Pisto (spanyol lecsó)

spanyol lecsó

Szinte minden nemzetnek van saját lecsója, ami tele van zöldségekkel, gyorsan elkészül és a nap bármely étkezésére tökéletes. Ami a franciáknál a ratatouille az a spanyoloknál a Pisto. Imádom benne a sok friss fűszert, a színeit és a könnyedségét.

A spanyol „pisto” és a magyar „lecsó” két különböző étel, de vannak hasonlóságok közöttük. A lecsó tipikusan egy magyar étel, amelynek fő összetevői paradicsom, paprika és hagyma, gyakran tojással vagy kolbásszal fűszerezve. A spanyol pisto hasonló alapanyagokból készül, például paradicsom, paprika és hagyma is szerepel benne, de általában több zöldség van benne, például cukkini vagy padlizsán. Általában egy picit sűrűbb állaga van, mint a magyar lecsónak. Mindkét étel nagyon ízletes és tápláló, és mind a spanyol, mind a magyar konyhában népszerű.

Általában melegen tálalják előételként vagy más étel kísérőjeként. Gyakran tálalják fehér rizzsel, kenyérrel, tükörtojással a tetején vagy pácolt sonkadarabokkal. Használják pástétomok és lepénykék töltelékeként is.

Hozzávalók:

  • 4 nagy érett paradicsom, durván feldarabolva.
  • 2 cukkini, kockára vágva
  • 2 piros paprika, kockára vágva
  • 2 zöldpaprika, kockára vágva
  • 2 hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál paprikapor (édes)
  • Só és bors ízlés szerintFriss petrezselyem vagy bazsalikom a díszítéshez.

A Pisto elkészítése:

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-4 percig, amíg áttetszővé válik.
  2. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítsuk, amíg illatos nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és cukkinit a serpenyőbe, és süssük körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
  4. Adjuk hozzá a durvára vágott paradicsomot a serpenyőhöz, és adjuk hozzá a paprikaport, sót és borsot. Mindent jól keverjen össze.
  5. Csökkentse a hőfokot, és alacsony hőfokon párolja a pistót, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftosak lesznek, kb. 15 percig. puha és lédús, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
  6. Vegyük le a tűzről a pisto-t, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
spanyol lecsó

Pisto (spanyol lecsó)

Szinte minden nemzetnek van saját lecsója, ami tele van zöldségekkel, gyorsan elkészül és a nap bármely étkezésére tökéletes. Ami a franciáknál a ratatouille az a spanyoloknál a Pisto.
Összes idő 30 perc
Kategória Előétel, Főétel
Származás Spanyol

Hozzávalók
  

  • 4 db paradicsom
  • 2 db cukkini
  • 2 db pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • 1 tk őrölt pirospaprika

Elkészítés lépései
 

  • Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-4 percig, amíg áttetszővé válik.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítsuk, amíg illatos nem lesz.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és cukkinit a serpenyőbe, és süssük körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
  • Adjuk hozzá a durvára vágott paradicsomot a serpenyőhöz, és adjuk hozzá a paprikaport, sót és borsot. Mindent jól keverjen össze.
  • Csökkentse a hőfokot, és alacsony hőfokon párolja a pistót, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftosak lesznek, kb. 15 percig. puha és lédús, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
  • Vegyük le a tűzről a pisto-t, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Megjegyzés: Bármikor

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet még: