Mojito

Mojito
Recept megosztása:

Az egyik legismertebb kubai koktél a Mojito! A legnagyobb hőségben is kellemes felfrissülést ad a mentalevelek frissessége által!

A hagyományos mojito nem túl erős ital, amely öt alkotóból áll: fehér rum, cukor (tradicionálisan cukornádlé), lime leve, ásványvíz és menta. Az eredeti kubai recept fodormentát használ, vagy a mentának a szigeten népszerű fajtáját. Édessége, a frissítő citrus- és mentaíz jól kiegészíti a rum alkoholos ízét.

Pontos eredete vita tárgyát képezi, a legtöbben a mojito elődjének a draque elnevezésű italt tekintik, amely még a rum őséből, aguardientéből készült, létrejötte pedig Francis Drake egyik tengerészéhez köthető, aki 1593-ban kapott engedélyt I. Erzsébet angol királynőtől szeszes italok, kevert italok árusítására (a draque egyébként Drake becenevére utal, melynek jelentése sárkánykígyó). Mások a 19. századi kubai cukornádföldeken dolgozó afrikai rabszolgákhoz kötik az ital keletkezését. Az 1920-as évekre mindenesetre a mojito Kuba nemzeti italává vált, a szesztilalomnak köszönhetően az országba látogató amerikai turisták tették elsősorban népszerűvé. Elnevezésének eredetével kapcsolatban szintén két feltételezés él, az egyik szerint a kubai ételekhez is gyakran használt, lime levét is tartalmazó, a Kanári-szigetekről származó mojo szószról kapta a nevét, a másik szerint a spanyol mojado (nedves) szóból alakult ki a Mojito.

Szükséges hozzávalók (5dl-es pohár esetén)

1 dl fehér rum
mentalevél
bubis ásványvíz
1 öntet Angostura
1 db lime
1 citrom (díszítéshez)
jégkocka

Mojito elkészítése:

A mentalevelet morzsoljuk a pohár aljára.
Facsarjuk rá a lime levét.
Töltsük fel jéggel a poharat.
Öntsük rá a rumot, a cukorszirupot és Angosturát, majd óvatosan keverjük meg.
Töltsük fel bubis vízzel majd ismét keverjük meg.
Végül díszítsük citromkarikával és mentalevéllel.

Egészségedre!