A húsvéti tojás jelképezi az újjászületést és a megújulást, ami összefügg a tavasz évszakával és a keresztény ünnep jelentésével is. A hagyomány szerint a húsvéti tojásokat festik és díszítik, hogy megünnepeljék Jézus feltámadását. A tojásfestés és -díszítés egy olyan hagyomány, amely régre nyúlik vissza, és számos kultúrában megtalálható. A tojásokat egymásnak ajándékozzák, hogy örömet szerezzenek és ünnepi hangulatot teremtsenek a húsvéti időszakban.
Tojásfestéshez számos módszer létezik, és a választott technikától függően különböző eszközökre lesz szükséged. Egyben azonban mindegyik megegyezik: kell pár darab jól megfőzött tojás!
A húsvéti sonka főzősnél már említettem, hogy a főzőlevet vétek lenne kiborítani. Ha abban fő meg a húsvéti tojás akkor átveszi a sonka kellemes füstös ízét.
Hozzávalók:
- tojás – Számoljuk össze az étkezéshez ás a festéshez szükséges mennyiséget is
Húsvéti tojás elkészítése:
Itt csak pár apró dologra kell odafigyelni:
- A tojást szoba hőmérsékletű legyen mielőtt elkezdjük főzni, különben könnyen megrepedhet a héja, kissé kifolyik a fehérje és nem lesz szép. Ezért ha hűtőben tároltad a tojásokat, akkor főzés előtt 10 percre tedd langyos vízbe.
- A húsvéti tojásokat hideg vízben tedd föl főni közepesnél erősebb fokozaton. Így a víz nem melegszik hirtelen, a tojásoknak lesz idejük átvenni a felmelegedő víz hőjét.
- Főzési ideje forrástól számítva 10 perc. Ennyi idő elég neki, hogy a fehérje része megszilárduljon, a sárgája is megszilárduljon. Ha sokkal tovább főzöd, akkor a sárgájának a külseje kékes-zöldes lesz.
- A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. Ha a tojások lehültek kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)
- Én enyhe mozdulatokkal törd meg és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.
Innen kezdve sokféleképpen bánunk velük. Akár megehetjük azon melegében ahogy megfőttek de ki is festhetjük őket vagy további ételek alapanyagának is használhatjuk. De milyen étel is készíthető belőle húsvétra:
Húsvéti tojás felhasználására pár ötlet:
- Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.
- Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.
- Tojáskrém: összetörjük, ízesítjük,pihentetjük majd szendvicskrémként kenyérre kenve elfogyasztjuk.
- Stefánia szeletbe: befűszerezett darált húst tekerünk köré, úgy sütjük meg.