Mézeskalács

mézeskalács

Eljött az adventi időszak így aktuálissá vált a mézeskalács (régi nevén bábkalács) elkészítése. Bár elsősorban a karácsonyi időszak süteménye, szívesen fogyasztjuk az év bármely szakában.A hagyományos mézeskalács szinte bármelyik vásárban fellelhető.
Én két dolog miatt szeretem a készítését. Az első amikor a fűszeres illat belengi az egész lakást, a második amikor az egész család részt vesz a díszítésben.

Ma már rengeteg mézeskalács recept kering az interneten. Alapvetően két különbség van köztük és az a kész tészta keménysége. Ezt elsősorban a méz mennyisége határozza meg, ugyanis a sok mézzel készülő tésztának időt kell hagyni, hogy megpuhuljon. Az eredeti mézeskalács a sütés után általában még kemény. Ilyenkor érdemes egy zárt dobozba tenni, és 2-3 nap múlva elővenni. Tehetünk a dobozba egy félbevágott almát is ami segít a tésztának a puhulásban.

Az utóbbi időben megjelentek a boltokban előre összeállított mézeskalács fűszerek. Ezek nagyon leegyszerűsítik az elkészítést és a kívánt íz elérését. Egy tesztet ezekről itt olvashatsz!

Mivel az én gyermekeim nem szeretnek napokat várni, ezért ez a recept sütés után azonnal fogyasztható végeredményt ad köszönhetően,hogy nagyobb mennyiségű margarint és kevesebb mézet tartalmaz . Nekem ez vált be.

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 75 g porcukor
  • 75 g vaj
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • őrölt szegfűszeg, fahéj de legjobb ha beleöntesz egy zacskó mézeskalács fűszerkeveréket
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

Díszítéshez:

  • 1 doboz dekor toll készlet

Mézeskalács elkészítése:

1 Mérjük ki a 250g lisztet, és a 75g porcukrot. Szórjuk rá a lisztre.
Adjuk hozzá a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket is.
Keverjük össze.

2 Most mérjük ki a 75 g margarint.Majd morzsoljuk bele a keverőtálba.
Öntsük hozzá a mézet, majd üssük hozzá a tojást is.

3 Gyúrjuk össze a tésztát. A tészta eléggé lágy lesz. Addig kell gyúrni, amíg az összes alapanyag egyenletesen össze nem áll egy homogén tésztává. Fóliázzuk le és tegyük be a hűtőbe legalább 1 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihenni hagyjuk.

4  A lehűlt tészta már kevésbé lesz ragadós. Bőségesen belisztezett deszkán (én sütőpapírt is teszek a deszkára) 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.

5 Szaggassuk ki a tésztát a megfelelő formákkal. Pakoljuk sütőpapírral kibélelt tepsire. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz mert a sütőben a tészta még kicsit dagadni fog. 180 fokos előmelegített sütőben 8 percig süssük a mézeskalácsokat. Akkor jó, ha felpúposodtak, és az aljuk már kicsit megbarnult.

Mézeskalács díszítése:

A mézeskalács díszítése igaz családi program. Legelterjedtebb a cukormázas díszítés. Régen azt természetesen házilag készítették el és habzsákból díszítették fel a süteményeket. Manapság már ezt is készen lehet kapni a boltokban. Nekünk a Dr. Oetker termékei jöttek be. Érdemes körülnézni a termékek közt, hiszen számtalan variáció megtalálható. Díszítő cukormáz vagy pl a dekor toll különböző színben amit gyerekek is nyugodtan használhatnak.

mézeskalács

Mézeskalács

Eljött az adventi időszak így aktuálissá vált a mézeskalács (régi nevén bábkalács) elkészítése. Bár elsősorban a karácsonyi időszak süteménye, szívesen fogyasztjuk az év bármely szakában.A hagyományos mézeskalács szinte bármelyik vásárban fellelhető.Én két dolog miatt szeretem a készítését. Az első amikor a fűszeres illat belengi az egész lakást, a második amikor az egész család részt vesz a díszítésben.
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 8 perc
Course Desszert
Adag 30 darab

Equipment

  • Különböző kiszúró formák

Ingredients
  

Tésztához

  • 250 g Liszt
  • 75 g Porcukor
  • 75 g Vaj
  • 1 tk Szódabikarbóna
  • 1 dl Méz
  • 1 zacskó Mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 db Tojás

Díszítéshez

  • 1 doboz Dekor toll készlet

Instructions
 

  • Mérjük ki a 250g lisztet, és a 75g porcukrot. Szórjuk rá a lisztre.Adjuk hozzá a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket is.Keverjük össze.
  • Most mérjük ki a 75 g margarint.Majd morzsoljuk bele a keverőtálba.Öntsük hozzá a mézet, majd üssük hozzá a tojást is.
  • Gyúrjuk össze a tésztát. A tészta eléggé lágy lesz. Addig kell gyúrni, amíg az összes alapanyag egyenletesen össze nem áll egy homogén tésztává. Fóliázzuk le és tegyük be a hűtőbe legalább 1 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihenni hagyjuk.
  • A lehűlt tészta már kevésbé lesz ragadós. Bőségesen belisztezett deszkán (én sütőpapírt is teszek a deszkára) 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
  • Szaggassuk ki a tésztát a megfelelő formákkal. Pakoljuk sütőpapírral kibélelt tepsire. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz mert a sütőben a tészta még kicsit dagadni fog. 180 fokos előmelegített sütőben 8 percig süssük a mézeskalácsokat. Akkor jó, ha felpúposodtak, és az aljuk már kicsit megbarnult.

Mézeskalács díszítése:

  • A mézeskalács díszítése igaz családi program. Legelterjedtebb a cukormázas díszítés. Régen azt természetesen házilag készítették el és habzsákból díszítették fel a süteményeket. Manapság már ezt is készen lehet kapni a boltokban. Nekünk a Dr.Oetker termékei jöttek be. Érdemes körülnézni a termékek közt, hiszen számtalan variáció megtalálható. Díszítő cukormáz vagy pl a dekor toll különböző színben amit gyerekek is nyugodtan használhatnak.

Ez is érdekelhet még: