Ünnepi asztalokon nem hiányozhat a hagyományos húsvéti sonka, de miért ne dobhatnánk egy kis különlegességet az asztalra? Ez a húsvéti sonka tormával recept kiváló példája annak, hogyan emelhetünk egy egyszerű fogást az ízek mesterművévé. A friss torma és az alma pikáns íze igazi üde színfolt lesz a sonka mellett. A könnyed tejszínes tormakrém pedig tökéletes kísérője lesz a füstölt sertéshúsnak. Ha szeretnél egy kicsit eltérni a megszokott húsvéti fogásoktól, próbáld ki ezt az ínycsiklandó receptet, és garantáltan lenyűgözöd a vendégeidet!
Hozzávalók:
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 2 babérlevél
- 1 ek egész fekete bors
- 2 szegfűszeg
- 1,5 kg füstölt sertéssonka vagy tarja
- 20 dkg friss torma
- 1 közepes alma
- 2-3 ek citromlé
- 250 g tejszín
- 1/2 csokor metélőhagyma
Húsvéti sonka tormával elkészítése:
- Előző este a megtisztított hagymát és sárgarépát durvára daraboljuk. Nagyobb edényben vizet forralunk a hagymával, a sárgarépával, a babérlevéllel, a borssal és a szegfűszeggel együtt. Beletesszük a sonkát (2 újjnyira lepje el a víz), és félig lefedve , közepes hőfokon 2 órát főzzük. Egyszer fordítsuk át közben. Éjszaka a lében hagyjuk kihűlni.
- Másnap a meghámozott tormát finomra, az almát durvára reszeljük majd alaposan összekeverjük őket, és a citromlével meg kevés sóval ízesítjük.
- A tejszínt habverővel félkeményre verjük és lazán összeforgatjuk az almás tormával.
- A lecsöpögtetett sonkát felszeleteljük, majd megszórjuk a vékonyan felkarikázott metélőhagymával.
- A tejszínes tormával fogyasszuk. Kemény tojás, foszlós kalács vagy házi kenyér társaságában.