Zöldborsóleves

borsóleves

A zöldborsóleves sokunk kedvence, de mégis mindenki kicsit másképp készíti. Nekem van egy jól bevált receptem, amit még nagymamámtól tanultam és most meg is mutatom nektek.

Készülhet tésztával is, de szerintem a legfrankóbb vajas galuskával!

Alapvetően kétfajta zöldborsóleves alap változat ismert nálunk. Az egyik a franciás vonalnak nevezett tejes, tejszínes hagymával, foghagymával készülő változat illetve van a magyaros változat. Ez a recept ez utóbbi lesz:

Ha van odahaza kisebb, zsenge karalábé használjuk nyugodtan. Minél többféle zöldséget tartalmaz annál finomabb az íze. Nem kötelező bele, de ha van akkor érdemes beletenni. A petrezselyem vagy zellerzöld viszont kihagyhatatlan. az sem baj, ha fagyasztott de nem hagyható el. Természetesen erre az ételre is igaz, hogy a friss zöldborsó jobb mint a fagyasztott, de ha nincs friss akkor a mirelit is megfelel.

Amikor a megpirított zöldségekre rászórjuk a lisztet ezt a technikát staubolásnak hívják. Ennek a hivatalos megfogalmazása: „A liszthintés, lisztszórás vagy Staubolás a konyhatechnológiában egy sűrítési eljárás, a párolással felpuhított alapanyagok sűrítésére alkalmas művelet. A puhára párolt húst, zöldségfélét zsírjára pirítjuk, megszórjuk liszttel, majd nyílt lángon kevergetve az egészet összepirítjuk.”

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg zöldborsó
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1tk pirospaprika
  • 2 csapott evőkanál liszt

Zöldborsóleves elkészítése:

  • Tegyük fel a zsiradékot, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát.
  • Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zellert.
  • A gerezd fokhagymákat apróra vágunk és azt is rászórjuk.
  • Ízesítsük sóval, borssal valamit adjuk hozzá az 1tk pirospaprikát is. Keverjük át.
  • Szórjuk meg a tetejét 2ek liszttel.
  • Forgassuk össze, majd adjuk hozzá a zöldborsót.
  • Öntsük fel hideg vízzel. Itt feltekerhetjük a hőt amíg felforr. Utána viszont éppen csak forrjon.
  • Amikor már majdnem kész akkor adjuk hozzá a petrezselymet.

Sokat tesznek a levesbe csirkehúst is. Ez lehet szárny,comb de felaprított csirkemell is. Ha teszünk fele akkor a legjobb az elején a zsiradékon megpirítani egy kicsit mielőtt a hagymát hozzáadjuk.

Tálalhatjuk tésztával de a legjobb a vajas galuska. Ehhez szükségünk lesz

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 db egész tojás
  • bors
  • kevés vágott petrezselyem.

A lisztet, a tojást,a puha vajat kikeverjük annyi vízzel, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Ízesítsük meg, majd egy kiskanál segítségével adagoljuk a levesbe. 4-5 perc alatt megfő.

Ez is érdekelhet még: