Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs

Ennek a rendkívül ízletes és egyszerű fahéjas tekercs receptjét szeretném megosztani veletek, mely gyorsan elkészül, és azonnal elvarázsolja az ízek világába merülők szívét. Mert ki ne vágyott volna már arra, hogy a sütőből frissen kivett fahéjas tekercset egyen?

Gyakran az elkészítésükhöz szükséges hosszú idő és a bonyolult folyamatok elriasztanak minket. A hagyományos fahéjas tekercs elkészítése rengeteg időt vesz igénybe az élesztés és kelesztés miatt sokszor neki sem állok.

Nos, most megmutatom, hogy egy gyors fahéjas tekercs elkészíthető, anélkül, hogy élesztőre lenne szükség! Ez az egyszerű és gyors recept nemcsak időt takarít meg, hanem a végeredmény is lenyűgöző. A tekercs puha és foszlós.

Amíg a tekercs sülnek készíthetünk hozzá egy krémsajtos mázat. Ezzel meglocsoljuk a kész csigák tetejét.

Hozzávalók:

  • 2 1/2 – 3 csésze liszt, plusz még egy kicsi
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 1/4 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál + 1/8 teáskanál só, elosztva
  • 8 evőkanál sózott vaj, olvasztott
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 2 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 1/4 csésze tejföl (joghurt vagy a kefir is jó alternatíva lehet.)

Krémsajt máz:

  • 85 gramm krémsajt, olvasztva
  • 3 evőkanál vaj, olvasztva
  • 1 csésze porcukor
  • 1/4 csésze tej
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat

Fahéjas tekercs elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra. Kenjünk ki egy 23 centiméteres torta- vagy piteformát 15 milliliter olvasztott vajjal, majd tegyük félre.
  • Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a kristálycukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.
  • Egy másik keverőtálban keverjük össze a barna cukrot, a kristálycukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Adjunk hozzá 15 milliliter olvasztott vajat, majd keverjük össze, amíg a keverék jól összekeveredik.
  • Mérjünk ki a tejfölből egy nagyobb mérőpohárba, majd keverjünk bele 2 evőkanál olvasztott vajat. Adjuk az tejfölös keveréket a lisztes keverékhez, majd keverjük össze fakanállal, amíg egy foszlós tészta nem alakul ki, és a folyadékot felszívja. Kézzel gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Szükség esetén adjunk hozzá lisztet.
  • Szórjunk meg egy tiszta munkafelületet megfelelő mennyiségű liszttel. Kézzel formázzunk egy 30 x 23 centiméteres téglalapot. Kenjük meg a tészta tetejét 2 evőkanál olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a barna cukorkeverékkel.
  • A hosszú oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát szorosan. A végét összecsippentjük, hogy lezárjuk.
  • Szeleteljük fel a feltekert tésztát 8 egyenlő vastagságú darabra.
  • Helyezzük a felszeletelt tekercseket egy sütőpapírra.Kenjük meg a tekercsek tetejét a maradék 2 evőkanál vajjal.
  • Süssük előmelegített sütőben 22-25 percig, amíg a szélek aranybarnára sülnek. (Melegen tálaljuk a krémsajtmázzal meglocsolva. Légmentesen záródó edényben tároljuk, és ha szükséges, mikrohullámú sütőben újra felmelegíthetjük.

Krémsajtos máz elkészítése:

  • Egy keverőtálban keverjük össze a krémsajtot és a vajat, amíg jól összeáll és kissé habos lesz, kb. 1 percig.
  • Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd keverjük jól össze.Tároljuk légmentesen záródó edényben.

Jó étvágyat kívánunk, és élvezzük a varázslatos ízeket!

Fahéjas tekercs

Ez is érdekelhet még: