A spanyol tortilla, más néven tortilla de patatas vagy tortilla española, egy olyan ikonikus fogás, amely az egyszerűségével és gazdag ízével hódítja meg az embereket világszerte. A Spanyol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, melynek hagyományai egészen a 19. századig nyúlnak vissza. Bár a név hasonlít az édességekre jellemző tortillára, ez a fogás valójában egy sűrűbb, krumplival és tojással készült sós étek.
Az eredet
A spanyol tortilla eredete tekintélyes vita tárgya a spanyol kulináris történelem kutatói között. Néhány forrás szerint az első tortillát a 18. század közepén hozta létre egy spanyol tábornok, aki arra kényszerült, hogy csak hagymával és burgonyával rendelkezzen ételkészítéshez egy csatamezőn. Mások úgy vélik, hogy a tortilla az 1800-as évek elején jelent meg Spanyolország északi részén, amikor a spanyol vidék szegény lakosai a rendelkezésre álló alapanyagokból kénytelenek voltak gazdaságos, mégis tápláló ételeket készíteni.
A hagyományos spanyol tortilla elkészítése meglepően egyszerű, de a megfelelő íz eléréséhez némi odafigyelés szükséges. A tortilla alapvetően burgonyából, tojásból, olajból és hagymából áll.
Hozzávalók:
8 tojás
4 nagy burgonya, meghámozva és vékonyan felszeletelve.
1 hagyma, apróra vágva
Só és bors ízlés szerint
olívaolaj
Spanyol tortilla elkészítése:
- A burgonyaszeleteket egy serpenyőben bő olívaolajon közepes lángon puhára, de nem barnára sütjük. megpuhulnak, de nem barnulnak meg.
- Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz.
- Tegyük a sült burgonyát és a hagymát egy tálba, és fűszerezzük sóval és borssal.
- Verjük fel a tojásokat egy külön tálban, és adjuk a burgonyához. Mindent jól keverjünk össze.
- Ugyanabban a serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, és adjuk hozzá a burgonyás-tojásos keveréket.
- Közepes lángon süssük meg a tortillát. Amikor az alja aranybarna, fordítsa meg a tortillát, és süsse a másik oldalát is aranybarnára.
- Vegye ki a kész tortillát a serpenyőből, és vágja fel darabokra.
Tálalás és Fogyasztás
A spanyol tortillát általában tapas formájában szolgálják fel, kisebb szeletekre vágva, hogy könnyen meg lehessen fogni. Egyesek hozzáadják a tortillához a paella mellett vagy egy egyszerű vacsoraként, míg mások különféle feltétekkel vagy szósszal fogyasztják. Az alapítételeken kívül a tortillát gyakran gazdagítják olyan összetevőkkel, mint a sonka, a sajt, a paprika vagy a zöldségek, hogy tovább fokozzák az ízeket és az élvezetet.
Záró gondolatok
A spanyol tortilla nemcsak egy egyszerű étel, hanem egy kulináris remekmű, amely a spanyol konyha gazdagságát és sokszínűségét tükrözi. Bár elkészítése egyszerű, az íze és az élmény, amit nyújt, páratlan. Ha még sosem készítettél vagy fogyasztottál spanyol tortillát, érdemes kipróbálni ezt a hagyományos és ízletes fogást, amely színesítheti az otthoni menüt és új ízeket hozhat az asztalra.
Spanyol tortilla
Hozzávalók
- 8 db tojás
- 4 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
Elkészítés lépései
- A burgonyaszeleteket egy serpenyőben bő olívaolajon közepes lángon puhára, de nem barnára sütjük. megpuhulnak, de nem barnulnak meg.
- Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz.
- Tegyük a sült burgonyát és a hagymát egy tálba, és fűszerezzük sóval és borssal.
- Verjük fel a tojásokat egy külön tálban, és adjuk a burgonyához. Mindent jól keverjünk össze.
- Ugyanabban a serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, és adjuk hozzá a burgonyás-tojásos keveréket.
- Közepes lángon süssük meg a tortillát. Amikor az alja aranybarna, fordítsa meg a tortillát, és süsse a másik oldalát is aranybarnára.
- Vegye ki a kész tortillát a serpenyőből, és vágja fel darabokra.