A céklaleves egy valóban különleges fogás. Ez az étel nem csupán egy egyszerű leves, hanem egy igazi ízorgiát is kínál, melyben a céklát a zöldségek és aromás fűszerek társaságában élvezhetjük. A friss cékla karakteres ízét és zamatos textúráját gyakran kíséri egy adag tejföl amivel egyedülállóan krémes és fanyar jegyekkel gazdagítja az ételt. Téli időszak hónapjaiban gyakran fogyasztjuk. Nem csupán egy meleg, kényeztető táplálék, hanem egy valódi kulináris élmény, melyet nemcsak vegetáriánusok, de minden leveskedvelő szívesen fogyaszt, így a leves nemcsak gyönyörű, mélyvörös színével, hanem páratlan ízvilágával is elbűvöl mindenkit.
Hozzávalók:
4 közepes méretű cékla, meghámozva és felkockázva.
1 hagyma, apróra vágva
2 sárgarépa, meghámozva és felkockázva
2 burgonya, meghámozva és felkockázva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
4 csésze zöldség- vagy csirkeleves
1 babérlevél
1 teáskanál köménymag
Só és bors ízlés szerint
Tejföl vagy crème fraîche a körethez
Friss kapor vagy petrezselyem, apróra vágva (nem kötelező)
Céklaleves elkészítése:
- Egy nagy fazékban közepes lángom melegítsünk fel egy evőkanál olajat vagy vajat.
- Pároljuk meg az apróra vágott hagymát és a felaprított fokhagymát, amíg áttetszővé nem válik.
- Adjuk hozzá a kockára vágott céklát, sárgarépát és burgonyát, és keverjük össze a hagymával és a fokhagymával együtt néhány percig.
- Öntsük fel a zöldség- vagy csirkelevessel.Adjuk hozzá a babérlevelet és a köménymagot.
- Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és fedjük le a fazekat.
Hagyjuk főni körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. - Vegyük ki a babérlevelet a fazékból. Ezután egy botmixerrel pürésítsük simára a levest. Legyünk óvatosak a forró folyadékok turmixolásakor!
- Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
- Ha a leves túl sűrű, adhat még egy kis húslevest vagy vizet, hogy elérje a a kívánt állagot.
- Tálaláskor minden adagot díszítsünk egy-egy kiskanál tejföllel és
szórjuk meg friss kaporral vagy petrezselyemmel a tetejét, hogy még ízletesebbé és mutatósabbá tegyük.

Hozzávalók
Szükséges eszköz
Method
- Egy nagy fazékban közepes lángom melegítsünk fel egy evőkanál olajat vagy vajat.
- Pároljuk meg az apróra vágott hagymát és a felaprított fokhagymát, amíg áttetszővé nem válik.
- Adjuk hozzá a kockára vágott céklát, sárgarépát és burgonyát, és keverjük össze a hagymával és a fokhagymával együtt néhány percig.
- Öntsük fel a zöldség- vagy csirkelevessel.Adjuk hozzá a babérlevelet és a köménymagot.
- Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és fedjük le a fazekat. Hagyjuk főni körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Vegyük ki a babérlevelet a fazékból. Ezután egy botmixerrel pürésítsük simára a levest. Legyünk óvatosak a forró folyadékok turmixolásakor!
- Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük
- Ha a leves túl sűrű, adhat még egy kis húslevest vagy vizet, hogy elérje a a kívánt állagot.
- Tálaláskor minden adagot díszítsünk egy-egy kiskanál tejföllel és szórjuk meg friss kaporral vagy petrezselyemmel a tetejét, hogy még ízletesebbé és mutatósabbá tegyük.