A sangria története
A sangria története több mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a rómaiak az Ibériai-félszigeten laktak és saját bort készítettek. Ebben az időben a vizet nem mindig volt biztonságos inni, ezért bevett szokás volt, hogy alkoholt adtak hozzá, hogy elpusztítsák a baktériumokat. Ebből a gyakorlatból születtek végül az első sangriák, amelyek valószínűleg bor, víz, gyógynövények és fűszerek keverékei voltak – bármi, amivel jobb ízűvé tehették a vizet!
1964-ben a sangria népszerűsége megugrott, miután ezrek kóstolták meg először a New York-i világkiállítás spanyol pavilonjában. Az amerikaiak élvezték ezt az ízletes vörösboros puncsot, és nemsokára számtalan variációt találtak ki szakácskönyvírók és csaposok.
Bár a sangria nagy népszerűségnek örvend Amerikában, Spanyolország nagy részén a helyiek körében nem annyira elterjedt. Bár sokan készítik otthon, bármilyen kéznél lévő hozzávalóból, a szupermarket üdítőitalos részlegén is lehet kapni. Természetesen sok bár a turistáknak kínálja a sangria saját változatát, de a helyiek nyáron gyakran az egyszerűbb tinto de verano italt részesítik előnyben.
Kíváncsi vagy, milyen összetevőkre van szükséged egy finom, autentikus spanyol sangria elkészítéséhez?
Összetevők:
Vörösbor: Használj jó minőségű, fiatal és gyümölcsös asztali bort; olyat, amit önmagában is meginnál, de ne legyen összetett vagy drága. Kerüld a rossz minőségű borokat! Ahogy a forralt bornál itt is igaz a mondás miszerint rossz alapanyagból nem fogsz jó végeredményt kapni.
Gyümölcs: A leggyakoribb választás a citrusfélék, például a citrom és a narancs. További választható gyümölcsök az őszibarack, a sárgabarack és a zöld alma.
Fűszerek: A hagyományos sangria-receptek egyszerűek nem használnak fűszereket viszont ragaszkodnak az ízesítő fahéjrúdhoz.
Cukor: Ez opcionális; csak akkor adjon hozzá, ha édesebb sangriát szeretnél. Én jobban szeretem a cukrot egyszerű szirup formájában hozzáadni, mivel jobban beépül.
Szóda: Ez nem kötelező. A hagyományos spanyol sangriában nincs szénsav, mivel ezeket az italokat még nem találták fel, amikor a sangriát létrehozták. Ha szereted az extra pezsgést, közvetlenül ivás előtt adj egy kis szódavizet vagy citromos szódát a sangriához.
Variációk
Fűszerek: Kísérletezzen csillagánizs, szerecsendió, gyömbér vagy szegfűszeg hozzáadásával a további ízvariációk érdekében.
Bor: Ha a hagyományos gyümölcsös vörösbort más fajtára cseréli, a sangria egy másik változatát kapja. Kísérletezz bátran, ha akarsz.
Extra alkohol: Ha azt szeretnéd, hogy a sangria még erőteljesebb legyen, adj hozzá néhány deci brandyt vagy vermutot. A legtöbb spanyolországi sangria bárban vermutot adnak az italhoz.
Hozzávalók:
¼ csésze édes szirup (opcionális)
1,5 palack fiatal, gyümölcsös vörösbor
2 narancs
1 citrom
1 fahéjrúd
1 darabokra vágott zöld alma (nem kötelező)
2 darabokra vágott őszibarack vagy sárgabarack (nem kötelező)
szóda vagy szénsavas víz (nem kötelező)
2 dl brandy, vermut vagy más szeszes ital (nem kötelező)
Sangria elkészítése:
- Készítsük el a cukorszirupot úgy, hogy 3 evőkanál (38 g) kristálycukrot 3 evőkanál (45 ml) vízben közepes lángon feloldunk, majd felhasználásig félretesszük hűlni.
- Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd vágjuk le a vastag héját. A citromot és a narancsot kifacsarjuk.
- Öntsük a bort, a narancslevet, a citromlevet és a plusz alkoholt (ha használunk) egy nagy kancsóba vagy edénybe, és keverjük össze.
- Ízlés szerint adjuk hozzá a cukorszirupot, majd adjuk hozzá a fahéjrudat és a citrom- és narancshéjat. Ebben a szakaszban adjuk hozzá a zöld almadarabokat és az őszibarackot/barackot.
- Hagyjuk a sangriát legalább 2 órán át (lehet egy éjszakán át is) állni, hogy a bor átvegye a citrusfélék héjának és a fahéjnak az aromáit.
- Jéggel tálaljuk. Igény szerint, közvetlenül ivás előtt adj hozzá szódát vagy szénsavas vizet.

Sangria
Hozzávalók
- 38 g kristálycukor
- 45 ml víz
- 1,5 palack vörösbor
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 1 db fahéj rúd
- 1 db zöld alma opcionális
- 2 db őszi vagy sárgabarack opcionális
- 2 dl vermut opcionális
- szóda vagy szénsavas víz opcionális
Elkészítés lépései
- Készítsük el a cukorszirupot úgy, hogy 3 evőkanál (38 g) kristálycukrot 3 evőkanál (45 ml) vízben közepes lángon feloldunk, majd felhasználásig félretesszük hűlni.
- Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd vágjuk le a vastag héját. A citromot és a narancsot kifacsarjuk.
- Öntsük a bort, a narancslevet, a citromlevet és a plusz alkoholt (ha használunk) egy nagy kancsóba vagy edénybe, és keverjük össze.
- Ízlés szerint adjuk hozzá a cukorszirupot, majd adjuk hozzá a fahéjrudat és a citrom- és narancshéjat. Ebben a szakaszban adjuk hozzá a zöld almadarabokat és az őszibarackot/barackot.
- Hagyjuk a sangriát legalább 2 órán át (lehet egy éjszakán át is) állni, hogy a bor átvegye a citrusfélék héjának és a fahéjnak az aromáit.
- Jéggel tálaljuk. Igény szerint, közvetlenül ivás előtt adj hozzá szódát vagy szénsavas vizet.