Besamel mártás

besamel mártás

A besamel szósz egy krémes francia fehér mártás, amelyet a lasagnától a muszakáig számos ételhez használnak. Ez a besamel mártás gyors és egyszerű.

Az ultrakrémes besamel szósz minden ételt feldob, amelyhez hozzáér. Könnyen gazdagabbá teheti a tészta-, hús- és zöldségételeket, amelyeknek extra lendületre van szükségük. Ismerje meg, hogyan készítse el otthon ezt a klasszikus francia fehér mártást, és kapjon tippeket a házi fehér mártás tárolására és fagyasztására.
Mi az a Besamel mártás?

A besamel vagy fehér mártás vaj, liszt és tej főzött keveréke. Ez az öt anyamártás egyike, egy gazdag íz, amely önmagában is használható, vagy különböző mártások készítéséhez. A besamelt olyan ételekben használják, mint a makaróni, a lasagne és a sajtos szuflé, hogy csodálatosan krémes elemet adjon hozzá.

Hogyan készítsünk Besamel mártást

A dicsőségesen dekadens besamel szósz otthoni elkészítése gyerekjáték. A teljes receptet alább találod lépésről lépésre, de íme, mire számíthatsz, ha elkészíted ezt a csúcsminőségű receptet:
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, majd keverjük simára a lisztet. Addig főzd a keveréket, amíg világos arany színt nem kap. Növeld a hőfokot, és lassan keverd bele a tejet. Ezután 10-20 percig forralja a besamelt. A só és a szerecsendió finoman illatos és pikáns ízt kölcsönöz.

Besamel tippek

Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen jéghideg, mert szobahőmérsékleten jobban beépül a szószba. Ne adjuk hozzá egyszerre a tejet. Ehelyett fokozatosan öntse bele, miközben habverővel keveri, hogy elkerülje a csomósodást. A besamel mártást tálalhatja önmagában is (például sült csirkére), de használja makarónis sajtalapként is.

Hogyan tároljuk és fagyasszuk le a besamel mártást?

A Besamel-mártás akkor a legjobb, ha közvetlenül a főzés után fogyasztjuk el, de szorosan lezárt edényben akár három napig is eltartható a hűtőben. Óvatosan melegítse újra a tűzhelyen, keverjen hozzá további tejet vagy tejszínt, ha a keverék túl sűrű.

Ha le szeretné fagyasztani a besamelt, adagolja a mártást strapabíró fagyasztózacskókba – akár hat hónapig is eltartható. Újramelegítés előtt olvassza fel a hűtőszekrényben.

Hozzávalók:

900 ml tej 120 g vaj 120 g liszt egy csipet szerecsendió só,bors

Besamel mártás elkészítése:

Egy nagy serpenyőben alacsony-közepes lángon olvassza meg a vajat.
Adja hozzá a lisztet folyamatosan kevergetve, hogy pasztává álljon össze. Habzásig hevítsük fel. Ez fontos lépés, mert így a mártásunknak nem lesz liszt íze!
Folyamatosan adagoljuk hozzá a felmelegített tejet; folyamatosan keverjük, hogy a mártás ne legyen csomós.
A szósznak még sűrűsödnie kell, alacsony hőfokon forraljuk fel, miközben folyamatosan kevergetjük. Amikor elkezd sűrűsödni keverjünk rajta kettőt, majd vegyük le a tűzről.
Keverjük bele a a sót, a borsot, egy csipet szerecsendiót. Alaposan keverjük össze, Még sűrűsödni fog, de így éri el a megfelelő állagot. Az állagának sűrű krémhez kell hasonlítania.

besamel mártás

Besamel mártás

A besamel szósz egy krémes francia fehér mártás, amelyet a lasagnától a moszakáig számos ételhez használnak. Ez a besamel mártás gyors és egyszerű.
Kategória Praktikák
Származás Francia

Hozzávalók
  

  • 900 ml tej
  • 120 g vaj
  • 120 g liszt
  • szerecsendió
  • bors

Elkészítés lépései
 

  • Egy nagy serpenyőben alacsony-közepes lángon olvassza meg a vajat
  • Adja hozzá a lisztet folyamatosan kevergetve, hogy pasztává álljon össze. Habzásig hevítsük fel. Ez fontos lépés, mert így a mártásunknak nem lesz liszt íze!
  • Folyamatosan adagoljuk hozzá a felmelegített tejet; folyamatosan keverjük, hogy a mártás ne legyen csomós.
  • A szósznak még sűrűsödnie kell, alacsony hőfokon forraljuk fel, miközben folyamatosan kevergetjük. Amikor elkezd sűrűsödni keverjünk rajta kettőt, majd vegyük le a tűzről.
  • Keverjük bele a a sót, a borsot, egy csipet szerecsendiót. Alaposan keverjük össze, Még sűrűsödni fog, de így éri el a megfelelő állagot. Az állagának sűrű krémhez kell hasonlítania.
Megjegyzés: Bármikor

Ez is érdekelhet még: