Lasagne

lasagne

Az olaszok egyik legnépszerűbb rakott tésztája a lasagne, amit sokan sokféleképpen készítenek. Ahogy a nevét is sokféleképp írják ( A lasagne – vagy egyes számban lasagna – olasz szó. Helyesen lasagne használatos az ételre, merthogy több tésztarétegből áll, erre utal a többes szám.) úgy az összetevők közt is rengeteg variáció lehetséges. Készülhet sertés húsból, marhahúsból, hús nélkül is.  Tengerparti városokban országszerte kedveltek a halas vagy épp tenger gyümölcseivel főtt szósszal sült variációk. Sok helyen a parmezán helyett mozzarellát használnak.

Az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje több összetevőből,többek közt eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. Ennek elkészítése azonban nagyon időigényes feladat. Az eredeti olasz bolognai szósz főzése majdnem 3 órát vesz igénybe, tehát előre kell gondolkoznod.

Az enyém egy sertésragus, minél kevesebb munkával összedobható verzió. Ez sincs meg pillanatok alatt, de megéri foglalkozni vele, mert igazán finom lesz a végeredmény! Természetesen a darált hús ízesítéséhez magunk is összekeverhetünk fűszereket, de én most a boltban kapható alapport használtam.

Elkészítés

Kevés olajon megpirítjuk a darált húst. Kevés sót és borsot adjunk hozzá! Amikor megpirult szórjuk rá a bolognai alapport és jól keverjük össze. Öntsünk hozzá 4dl tejet és 2,5dl vizet. Ezt alaposan forraljuk össze. Vajazzunk ki egy tálat. A tál aljára tegyünk egy kicsit a raguból. Tegyünk egy réteg tésztát a ragura. Majd egyenletesen tegyünk rá a szószból! Pakoljuk a rétegeket egymásra, a tetejére öntsük rá a maradék szószt. Szórjuk meg bőségesen sajttal, majd mehet 200 fokon kb 20 percet melegedni a sütőbe!

Tipp: Ha „Knorr Fix Lasagne tészta bolognai mártással”-ból csinálod, akkor egyből 2 dobozzal vegyél! Tapasztalat szerint az 1 dobozban lévő tészta mennyisége nem elég egy normális adaghoz. Így a 2 dobozból marad egy csomag alapporod amihez legközelebb csak 1 tésztát kell venned!

Bolognai lasagne tálalása

Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd 10 percig. Négyszögletes adagokat vágj belőle, úgy tálald. Melegen, frissen a legjobb, de melegítve sem utolsó.

Tippek:

  • Lasagne tésztából tojásos, jó minőségűt válassz. Nekem teljesen Sparos és Knorr csomagolásban lévővel is jó tapasztalatom van.  Fontos, hogy ehhez a recepthez egyáltalán nem kell a tésztát előre megfőzni, tehát teljesen nyers állapotban tedd bele. A  bolognai szósz nedvességtartalma fogja megpuhítani így inkább hígabb legyen a bolognai szósz rajta mint sűrű.
  • Ebből a mennyiségből egy kb. 25×35 cm-es tepsiben 4 réteg tésztából álló bolognai lasagne-t tudsz kihozni. A szósszal is ehhez mérten kell takarékoskodni. Az aljára inkább kicsivel kevesebb kerüljön, mintsem a végére nem maradjon.

Jó étvágyat!

lasagne

Lasagne

Az olaszok egyik legnépszerűbb rakott tésztája a lasagne, amit sokan sokféleképpen készítenek.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Kategória Főétel

Hozzávalók
  

  • 2,5 dl Víz
  • 4 dl Tej
  • 1 dl Olaj
  • 40 dkg Sertés hús darált
  • 1 csomag Bolognai alappor
  • 1 csomag Lasagne tészta
  • 20 dkg sajt

Elkészítés lépései
 

  • Hevítsünk fel kevés olajat. Ezen kezdjük el pirítani a sertéshúst. Ha kicsit megpirult a hús ízesítsük fűszerekkel. Sóval,bazsalikommal, oreganóval. Majd szórjuk rá a bolognais alapport.
  • Keverjük össze, majd öntsük hozzá a 2,5 dl vizet és a 4 dl tejet.
  • Vajazzunk ki egy kb 40*25 cm-es tálat. Ebbe rétegezzük az alapanyagokat a következők szerint: Alulra a húsos mártást öntjük.
  • Ráhelyezünk egy sor tésztalapot. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
    Jöhet rá egy adag mártás.Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
    Ismét egy sor tésztalap következik.Ezt addig ismételjük amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére mindenképp mártás kerüljön.
  • A rétegelt tészta tetejét szórjuk meg  sajttal.
  • 180-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.És már készen is van a finom lasagne. Forrón tálaljuk.


lasagne

Lasagne

Az olaszok egyik legnépszerűbb rakott tésztája a lasagne, amit sokan sokféleképpen készítenek.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Kategória Főétel

Hozzávalók
  

  • 2,5 dl Víz
  • 4 dl Tej
  • 1 dl Olaj
  • 40 dkg Sertés hús darált
  • 1 csomag Bolognai alappor
  • 1 csomag Lasagne tészta
  • 20 dkg sajt

Elkészítés lépései
 

  • Hevítsünk fel kevés olajat. Ezen kezdjük el pirítani a sertéshúst. Ha kicsit megpirult a hús ízesítsük fűszerekkel. Sóval,bazsalikommal, oreganóval. Majd szórjuk rá a bolognais alapport.
  • Keverjük össze, majd öntsük hozzá a 2,5 dl vizet és a 4 dl tejet.
  • Vajazzunk ki egy kb 40*25 cm-es tálat. Ebbe rétegezzük az alapanyagokat a következők szerint: Alulra a húsos mártást öntjük.
  • Ráhelyezünk egy sor tésztalapot. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
    Jöhet rá egy adag mártás.Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
    Ismét egy sor tésztalap következik.Ezt addig ismételjük amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére mindenképp mártás kerüljön.
  • A rétegelt tészta tetejét szórjuk meg  sajttal.
  • 180-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.És már készen is van a finom lasagne. Forrón tálaljuk.


Ez is érdekelhet még: