokat a migákra, és keverjük össze újra az egészet. Rendezzük el a migákat egy tálalótálon, és forrón tálaljuk.
  • Tálalhatjuk friss salátával vagy savanyított zöldségekkel is.

migas

Migas

A migas – vagyis morzsák –, ami a spanyol szegények eledeleként lett ismert, lekicsinylő jelzője ellenére egy ízekben igenis gazdag főétel.
Összes idő 30 perc
Course Desszert
Cuisine Spanyol

Ingredients
  

  • 500 g fehér kenyér szikkadt
  • 200 ml Olívaolaj
  • 200 g chorizo kolbász szeletekre vágva.
  • 200 g szalonna kockára vágva
  • 1 db hagyma
  • 1 db piros paprika csíkokra vágva
  • 1 db zöldpaprika csíkokra vágva
  • 1 tk őrölt paprika nem kötelező
  • 1 tk őrölt kömény nem kötelező

Instructions
 

  • A szikkadt fehér kenyeret vágjuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá 100 ml olívaolajat, és jól keverjük össze, hogy a kenyér magába szívja. Tegyük félre a tálat.
  • Melegítsünk fel 100 ml olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a chorizo kolbászt, a kockára vágott szalonnát, és közepes lángon süssük ropogósra. Vegyük ki a kolbászt és a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre ezt is.
  • Ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amíg megpuhul és enyhén aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a paprikacsíkokat, és további 3-4 percig pirítsuk.
  • Rakjuk a kenyérkockákat a serpenyőbe, és jól keverjük össze, hogy az ízeket magába szívja. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.
  • Közepes lángon, állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a migák aranybarnára és ropogósra sülnek. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.
  • Adjunk hozzá sót, őrölt paprikát és őrölt köményt ízlés szerint, és keverjük össze újra jól.
  • Szórjuk a ropogós chorizo- és szalonnadarabokat a migákra, és keverjük össze újra az egészet. Rendezzük el a migákat egy tálalótálon, és forrón tálaljuk.
  • Tálalhatjuk friss salátával vagy savanyított zöldségekkel is.
Keyword Ebéd, Reggeli

Ez is érdekelhet még: