Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-4 percig, amíg áttetszővé válik.
Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítsuk, amíg illatos nem lesz.
Adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és cukkinit a serpenyőbe, és süssük körülbelül 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
Adjuk hozzá a durvára vágott paradicsomot a serpenyőhöz, és adjuk hozzá a paprikaport, sót és borsot. Mindent jól keverjen össze.
Csökkentse a hőfokot, és alacsony hőfokon párolja a pistót, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftosak lesznek, kb. 15 percig. puha és lédús, körülbelül 15-20 percig. Időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
Vegyük le a tűzről a pisto-t, és díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.