Hogyan süssük a szalonnát, hogy ropogós legyen?

Hogyan süssük a szalonnát, hogy ropogós legyen?
Recept megosztása:

A szállodákban a szalonna a svédasztalos reggeli elengedhetetlen része. Valahogy ott mindig jól csinálják. Nincs odaégetve, nem száraz de mégis jól átsült. Odahaza nagyon sokáig próbálkoztam hogy megtanuljam, hogyan is kell ezt jól csinálni. Mértem az időt, próbálgattam a hőfokot. Bár voltak biztató eredmények, azonban sosem sikerült kétszer ugyan olyanra elkészítenem.

Azt gondoltam, hogy a szalonna sütése odahaza nem nagyon lehet jobb. Ekkor belefutottam egy módszerbe, ami teljesen máshogy készítette. Ezt szeretném most megmutatni bizonyítva, hogy is odahaza lehet száraz és omlós helyett ropogós és gyengéd szalonnát készíteni.

Először nem nagyon hittem benne működik. A sült szalonnát először nem sütni, hanem főzni kell!

Milyen szalonnát válasszak?

  • Főtt császárszalonna – disznó oldalas, zsírral együtt. A főtt szalonnákat rendszerint nem főzésre használjuk, hanem hagymával, paprikával és friss kenyérrel megesszük. Persze olyan szabály nincs, hogy ne lehetne alapanyagként használni.
  • Kolozsvári szalonna – császárszalonnához hasonlóan ez is disznó oldalas azonban csak füstölve van, főzve nincs. Bár fogyasztható így is inkább további feldolgozása javasolt.
  • Bacon bármily meglepő ez is ugyan úgy disznó oldalas mint a császárszalonna és a Kolozsvári szalonna csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve árulják.

A kérdésre a választ így mindenki maga döntheti el. Én a bacon-t javaslom, de ha épp csak a másik fajta van odahaza akkor abból is nyugodtan elkészíthető!

Így készítsen ropogós szalonnát!

Amikor kipróbáltam ezt a módszert, a hús zsugorodás helyett felforrósodott, miközben a szalonna kellemesen ropogós, ugyanakkor nedves volt, nem kemény vagy törékeny. A víz hozzáadásával a kezdeti főzési hőmérséklet alacsony és gyengéd marad, így a hús megtartja nedvességét és gyengéd marad. Mire a víz eléri a forráspontját , a szalonnás zsír szinte teljesen kiolvadt, így sokkal kevésbé valószínű, hogy megégeti a húst, miközben a zsír főzésére vár.

Tippek a szalonna elkészítéséhez:

  • Használj minél nagyobb serpenyőt. Figyelj arra, hogy a bacon szeletek ne fedjék egymást!
  • Közepes lángon süsd a bacont. Ha túl erős a láng, akkor könnyen száraz, égett lesz a végeredmény. Ha túl gyenge, akkor általában zsíros, élvezhetetlen marad a szalonna.
  • Ne adj hozzá plusz olajat vagy zsírt.
  • Tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj az igazán tökéletes eredmény érdekében.
  • Öntsd le a kisült zsírt, miután egy adag szalonna kisült, ha több adagot sütsz.
  • A tökéletes sült baconnek gyönyörű arany színe van. Ne süsd túl!
  • Szokták javasolni, hogy konyhai papírtörlőre szedd ki a szeleteket, szerintem erre nincs szükség. Ha betartod az itteni javaslataimat, tökéletes lesz a végeredmény, és egyáltalán nem lesz zsíros. Ha viszont papírtörlőt használsz, akkor 1-2 perc után vedd le róla a szalonnát, hogy ne ragadjon rá.
szalonna sütés

Szalonna sütés

Hogyan süsd a szalonnát (bacon), hogy ropogós, gyengéd és a legtökéletesebb legyen? Csak 3 egyszerű lépés és már kész is!
Kategória Előétel
Alkalom Hétköznapi

Hozzávalók
  

  • szalonna
  • víz

Elkészítés lépései
 

  • Helyezze a szalonnát (csíkokra vagy darabokra vágva) és öntse fel annyi vízzel, hogy ellepje.
    szalonna sütés
  • A tűzhelyet állítsuk magas hőmérsékletre mindaddig, amíg a víz forrni nem kezd. Ekkor vegyük vissza a hőt közepesre.
    szalonna sütés
  • Miután az összes víz elpárolgott, állítsa le a hőt közepesen alacsonyra és folytassa a sütést, amíg a szalonna átsül és kissé megbarnul.
    szalonna sütés