Carbonara spagetti

Carbonaraspagetti

Sokáig azt hittem a jó carbonara spagetti készítéséhez a következők kellenek: tejszín, bacon,sok petrezselyem valamint a kihagyhatatlan tészta. Étteremben ettem már olyat is amiben zöldborsó vagy gomba is volt.Egyszer azonban összetalálkoztam az eredeti olasz recepttel és legnagyobb meglepetésemre egy csepp tejszínt sem tartalmazott. Rá kellett jöjjek, az eddigi elképzelésem köszönőviszonyban sincs az eredeti recepttel. Az egyik leglényegesebb különbség az itthoni és az eredeti recept között, hogy tejszín helyett tojással készül! Fontos összetevő még a parmezánsajt ami igazán ízletessé teszi az ételt.

Hozzávalók:

  • 30 dkg szalonna
  • 3 db tojás
  • 15dkg parmezán sajt
  • 30 dkg spagetti tészta
  • oliva olaj

Carbonara spagetti elkészítése:

  1. Első lépésként a tésztát kell megfőznünk. Tegyünk fel egy lábasban kellő mennyiségű vizet, sózzuk meg majd forraljuk fel. Amikor forr, állítsuk bele a spagetti tésztát. Mérjük az időt! Időnként megkeverve 10 percig főzzük.
  2. Kockázzuk fel a szalonnát. Az eredeti recept pancetta-t használ, de természetesen helyettesíthetjük idehaza ismertebb kolozsvári szalonnával is. Pucoljunk meg egy gerezd fokhagymát is.
  3. Válasszunk egy kellően nagy edényt amibe a szalonna mellett a spagetti is kényelmesen elfér majd. Én erre rendszerint wok-ot használok. Ebben kezdjük el lepirítani a felkockázott szalonnát és a fokhagymát. Locsoljuk meg egy kis olivaolajjal a tetejét.
  4. Amíg a szalonna pirul , addig üssük fel a tojásokat. Fontos! Mind a sárgája, mind a fehérje is kerüljön bele. Sokan csak a sárgáját használják, de sokkal finomabb a fehérjével együtt. Verjük fel a tojásokat! Majd adjuk hozzá a parmezán sajtot. Minél finomabb a reszelék annál krémesebb lesz a végeredmény. Ezt is dolgozzuk össze a tojással, majd borsozzuk meg. Sót nem feltétlenül kell tenni bele ugyanis a tészta is sós vízben főtt és a szalonna fajtájától függően is tartalmaz megfelelő mennyiséget.
  5. Ha a szalonna elkészült vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre, hogy egy kicsit visszahűljön az edény.
    Ha a tészta elkészült szűrjük le. A főzőléből pár decit tegyünk félre mert még szükségünk lesz rá. A tésztát öntsük rá a szalonnára és forgassuk jól össze, hogy a szalonna zsírja átjárja az egész mennyiséget.
  6. Öntsük rá a tojásos, parmezános mártást és keverjük össze. Majd adjuk hozzá a megspórolt főzőlevet is.
    Most jön a főzés legnehezebb része. Tegyük vissza a tűzhelyre pár másodpercre és kicsit melegítsük az edényt. Vegyük le és alaposan keverjük össze. Melegítsünk rajta, majd újra keverjünk. Ezt a lépést ismételgessük ügyelve arra hogy ne legyen túl forró az edény és folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne megszilárduljon hanem krémesedjen. Ezen folyamat hatására a forró tészta elkezdi megfőzni a tojást és megolvasztani a parmezánt.
  7. Az elején kicsit hígnak tűnik de pár perc után kellemesen krémes állagú lesz. Ha már nehéz keverni akkor biztosan kész van.
    Rögtön tálalhatjuk is az ételt, a carbonara spagetti -t szórjuk meg egy kis petrezselyemmel, frissen őrölt borssal és parmezán sajttal. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Carbonaraspagetti

Carbonara spagetti

Sokáig nem tudtam hogyan készül az eredeti carbonara spagetti most azonban megmutatom neked is. Eredeti olasz recept elkészítése képekkel!
Course Főétel

Ingredients
  

  • 30 dkg szalonna
  • 3 db tojás
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 30 dkg spagetti tészta
  • olíva olaj

Instructions
 

  • Első lépésként a tésztát kell megfőznünk. Tegyünk fel egy lábasban kellő mennyiségű vizet, sózzuk meg majd forraljuk fel. Amikor forr, állítsuk bele a spagetti tésztát. Mérjük az időt! Időnként megkeverve 10 percig főzzük.
  • Kockázzuk fel a szalonnát. Az eredeti recept pancetta-t használ, de természetesen helyettesíthetjük idehaza ismertebb kolozsvári szalonnával is. Pucoljunk meg egy gerezd fokhagymát is.
  • Válasszunk egy kellően nagy edényt amibe a szalonna mellett a spagetti is kényelmesen elfér majd. Én erre rendszerint wok-ot használok. Ebben kezdjük el lepirítani a felkockázott szalonnát és a fokhagymát. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal a tetejét.
  • Amíg a szalonna pirul , addig üssük fel a tojásokat. Fontos! Mind a sárgája, mind a fehérje is kerüljön bele. Sokan csak a sárgáját használják, de sokkal finomabb a fehérjével együtt. Verjük fel a tojásokat! Majd adjuk hozzá a parmezán sajtot. Minél finomabb a reszelék annál krémesebb lesz a végeredmény. Ezt is dolgozzuk össze a tojással, majd borsozzuk meg. Sót nem feltétlenül kell tenni bele ugyanis a tészta is sós vízben főtt és a szalonna fajtájától függően is tartalmaz megfelelő mennyiséget.
  • Ha a szalonna elkészült vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre, hogy egy kicsit visszahűljön az edény.
    Ha a tészta elkészült szűrjük le. A főzőléből pár decit tegyünk félre mert még szükségünk lesz rá. A tésztát öntsük rá a szalonnára és forgassuk jól össze, hogy a szalonna zsírja átjárja az egész mennyiséget.
  • Öntsük rá a tojásos, parmezános mártást és keverjük össze. Majd adjuk hozzá a megspórolt főzőlevet is.
    Most jön a főzés legnehezebb része. Tegyük vissza a tűzhelyre pár másodpercre és kicsit melegítsük az edényt. Vegyük le és alaposan keverjük össze. Melegítsünk rajta, majd újra keverjünk. Ezt a lépést ismételgessük ügyelve arra hogy ne legyen túl forró az edény és folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne megszilárduljon hanem krémesedjen. Ezen folyamat hatására a forró tészta elkezdi megfőzni a tojást és megolvasztani a parmezánt.
  • Az elején kicsit hígnak tűnik de pár perc után kellemesen krémes állagú lesz. Ha már nehéz keverni akkor biztosan kész van.
    Rögtön tálalhatjuk is az ételt, a carbonara spagettit szórjuk meg egy kis petrezselyemmel, frissen őrölt borssal és parmezán sajttal. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ez is érdekelhet még: