Spanyol Tortilla

spanyol tortilla

A spanyol tortilla, más néven tortilla de patatas vagy tortilla española, egy olyan ikonikus fogás, amely az egyszerűségével és gazdag ízével hódítja meg az embereket világszerte. A Spanyol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, melynek hagyományai egészen a 19. századig nyúlnak vissza. Bár a név hasonlít az édességekre jellemző tortillára, ez a fogás valójában egy sűrűbb, krumplival és tojással készült sós étek.

Az eredet

A spanyol tortilla eredete tekintélyes vita tárgya a spanyol kulináris történelem kutatói között. Néhány forrás szerint az első tortillát a 18. század közepén hozta létre egy spanyol tábornok, aki arra kényszerült, hogy csak hagymával és burgonyával rendelkezzen ételkészítéshez egy csatamezőn. Mások úgy vélik, hogy a tortilla az 1800-as évek elején jelent meg Spanyolország északi részén, amikor a spanyol vidék szegény lakosai a rendelkezésre álló alapanyagokból kénytelenek voltak gazdaságos, mégis tápláló ételeket készíteni.

A hagyományos spanyol tortilla elkészítése meglepően egyszerű, de a megfelelő íz eléréséhez némi odafigyelés szükséges. A tortilla alapvetően burgonyából, tojásból, olajból és hagymából áll.

Hozzávalók:

8 tojás
4 nagy burgonya, meghámozva és vékonyan felszeletelve.
1 hagyma, apróra vágva
Só és bors ízlés szerint
olívaolaj

Spanyol tortilla elkészítése:

 1. A burgonyaszeleteket egy serpenyőben bő olívaolajon közepes lángon puhára, de nem barnára sütjük. megpuhulnak, de nem barnulnak meg.
 2. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz.
 3. Tegyük a sült burgonyát és a hagymát egy tálba, és fűszerezzük sóval és borssal.
 4. Verjük fel a tojásokat egy külön tálban, és adjuk a burgonyához. Mindent jól keverjünk össze.
 5. Ugyanabban a serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, és adjuk hozzá a burgonyás-tojásos keveréket.
 6. Közepes lángon süssük meg a tortillát. Amikor az alja aranybarna, fordítsa meg a tortillát, és süsse a másik oldalát is aranybarnára.
 7. Vegye ki a kész tortillát a serpenyőből, és vágja fel darabokra.

Tálalás és Fogyasztás

A spanyol tortillát általában tapas formájában szolgálják fel, kisebb szeletekre vágva, hogy könnyen meg lehessen fogni. Egyesek hozzáadják a tortillához a paella mellett vagy egy egyszerű vacsoraként, míg mások különféle feltétekkel vagy szósszal fogyasztják. Az alapítételeken kívül a tortillát gyakran gazdagítják olyan összetevőkkel, mint a sonka, a sajt, a paprika vagy a zöldségek, hogy tovább fokozzák az ízeket és az élvezetet.

Záró gondolatok

A spanyol tortilla nemcsak egy egyszerű étel, hanem egy kulináris remekmű, amely a spanyol konyha gazdagságát és sokszínűségét tükrözi. Bár elkészítése egyszerű, az íze és az élmény, amit nyújt, páratlan. Ha még sosem készítettél vagy fogyasztottál spanyol tortillát, érdemes kipróbálni ezt a hagyományos és ízletes fogást, amely színesítheti az otthoni menüt és új ízeket hozhat az asztalra.

spanyol tortilla

Spanyol tortilla

A spanyol tortilla egy olyan ikonikus fogás, amely az egyszerűségével és gazdag ízével hódítja meg az embereket világszerte.
Összes idő 30 perc
Kategória Főétel
Származás Spanyol

Hozzávalók
  

 • 8 db tojás
 • 4 db burgonya
 • 1 db vöröshagyma

Elkészítés lépései
 

 • A burgonyaszeleteket egy serpenyőben bő olívaolajon közepes lángon puhára, de nem barnára sütjük. megpuhulnak, de nem barnulnak meg.
 • Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz.
 • Tegyük a sült burgonyát és a hagymát egy tálba, és fűszerezzük sóval és borssal.
 • Verjük fel a tojásokat egy külön tálban, és adjuk a burgonyához. Mindent jól keverjünk össze.
 • Ugyanabban a serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, és adjuk hozzá a burgonyás-tojásos keveréket.
 • Közepes lángon süssük meg a tortillát. Amikor az alja aranybarna, fordítsa meg a tortillát, és süsse a másik oldalát is aranybarnára.
 • Vegye ki a kész tortillát a serpenyőből, és vágja fel darabokra.
Megjegyzés: Reggeli

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet még: