Nem fogod elhinni, milyen egyszerű a házi tojáslikőr, és ez a recept tényleg a legjobb! Sűrű és krémes, tökéletes enyhe ízzel és egy csipetnyi szerecsendióval. Soha többé nem fogsz bolti tojáslikőrt venni!
Tojáslikőr
Imádom a tojáslikőrt! Semmi bajom a bolti tojáslikőrrel , de ez a házi tojáslikőr recept tényleg olyan, amiről álmodni lehet! Ha valaha is úgy gondoltad, hogy nem szereted, akkor ki kell próbálnod a házilag készítettet.
Néhány évvel ezelőtt elkezdtem házi tojáslikőrt készíteni. Az első próbálkozásom nem volt túl sikeres. Mondjuk úgy, hogy a tojáslikőr készítésének teljesen „nyers tojás” módszere egyszerűen nem nekem való. Elszántan folytattam, hogy sikerrel járjak, és végül találtam ezt a receptet. A végeredmény tökéletes lett, és azóta ez lett a családunk kedvenc tojáslikőr receptje! Komolyan, ez a házi recept még a legnagyobb tojáslikőr kedvelőket is lenyűgözi!
Ez a tojáslikőr recept sűrű, édes, krémes. Nem tartalmaz alkoholt (ha szeretnél hozzáadni, olvasd el a javaslataimat), így nálunk a gyerekek is fogyaszthatják.
Hogyan készítsünk házi tojáslikőrt?
Kezdjük azzal, hogy egy kis tálban felverjük a tojássárgáját és a cukrot. Ezután egy serpenyőben, közepesen magas hőfokon keverjük össze a tejszínt, a tejet, a sót és a szerecsendiót, majd kevergessük a keveréket, amíg éppen csak el nem éri a forráspontot. Ezután temperálja a tojásokat úgy, hogy a forró keverékből kis kanálnyit ad a tojásos keverékhez. Keverjen meg minden kanálnyit, és miután a forró keverék nagy részét hozzáadta, adja vissza az egész keveréket a serpenyőbe. Főzze és keverje tovább még egy-két percig, amíg alig sűrűsödik. Ahogy hűl, tovább fog sűrűsödni. Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vaníliát. Hűtjük a tojáslikőrös keveréket, amíg meg nem hűl. Szeretjük tejszínhabbal és egy kis extra csipetnyi fahéjjal és szerecsendióval a tetején tálalni.
Milyen típusú alkohol kerülhet a tojáslikőrbe?
Ha alkoholt szeretne a tojáslikőrbe tenni, válasszon magas alkoholtartalmú italt, hogy ellensúlyozza a tojáslikőr édességét. A tojáslikőrhöz adható alkoholok közül a pálinka, a rum, a bourbon vagy a whisky a legelterjedtebbek. Először 1/2 csészényit adj csak hozzá. Igény szerint később még lehet bele tenni.
Házi tojáslikőr hozzávalók:
- 6 db tojás sárgája
- 1/2 csésze kristálycukor
- 2 csésze tej
- 1 csésze tejszínhab
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk Vanília kivonat
- őrölt fahéj
- alkohol
Házi tojáslikőr elkészítése:
- A tojássárgáját és a cukrot egy közepes tálban világosra és krémesre verjük.
- Egy serpenyőben, közepesen magas hőfokon keverjük össze a tejszínt, a tejet, a szerecsendiót és a sót. Gyakran keverjük, amíg a keverék elkezd gyöngyözni. (eléri a forráspontot)
- Adjunk egy nagy kanál forró tejet a tojásos keverékhez, erőteljesen felverjük. Ismételjük meg! Egyszerre egy nagy kanálnyit adva hozzá, hogy a tojásokat temperáljuk.
- Ha a forró tej nagy részét hozzáadtuk a tojásokhoz, öntsük vissza a keveréket a tűzhelyen lévő lábasba.
- Néhány percig folyamatosan keverjük, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vaníliát, valamint az alkoholt, ha használunk.
- Öntsük a tojáslikőrt egy finom szitán keresztül egy kancsóba vagy más edénybe, és fedjük le.
- Hűtőbe tesszük, amíg meg nem hűl. Ahogy hűl, be fog sűrűsödni. Ha hígabb, teljesen sima állagot szeretne, az egész keveréket 1-2 evőkanál tejjel együtt turmixgépbe teheti, és simára turmixolja.
- Tálaljuk egy kis fahéjjal vagy szerecsendióval megszórva, és igény szerint friss tejszínhabbal.
A házi tojáslikőrt akár egy hétig is tárolhatja a hűtőben. Fogyaszthat hidegen, melegen, de alapja lehet egyéb koktéloknak is.
Ha nem fogy el időben akkor csinálhatunk belőle egy finom tojáslikőr tortát!
Házi tojáslikőr
Hozzávalók
- 6 db tojás sárgája
- 1/2 csésze kristálycukor
- 2 csésze tej
- 1 csésze tejszínhab
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk Vanília kivonat
- őrölt fahéj
- alkohol
Elkészítés lépései
- A tojássárgáját és a cukrot egy közepes tálban világosra és krémesre verjük.
- Egy serpenyőben, közepesen magas hőfokon keverjük össze a tejszínt, a tejet, a szerecsendiót és a sót. Gyakran keverjük, amíg a keverék elkezd gyöngyözni. (eléri a forráspontot)
- Adjunk egy nagy kanál forró tejet a tojásos keverékhez, erőteljesen felverjük. Ismételjük meg! Egyszerre egy nagy kanálnyit adva hozzá, hogy a tojásokat temperáljuk.
- Ha a forró tej nagy részét hozzáadtuk a tojásokhoz, öntsük vissza a keveréket a tűzhelyen lévő lábasba.
- Néhány percig folyamatosan keverjük, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vaníliát, valamint az alkoholt, ha használunk.
- Öntsük a tojáslikőrt egy finom szitán keresztül egy kancsóba vagy más edénybe, és fedjük le.
- Hűtőbe tesszük, amíg meg nem hűl. Ahogy hűl, be fog sűrűsödni. Ha hígabb, teljesen sima állagot szeretne, az egész keveréket 1-2 evőkanál tejjel együtt turmixgépbe teheti, és simára turmixolja.
- Tálaljuk egy kis fahéjjal vagy szerecsendióval megszórva, és igény szerint friss tejszínhabbal.
Notes
- A házi készítésű tojáslikőrt akár egy hétig is tárolhatja a hűtőben.
- Ha alkoholt szeretne hozzáadni a tojáslikőrhöz, kezdje 1/2 csészényivel, amelyet a vaníliával egy időben vagy a tojáslikőr lehűtése után adunk hozzá.