A 3 összetevőből álló sajtos mártogatós a legegyszerűbb sajtos mártogatós recept! Gazdag és krémes állagú kiemelkedő sajt ízzel!
Házi sajtos mártogatós
A meccsnézéshez régen hozzá tartozott a tökmag vagy a szotyola. Aztán megjelentek a különböző chipsek a boltokban és helyet követeltek maguknak a rendezvényen. A plázás mozik elterjedésével pedig megjelent a nachos és a különböző ízű szószok amikbe mártogatták. Ma már a sporteseményeken vagy a születésnapi bulikon is többször találkozunk a mártogatósok különböző variációival. Ugyan a boltban elég sokfélét lehet már kapni azonban ezt odahaza saját magunk is elkészíthetjük. Ez egy tökéletes recept a házi ropogtatóshoz.
A recept nagyon jól variálható különböző ízekkel pl fokhagyma, chili stb.
Hozzávalók:
A három hozzávaló, amit felhasználtam ehhez az egyszerű sajtmártáshoz a következő:
15 dkg cheddar sajt
1,5 dl natur joghurt
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő a sűrítéshez
Ezt nem lehet überelni, 3 olyan hozzávaló, ami valószínűleg megtalálható odahaza!
Elkészítése:
Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a joghurtot és a kukoricakeményítőt simára.
Közepesen magas hőfokon, állandóan kevergetve forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és állandó keverés mellett 30 másodpercig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
Azonnal keverjük bele a sajtot, és alacsony hőfokra visszatéve keverjük meg, hogy a sajt teljesen felolvadjon. Melegen tálaljuk tortilla chipsekkel a mártogatáshoz.
Vegyük figyelembe, hogy a szósz nem melegszik fel jól, ezért szükség szerint méretezzük.
Másfajta sajttal is elkészíthető?
Igen, ez a recept bármilyen sajtból elkészíthető, amit a boltban tömbben vásárolhatunk. Érdemes puhább sajtot használni, mint a svájci vagy a cheddar, mivel ezek könnyebben olvadnak. Mindenképp nagyobb darab sajtot vásároljunk és szükség szerint aprítsuk fel a saját magunk. Az előre reszelt sajtok zacskóiban kukoricakeményítő van, hogy a sajt ne ragadjon össze, ami elrontja ennek a házi sajtos mártogatósnak a krémes állagát.
Mit jó a sajtos mártogatós
Semmi sem jobb, mint a klasszikus tortillachipset élvezni ezzel a mártással. A perecek is remekül illenek hozzá, akárcsak a szeletelt alma. Mivel ez a mártogatós csak cheddar sajttal ízesített, hihetetlenül sokoldalú.
Tippek a legjobb sajtos mártogatóshoz
A sajtmártás először kissé folyós lesz, de ahogy hűl, szépen besűrűsödik. Ezzel együtt ez a mártogatós a legjobban fogyasztható közvetlenül az elkészítés után. Ehhez kis tapasztalattal be kell lőnünk a mennyiséget. Kisebb összejövetelekhez kevesebb mennyiséget, egy nagyobbhoz dupla adagot készítsünk.
A lehető legjobb minőségű cheddar sajtot vásároljuk meg a legjobb íz érdekében.