Szinte minden nemzetnek van saját lecsója, ami tele van zöldségekkel, gyorsan elkészül és a nap bármely étkezésére tökéletes. Ami a franciáknál a ratatouille az a spanyoloknál a Pisto. Imádom benne a sok friss fűszert, a színeit és a könnyedségét.
A spanyol „pisto” és a magyar „lecsó” két különböző étel, de vannak hasonlóságok közöttük. A lecsó tipikusan egy magyar étel, amelynek fő összetevői paradicsom, paprika és hagyma, gyakran tojással vagy kolbásszal fűszerezve. A spanyol pisto hasonló alapanyagokból készül, például paradicsom, paprika és hagyma is szerepel benne, de általában több zöldség van benne, például cukkini vagy padlizsán. Általában egy picit sűrűbb állaga van, mint a magyar lecsónak. Mindkét étel nagyon ízletes és tápláló, és mind a spanyol, mind a magyar konyhában népszerű.
Általában melegen tálalják előételként vagy más étel kísérőjeként. Gyakran tálalják fehér rizzsel, kenyérrel, tükörtojással a tetején vagy pácolt sonkadarabokkal. Használják pástétomok és lepénykék töltelékeként is.
Hozzávalók:
- 4 nagy érett paradicsom, durván feldarabolva.
- 2 cukkini, kockára vágva
- 2 piros paprika, kockára vágva
- 2 zöldpaprika, kockára vágva
- 2 hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál paprikapor (édes)
- Só és bors ízlés szerintFriss petrezselyem vagy bazsalikom a díszítéshez.
A Pisto elkészítése:
- Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-4 percig, amíg áttetszővé válik.
- Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítsuk, amíg illatos nem lesz.
- Adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és cukkinit a serpenyőbe, és süssük körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a durvára vágott paradicsomot a serpenyőhöz, és adjuk hozzá a paprikaport, sót és borsot. Mindent jól keverjen össze.
- Csökkentse a hőfokot, és alacsony hőfokon párolja a pistót, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftosak lesznek, kb. 15 percig. puha és lédús, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
- Vegyük le a tűzről a pisto-t, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Pisto (spanyol lecsó)
Hozzávalók
- 4 db paradicsom
- 2 db cukkini
- 2 db pirospaprika
- 2 db zöldpaprika
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
Elkészítés lépései
- Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-4 percig, amíg áttetszővé válik.
- Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítsuk, amíg illatos nem lesz.
- Adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és cukkinit a serpenyőbe, és süssük körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a durvára vágott paradicsomot a serpenyőhöz, és adjuk hozzá a paprikaport, sót és borsot. Mindent jól keverjen össze.
- Csökkentse a hőfokot, és alacsony hőfokon párolja a pistót, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftosak lesznek, kb. 15 percig. puha és lédús, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
- Vegyük le a tűzről a pisto-t, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.