A zöldborsóleves sokunk kedvence, de mégis mindenki kicsit másképp készíti. Nekem van egy jól bevált receptem, amit még nagymamámtól tanultam és most meg is mutatom nektek.
Készülhet tésztával is, de szerintem a legfrankóbb vajas galuskával!
Alapvetően kétfajta zöldborsóleves alap változat ismert nálunk. Az egyik a franciás vonalnak nevezett tejes, tejszínes hagymával, foghagymával készülő változat illetve van a magyaros változat. Ez a recept ez utóbbi lesz:
Ha van odahaza kisebb, zsenge karalábé használjuk nyugodtan. Minél többféle zöldséget tartalmaz annál finomabb az íze. Nem kötelező bele, de ha van akkor érdemes beletenni. A petrezselyem vagy zellerzöld viszont kihagyhatatlan. az sem baj, ha fagyasztott de nem hagyható el. Természetesen erre az ételre is igaz, hogy a friss zöldborsó jobb mint a fagyasztott, de ha nincs friss akkor a mirelit is megfelel.
Amikor a megpirított zöldségekre rászórjuk a lisztet ezt a technikát staubolásnak hívják. Ennek a hivatalos megfogalmazása: „A liszthintés, lisztszórás vagy Staubolás a konyhatechnológiában egy sűrítési eljárás, a párolással felpuhított alapanyagok sűrítésére alkalmas művelet. A puhára párolt húst, zöldségfélét zsírjára pirítjuk, megszórjuk liszttel, majd nyílt lángon kevergetve az egészet összepirítjuk.”
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg zöldborsó
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1tk pirospaprika
- 2 csapott evőkanál liszt
Zöldborsóleves elkészítése:
- Tegyük fel a zsiradékot, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát.
- Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zellert.
- A gerezd fokhagymákat apróra vágunk és azt is rászórjuk.
- Ízesítsük sóval, borssal valamit adjuk hozzá az 1tk pirospaprikát is. Keverjük át.
- Szórjuk meg a tetejét 2ek liszttel.
- Forgassuk össze, majd adjuk hozzá a zöldborsót.
- Öntsük fel hideg vízzel. Itt feltekerhetjük a hőt amíg felforr. Utána viszont éppen csak forrjon.
- Amikor már majdnem kész akkor adjuk hozzá a petrezselymet.
Sokat tesznek a levesbe csirkehúst is. Ez lehet szárny,comb de felaprított csirkemell is. Ha teszünk fele akkor a legjobb az elején a zsiradékon megpirítani egy kicsit mielőtt a hagymát hozzáadjuk.
Tálalhatjuk tésztával de a legjobb a vajas galuska. Ehhez szükségünk lesz
- 6 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 1 db egész tojás
- só
- bors
- kevés vágott petrezselyem.
A lisztet, a tojást,a puha vajat kikeverjük annyi vízzel, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Ízesítsük meg, majd egy kiskanál segítségével adagoljuk a levesbe. 4-5 perc alatt megfő.