Készülj fel arra az édes kalandra, amelynek során egy igazi klasszikus desszert, a tejfölös torta megelevenedik a konyhádban! Ez a recept nem csupán egy egyszerű sütemény elkészítése, hanem egy utazás az ízek világában.
Amikor a tejföl, tojás, cukor és vaníliás cukor összekeveredik, és a citrom héja frissességével átitatja a levegőt, érezhetjük, hogy valami különleges készülődik. Ahogy a sütemény sül a sütőben, az illatok és ízek körülvesznek minket, és a várakozás izgalma csak fokozódik. Ahogy az aranybarna héj kialakul, és a töltelék megdermed, a sütőajtó kinyitása pedig egy csodás pillanatot varázsol, amikor láthatjuk, hogyan válik valami egyszerűből valami lenyűgözővé.
És amikor végül tálaljuk a tejfölös tortát, porcukorral meghintve, és darabokra vágva, nem csupán egy desszertet kínálunk az asztalra, hanem egy darabot a magyar konyha gazdag örökségéből. Ízleld meg és élvezd a tejfölös torta minden falatját.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 500 g tejföl
- 3 tojás
- 100 g cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- Egy citrom héja
- Porcukor a megszóráshoz
Tejfölös torta elkészítése:
- A lisztet, a vajat, a cukrot és 1 tojást egy tálban tésztává gyúrjuk. Formázzuk a tésztát golyóvá, csomagoljuk fóliába, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben kb. 30 percig.
- Kenjünk ki egy rugós tortaformát (kb. 26 cm átmérőjű). Nyújtsuk ki a tésztát és béleljük ki vele a forma alját, hogy peremet képezzen.
- Keverjük össze a tejfölt, 3 tojást, 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy tálban, amíg a keverék sima nem lesz.
- A tejfölös keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tésztaalapon.
- Süssük a tejfölös tortát 180 °C-os előmelegített sütőben, felső és alsó hőfokon kb. 40-45 percig, amíg a felszíne aranybarna nem lesz, és a töltelék meg nem szilárdul.
- Vegyük ki a tortát a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt szórjuk meg a tejfölös tortát porcukorral majd vágjuk fel a tejfölös tortát szeletekre.
Tálalás:
- A torta különösen jó ízű, ha tálalás előtt még kissé lehűtjük.
- Friss bogyós gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagylalttal is díszítheted, hogy még finomabb legyen.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Tejfölös torta
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 200 g cukor
- 4 db tojás
- 500 g tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db citrom héja
- porcukor
Elkészítés lépései
- A lisztet, a vajat, a cukrot és 1 tojást egy tálban tésztává gyúrjuk. Formázzuk a tésztát golyóvá, csomagoljuk fóliába, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben kb. 30 percig.
- Kenjünk ki egy rugós tortaformát (kb. 26 cm átmérőjű). Nyújtsuk ki a tésztát és béleljük ki vele a forma alját, hogy peremet képezzen.
- Keverjük össze a tejfölt, 3 tojást, 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy tálban, amíg a keverék sima nem lesz.
- A tejfölös keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tésztaalapon.
- Süssük a tejfölös tortát 180 °C-os előmelegített sütőben, felső és alsó hőfokon kb. 40-45 percig, amíg a felszíne aranybarna nem lesz, és a töltelék meg nem szilárdul.
- Vegyük ki a tortát a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt szórjuk meg a tejfölös tortát porcukorral majd vágjuk fel a tejfölös tortát szeletekre.