Farsangi fánk

fánk

A fánk bár tipikusan a farsangi időszak jellegzetes étele, igazából minden évszakban megállja a helyét. A nagyáruházak polcain egész évben megtalálható. Nem véletlenül. Napszaktól függetlenül szívesen fogyasztott desszert.

  A tökéletes fánk elkészítésétől sokan megijednek, valójában azonban egyszerű. Ha kedvet kaptál, olvass tovább, és tudd meg, hogy sajátíthatod el a fánksütés csínját-bínját!

A hagyományos farsangi (szalagos) fánk elkészítéséhez néhány alapszabályt be kell tartani, ha ezeket betartod garantált a siker!

A fánk készítésének szabályai:
  1. A helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A fánk tészta egy lágy tészta, ami érzékeny a hőmérséklet változására.
  2. A tészta összeállítása kicsit eltér a szokásostól. Mivel egy lágy tésztát szeretnénk kapni először a folyékony alapanyagokat keverjük össze és ehhez adagoljuk a lisztet.
  3. Akkor az igazi több benne a levegő mint a tésztában. Ehhez két dolog kell. Kicsit tovább kell gyúrni és időt kell hagyni, hogy rendesen meg keljen. Miután összegyúrtuk hagyjuk 1 órát letakarva pihenni. A könnyű, levegős tészta nem merül el az olajban hanem úszik rajta. A fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) kelesszük újra a formázástól összeesett tésztát 10 perc szintén letakarva elég lesz neki!
  4.  Fontos, hogy az olaj meleg legyen, de ne legyen forró, mert akkor a fánk tésztája gyorsan barnul, kívülről megég, a közepe nyers marad. Szakirodalom szerint 160 °C az ideális.
  5.  Egyszerre csak annyi tésztát tegyünk az olajba, hogy kényelmesen elférj az összes fánk, hiszen sütés közben is dagadni fognak.
  6.  A fánk lyukas felével lefelé kerüljön az olajba. Ez nagyon fontos, hiszen a felső része könnyebb a tésztának, így ez úszik majd az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.
  7. Azonnal takarjuk le egy fedővel a sülő fánkokat, és csupán másfél percig hagyjuk sülni. Ezután a fedőt tegyük félre, a fánkokat fordítsuk meg, és most fedő nélkül süssük ismét másfél percig.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg Liszt
  • 3 dl Tej
  • 2 ek Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 5 db Tojás sárgája
  • 6 dkg Vaj olvasztott
  • 1 db Citrom reszelt héja
  • 0,5 dl Rum
  • 1 csipet Só

Sütéshez:

  • 1 l Olaj

Tálaláshoz

  • porcukor
  • lekvár

Fánk készítés lépései:

  • A tejet meglangyosítjuk(vigyázzunk, hogy ne legyen forró), hozzáadjuk a cukrot, majd amikor elolvadt benne belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk míg felfut. (kb 10 perc)
  • Először a folyékony összetevőket keverem össze. Ehhez először is olvasszuk fel a vajat.
  • A tálba beletesszük a felfuttatott élesztőt, beletesszük az olvasztott vajat, a tojás sárgáját és a rumot és a citrom reszelt héját, és egy csipet sót. Ezt jó alaposan keverjük el.
  • Apránként keverjük hozzá a lisztet. Ha minden lisztet hozzáadtunk folytassuk a dagasztást még kb 10 percig. Ha nagyon ragadósnak is érezzük az elején csak nagyon kevés lisztet adjunk hozzá, össze fog állni egy nagyon lány tésztává a végére.
  • Takarjuk le egy hagyjuk pihenni 1 óra hosszat! Ezalatt szépen a kétszeresére fog nőni.
  • Lisztezett gyúródeszkára tesszük és kb 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk.
  • Lisztezzük be a szaggatót vagy ha az nincs akkor egy vizespoharat! Próbáljuk úgy kiszaggatni, hogy minél kevesebb maradék legyen. Természetesen a maradékot újra összegyúrjuk és abból is fánkot formázunk. Takarjuk le és pihentessük 10 percig.
  • Melegítsük fel az olajat. 160 °C körüli a megfelelő hőfok. Amikor úgy érezzük az olaj elég meleg 1 db fánkkal végezzünk próbasütést. Süssük mindegyik felét kb 1,5 percig. Az olaj akkor jó, ha a tészta belerakásakor kicsit sisteregni kezd.
  • A próbasütés eredménye alapján ha szükséges állítsunk az olaj hőmérsékletén. Ha minden rendben, akkor kezdhetjük az éles sütést!
  • A fánk egyik oldalát nyomjuk be, ezzel a felével lefelé tegyük az olajba. Egyből fedjük le az edényt és 1,5 percig süssük.
  • Fordítsuk meg a fánkot. (Ekkor már nem kell rá a fedő) És 1 percig süssük ezt a felét is. Utána szedjük ki és csöpögtessük le róla az olajat.
  • Ha meghültek szórjuk meg a tetejét porcukorral. Lekvárral vagy akár Nutellával tálaljuk!

Létezik gyorsabb megoldás is ha fánk ízére vágysz. Élesztő nélküli gyors fánk recept.

fánk

Farsangi fánk

Már a fánkszó hallatán is összefut a nyál a számban.  Ez az egyszerű fánk recept a legtökéletesebb tésztát eredményezi. Nem csak farsangra ajánlom!
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 3 perc
Course Desszert
Adag 40 darab

Equipment

  • gyúródeszka
  • sodrófa
  • szaggató vagy üvegpohár

Ingredients
  

Tésztához

  • 50 dkg Liszt
  • 3 dl Tej
  • 2 ek Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 5 db Tojás sárgája
  • 6 dkg Vaj olvasztott
  • 1 db Citrom reszelt héja
  • 0,5 dl Rum
  • 1 csipet

Sütéshez

  • 1 l Olaj

Tálaláshoz

  • porcukor
  • lekvár

Instructions
 

  • A tejet meglangyosítjuk(vigyázzunk, hogy ne legyen forró), hozzáadjuk a cukrot, majd amikor elolvadt benne belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk míg felfut. (kb 10 perc)
  • Először a folyékony összetevőket keverem össze. Ehhez először is olvasszuk fel a vajat.
  • A tálba beletesszük a felfuttatott élesztőt, beletesszük az olvasztott vajat, a tojás sárgáját és a rumot és a citrom reszelt héját, és egy csipet sót. Ezt jó alaposan keverjük el.
  • Apránként keverjük hozzá a lisztet. Ha minden lisztet hozzáadtunk folytassuk a dagasztást még kb 10 percig. Ha nagyon ragadósnak is érezzük az elején csak nagyon kevés lisztet adjunk hozzá, össze fog állni egy nagyon lány tésztává a végére.
  • Takarjuk le egy hagyjuk pihenni 1 óra hosszat! Ezalatt szépen a kétszeresére fog nőni.
  • Lisztezett gyúródeszkára tesszük és kb 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk.
  • Lisztezzük be a szaggatót vagy ha az nincs akkor egy vizespoharat! Próbáljuk úgy kiszaggatni, hogy minél kevesebb maradék legyen. Természetesen a maradékot újra összegyúrjuk és abból is fánkot formázunk. Takarjuk le és pihentessük 10 percig.
  • Melegítsük fel az olajat. 160 °C körüli a megfelelő hőfok. Amikor úgy érezzük az olaj elég meleg 1 db fánkkal végezzünk próbasütést. Süssük mindegyik felét kb 1,5 percig. Az olaj akkor jó, ha a tészta belerakásakor kicsit sisteregni kezd.
  • A próbasütés eredménye alapján ha szükséges állítsunk az olaj hőmérsékletén. Ha minden rendben, akkor kezdhetjük az éles sütést!
    A fánk egyik oldalát nyomjuk be, ezzel a felével lefelé tegyük az olajba. Egyből fedjük le az edényt és 1,5 percig süssük.
  • Fordítsuk meg a fánkot. (Ekkor már nem kell rá a fedő) És 1 percig süssük ezt a felét is. Utána szedjük ki és csöpögtessük le róla az olajat.
  • Ha meghültek szórjuk meg a tetejét porcukorral. Lekvárral vagy akár Nutellával tálaljuk!

Ez is érdekelhet még: